2015. okt 25.

F1 Jó döntés volt a halasztás, meglepetés versenyt vár a mezőny

írta: FormaNet
F1 Jó döntés volt a halasztás, meglepetés versenyt vár a mezőny

A versenyzők úgy vélik, a szombati időjárási körülmények tükrében az egyetlen lehetséges döntés az időmérő halasztása volt, és egyesek szerint már a harmadik szabadedzés elindítása is nagy kockázat volt. Egyelőre úgy tűnik, hogy a vasárnap délelőttre áttett időmérőn esni fog, később azonban megszűnhet a csapadék, így többen meglepetés eredményekre számítanak a futamon.

nico_rosberg.JPG

 

A pénteki nap legjobbja, Nico Rosberg az özönvízzel teli harmadik szabadedzésen csak kilencedik lett, miután, még a gyakorlás elején falnak csúszott, és kissé megtörte autójának elejét. Később, amikor visszatért, a feltételek már jelentősen romlottak, így nem tudott javítani. A német szerint helyes döntés volt elhalasztani a kvalifikációt.

„Egyértelműen jó döntés volt. Ez volt az egyetlen lehetséges döntés, mert egyszerűen nem lehetett odakint vezetni. Reméljük vasárnap délelőtt lesz rá lehetőség, mert fontos lenne. Csak egy kicsivel lennének jobbak a körülmények, az már elfogadható lenne”- nyilatkozta Rosberg, és hasonló gondolatokat fogalmazott meg Fernando Alonso is.

„Nem volt mit tenni. Már a harmadik edzésen is elég trükkös körülmények voltak, az időmérőn pedig lehetetlen volt pályára hajtani. Remélhetőleg holnap lesz lehetőségünk megmutatni, mire vagyunk képesek.”

A spanyol egyébként úgy véli, a számos aerodinamikai frissítéssel, és a továbbfejlesztett Honda motorral pontszerző lehet, és persze arra számít, hogy az időjárás is kezére játszik.

„Valóban úgy érzem, hogy ha az időjárási körülmények a továbbiakban is hasonlóak lesznek, az jól jöhet nekünk, hiszen nedves körülmények között annyira nem jönnek ki a teljesítmény-különbségek. Mindemellett azt hiszem, hogy a fejlesztésekkel kicsit közelebb kerültünk a versenytársakhoz. Magabiztosan éreztem magam a kocsiban, és mivel nem futottunk sokat, így gumit is spóroltunk, szóval remélhetőleg vasárnap lehetőségünk lesz egy jobb eredményre.”

Mivel előfordulhat, hogy az időmérő vizes-, majd a futam már száraz pályán zajlik, így nagy meglepetéseket remél a versenyre Sergio Pérez és Valtteri Bottas is, természetesen mindketten szeretnék saját oldalukra állítani a külső körülményeket.

„Azt hiszem vasárnap nagy meglepetéseket fogunk látni, hiszen olyanok is nagy lehetőséghez juthatnak, akik nem a legversenyképesebb autóban ülnek. Szóval sok lehetőség kínálkozhat a nap folyamán, és remélhetőleg mi is megragadhatjuk azokat” – reménykedett a Force India mexikói pilótája, és ebben bízik a Williams finn versenyzője is.

„Szerintem nagyon érdekes napunk lesz, főleg, ha az időmérőn esik, a futam pedig száraz lesz. Az jó lenne. Nagy lehetőségek vannak benne, úgyhogy már nagyon várom.”

Csapattársa, Felipe Massa hozzátette: "Remélem, hogy versenyképesek leszünk. Kissé unalmas volt a szombat, és így vasárnapra marad a rengeteg munka, de remélem, végre lesz egy jó nap a rajongók számára, akik a körülmények miatt eddig nem igazán élvezhették a hétvégét."

Massa egyébként már a harmadik szabadedzés elindítását sem értette, és úgy véli, nagy kockázatot vállalt a versenyirányítás.

„Szerintem nagyon határeset volt. Biztos vagyok benne, hogy ha ez a verseny lett volna, akkor kiteszik a vörös zászlót. Az edzés végén már egyáltalán nem lehetett a pályán vezetni, szóval egy kicsit sok volt. Nem is értem, miért nem csináltak semmit. Remélem vasárnap más lesz a helyzet.”

A harmadik szabadedzés második felében valóban egyre zordabb lett az időjárás, ugyanakkor Lewis Hamiltonnak sikerült javítania, ráadásul az addig élen álló Sebastian Vettelre bő nyolc tizedet vert. A harmadik vb címe felé menetelő bajnok később érdekes hasonlattal írta le ezt a fajta vezetői élményt.

„A tévé előtt ülve el sem lehet képzelni, milyen őrület ez. Nehéz ezt elmagyarázni, de úgy tudom elképzelni, mintha egy csörgőkígyóval játszanánk. Mintha megpróbálnánk minél közelebb érni hozzá, anélkül, hogy megmarna. Minden alkalommal kicsit közelebb próbálsz hozzá kerülni, és amikor el tudod úgy kapni, hogy nem mar meg, akkor jó. Ha viszont a falban kötsz ki, az azt jelenti, hogy a csörgőkígyó nyert.”

Ha az időjárás így úgy akarja, akkor a versenyhétvége mai programja - magyar idő szerint - délután háromkor kezdődik a kvalifikációval, a futam pedig este nyolckor indul.

konyvajanlo.jpg

 

FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

mercedes f1 forma-1 williams rosberg hamilton alonso austin időmérő amerikai nagydíj formula-1