2015. nov 02.

F1 A Ferrari katasztrofális Mexikó Nagydíja

írta: FormaNet
F1 A Ferrari katasztrofális Mexikó Nagydíja

A mexikói visszatérés katasztrofálisan sikerült a Ferrari számára, hiszen idén első alkalommal nullázott az olasz gárda, miután Kimi Räikkönen egy koccanást követően a pálya szélén végezte, Sebastian Vettelt pedig egy hiba miatt a gumifal fogta meg. Mindkét bajnok rendkívül csalódottan értékelte a szerencsétlen hétvégét.

ferrari_mexiko.JPG

Kimi Räikkönen számára nem indult szerencsésen a Mexikói Nagydíj, hiszen váltó- és motorcsere miatt csak a 19. rajtkockából vághatott neki a 71 körös futamnak. A többiektől eltérő gumistratégiával egészen a hatodik helyig zárkózott fel, amikor a 22. körben ismét csatába keveredett honfitársával, a williamses Valtteri Bottasszal, aki előbb kívülről támadott, majd a következő, jobbos kanyarnál belső ívre tudott kerülni, és nem tágított a szűk fordulóban. A két autó kanyarodás közben összeért, a Ferrari kissé megemelkedve a pálya szélére sodródott. Bottas folytatni tudta versenyét, Räikkönen azonban kiesett. Az incidenst mindketten megúszták büntetés nélkül, de egy ideig biztosan nem lesznek puszipajtások.

 

kimi_mexiko.JPG"A balesetet nyilván két oldalról lehet megközelíteni, és bizonyára mindkettőnk más véleményen van, de őszinténszólva nem számítottam más eredményre. Ilyen a versenyzés, de azt hiszem Oroszország után számítottam arra, hogy ez megtörténhet. Hogy szándékosan csinálta-e? Nem tudom, de ez mit sem változtat az eredményen. Nyilvánvalóan elég gyenge hétvégénk volt, a szerencse is elkerült minket, szóval ez nem a legjobb érzés számunkra, de továbbra is egy erős csapat vagyunk. Sebastiannal együtt mindketten szerencsétlen helyzetbe kerültünk, de néha ez megtörténik. Csapatként nem veszettünk semmit, mindössze volt egy nehéz hétvégénk, de biztos vagyok benne, hogy a következő versenyre talpra állunk, és megpróbáljuk erősen befejezni a szezont” – értékelte hétvégéjét a finn bajnok.

Sebastian Vettel sokkal jobb pozícióból, a harmadik helyről várhatta a rajtot, ám az első kanyarban összeért Daniel Ricciardo Red Bulljával, aminek egy defekt lett a vége. A nem tervezett boxkiállás után Vettel nagy rohanásba kezdett. Felzárkózása közben kétszer is hibázott, és a másodiknál kiesett. A rajt utáni incidenst szintén versenybalesetnek minősítették, és bár a német először dühös volt ex csapattársára, de később nem hibáztatta az ausztrált. Kiesése után bocsánatot kért csapatától, és később is magára vállalta a szerencsétlen befejezést.

vettel_mexiko_1.JPG„Ez az egész a rossz rajtommal kezdődött, és a defekttel tulajdonképpen vége is lett a versenyemnek. Nyilván az ember mindig megpróbál talpra állni, de én ezt most úgy tettem, hogy kétszer is hibáztam közben, a másodiknál pedig ki is estem. Ez egy rossz nap volt számunkra. Az autó jó volt, csak a vezetői nem. Szerintem nyomást tudtunk volna gyakorolni a Mercedesekre, de ez nem jött össze.”

„Miután Daniellel összeértünk, természetesen nagyon dühös voltam, de összességében úgy érzem, senki nem hibáztatható. Nem tudta elkerülni az ütközést, szóval ilyen dolgok olykor megtörténnek. Ilyen a versenyzés, de természetesen fájdalmas, amikor mindez már az első kanyarban megtörténik, és utána vissza kell kapaszkodnod. Szóval nagyjából ekkor lett vége a versenyemnek. Reméltem, hogy korábban kapunk egy biztonsági autós fázist, de ez nem történt meg. Megpróbáltam felzárkózni, de a két hibám ebben nem segített. Az utolsónál persze vége lett számomra a versenynek, és erre egyáltalán nem vagyok büszke. Az autónk összességében jó volt, és nagyon közel voltunk a Mercedesekhez, sőt valószínűleg régóta nem voltunk ennyire közel hozzájuk. Mindent megpróbáltam, hogy visszatérjek az élre, és bizonyára túlerőltettem a dolgot”- nyilatkozta csalódottan Vettel, aki így ismét Rosberg mögé került a bajnoki pontversenyben.

vettel_mexiko.JPG„Nos, igen, ez elég szomorú, de megesik az ilyesmi. A lényeg, hogy hosszú utat tettünk meg idén, ez a teljesítményünkön látszik, és nyilvánvaló, hogy jövőre harcba fogunk szállni a vb címért.”

A Ferrari legutóbb a 2014-es Japán Nagydíjon nem szerzett pontot, akkor Fernando Alonso már a verseny elején kiesett technikai hiba miatt, Räikkönen pedig csak a 12. helyen látta meg a kockás zászlót. Az, hogy mindkét Ferrari baleset miatt fejezte be idő előtt versenyét, közel egy évtizede – a 2006-os Ausztrál Nagydíjon - fordult elő utoljára. Akkor Felipe Massa már az első körben balesetezett, Michael Schumacher pedig a 32. körben. A csapatfőnök, Maurizio Arrivabene természetesen nem boldog, de egy jó leckének fogja fel a történteket.

„Ebben a szezonban szárnyaltunk az egekben is, ezúttal viszont a mélybe pottyantunk. De ez a verseny olyan lecke volt az alázatról, amiből a jövőben tanulhatunk, összekovácsolja a csapatot, és mindenkit erősebbé tesz. Szombaton – miután rövid idő alatt motort kellett cserélnünk -  láttam, hogy ez a csapat képes jól reagálni a nehézségekre. Most senkit nem hibáztathatunk, hiszen egy csapat vagyunk, együtt nyerünk és együtt veszítünk. Az eredmény természetesen sajnálatos, mert nagyon jó volt a versenytempónk, de ha rossz napod van, akkor ilyen is tud lenni a versenyzés. Ez a hétvége nem változtat az idei céljainkon. Seb megpróbálja befogni Rosberget, Kimi pedig Bottast.”

 konyvajanlo.jpg

FormaNet, Varga Viktória 

000 facebook_banner.jpg

 

Szólj hozzá

ferrari f1 forma-1 raikkonen vettel formula-1 mexikói nagydíj