2015. nov 16.

F1 Rosberget az austini ütközés keményítette meg, Vettel rekordot döntött a Ferrarival - Villámhírek

írta: FormaNet
F1 Rosberget az austini ütközés keményítette meg, Vettel rekordot döntött a Ferrarival - Villámhírek

Az austini összecsapás keményítette meg Rosberget – a Force India történelmet írt – Vettel rekordot döntött a Ferrarinál – Briattore nem akarja meglátogatni Schumachert – Több előzés, jobb gumik kellenek az F1-be

rosberg_interlagos_1.jpg

Az austini összecsapás keményítette meg Rosberget

Legalábbis, főnöke, Toto Wolff úgy érzi, hogy az Amerikai Nagydíj első kanyarjában történt Lewis Hamiltonnal való koccanás, Nico Rosbergből olyan elszántságot hozott elő, aminek köszönhetően azóta nem sikerült őt legyőzni.

„Személyes véleményem szerint talán ez lehet az ok. Talán egy másfajta, egy kezdeményezőbb hozzáállást hozott ki belőle. De nem tudtom. Azt hiszem, mindkét versenyző jól tudja, mit várunk tőlük, és felelősséggel tartoznak a csapat iránt. Összeszedettnek kell lenni, és nem csak a pályán, de azon kívül is megfelelő hozzáállásra van szükség. Összességében ha megnézzük Austint, Mexikót, vagy Brazíliát, Rosberg puszta tempója döntötte el a versenyt. És végül mindig a stopper dönt. Ha gyorsabb vagy a másiknál, akkor tiéd a pole, és megnyerheted a versenyt. Én azt mondanám, Nico dühből vezetett. Nem vagyok benne biztos, hogy igazam van, de én így érzem” – nyilatkozta Wolff a német versenyző utóbbi sikereiről.

A Force India történelmet írt

A csapat eddigi F1-es pályafutása során a bajnoki pontversenyben maximum a hatodik helyig jutott, hétvégén azonban – Nico Hülkenberg hatodik helyének köszönhetően - bebiztosította konstruktőri ötödik helyét, és ezzel történelmének eddigi legjobb szezonját zárhatja a Silverstone-i központú alakulat. 

„Ez a legjobb eredményünk eddigi történelmünk során, és ez megmutatja, milyen sokat dolgoztunk az elmúlt évkeben. Ezért az ötödik helyért mindenki nagyon keményen megdolgozott a csapatban, és nagyon büszkének kell lennünk arra, amit elértünk”- nyilatkozta boldogan Hülkenberg.

Amíg a Force India a Lotusszal való versengésben diadalmaskodott, addig a Williams Interlagosban „lerázta” magáról a Red Bullt, és bebiztosította harmadik helyét az összetettben. Igaz nem lehet felhőtlen az örömük, ugyanis a nyolcadik helyen célba érő Felie Massát utólag diszkvalifikálták a jobb hátsó abroncs túlmelegítése miatt. A csapat egyébként fellebbezett a döntés ellen, ugyanis szerint (és az ő műszereik szerint) az értékek bőven a határon belül voltak. 

Vettel rekordot döntött a Ferrarinál

Eddig ugyanis még egyetlen egy versenyzőnek sem sikerült első ferraris idényében 13 dobogós helyezést elérnie. Sebastian Vettel ezt idén már kipipálhatja, ráadásul még hátravan a szezonzáró. A négyszeres bajnok három futamgyőzelmet, három második helyet, és hét harmadik helyet szerzett az elmúlt 18 nagydíjon vörös overálban. Ennyire jó kezdést még olyan nagy nevek sem produkáltak, mint Alain Prost, vagy Michael Schumacher. Prost első ferraris évében kilencszer (1990), a hétszeres világbajnok pedig nyolcszor (1996) állt dobogón. Az eddigi rekordot Kimi Räikkönen tartotta még 2007-ből, amikor 12 alkalommal pezsgőzhetett a pódiumon.

Vettel egyébként úgy érzi, most már nagyon közel vannak a Mercedeshez: „Még sosem voltunk ennyire közel hozzájuk, ami óriási eredmény, ha azt vesszük, hogy Mercedes pilótái teljes erőbedobással versenyeztek, hiszen nem volt vesztenivalójuk"- értékelte teljesítményüket a futam után a német.

Briattore nem akarja meglátogatni Schumachert

Majd két éve szenvedett súlyos balesetet Michael Schumacher, de egykori főnöke és jó barátja, Flavio Briattore azóta egyszer sem látogatta meg. Az ok nagyon egyszerű: az egykori Schumachert szeretné emlékeiben megőrizni.

„Felipétől (Massa) hallottam ezt-azt, hiszen ő járt Michaelnél, de én olyannak szeretném őt megőrizni emlékeimben, mint amilyennek megismertem. Sok időt töltöttünk el együtt, nagyon szerettem, szóval azt akarom, hogy ilyennek maradjon meg az emlékeimben”- mondta Briattore. 

Több előzés, jobb gumik kellenek az F1-be

Finomanszólva is unalmasra sikerült a vasárnapi Brazil Nagydíj, és az élen Lewis Hamilton hiába próbált izgalmakat generálni, a gumik miatt esélye sem volt sokáig Rosberg nyakán loholni. A versenyt követően Sebastian Vettel is kritikusan beszélt a problémáról, és a jobb abroncsokba látja a megoldást.

„Szerintem papíron ez volt az egyik olyan pálya, ahol a legkönnyebb előzni, és ha te vagy hátul, akkor mindig arra vágysz, hogy hosszabb legyen a DRS-zóna, hogy még könnyebb legyen. Összességében nagyobb mechanikai tapadás szükséges ahhoz, hogy a kanyarokban szorosan követni tudj egy autót, szóval az aerodinamikáról a mechanika irányába kellene eltolódnia az arányoknak. Szerintem jobb gumikkal lehetne ezt elérni. A versenyzők is gyorsabban akarnak menni, tehát szerintem a megoldás egyszerű. Sajnos a sportágat áthatja a politika, különböző emberek, különböző érdekei. Szerintem esélyt kellene adni a gumibeszállítónak arra, hogy fejlesszen. Amióta viszont a felelősök vagy a csapatok semmiben sem tudnak megegyezni, azóta nehéz javulást elérni”- kritizált Vettel, és hasonló véleményen van Hamilton is.

konyvajanlo.jpg

 

FormaNet, Varga Viktória 

000 facebook_banner.jpg

 

Szólj hozzá

mercedes ferrari f1 schumacher forma-1 rosberg vettel interlagos formula-1 f1-hírek