2016. már 05.

F1 Kritikák kereszttűzében az új kvalifikációs rendszer

írta: FormaNet
F1 Kritikák kereszttűzében az új kvalifikációs rendszer

Pénteken a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) jóváhagyta az új időmérő rendszert, így immár hivatalos, hogy a szezonnyitón debütál az új rendszer. A versenyzők többségének nem tetszik a dolog, sőt Sebastian Vettel szerint senkinek nem nyerte el a tetszését…

rajtracs.JPG

Az FIA Motorsport Világtanácsa pénteken hivatalosan is megerősítette, hogy a melbourne-i szezonnyitón már az új időmérő rendszer szerint dől el a rajtsorrend. Legalábbis ez a terv, amit csak az akadályozhat meg, ha a Formula-1 Menedzsment (FOM) nem készül el az ehhez szükséges szoftverrel.

Az új kvalifikációs szabályok értelmében a Q1 16 perces lesz, és hét perc után esik ki az aktuálisan leglassabb autó, majd ezt követően 90 másodpercenként. A 15 perces Q2-re 15-en maradnak, és hat perc után kezdődik újra a 90 másodpercenkénti kiesés. Végül a 14 perces Q3-ra 8 versenyző marad bent, és a leglassabb öt perc után búcsúzik. Ezt követően másfél percenként újabb kieső lesz, és a hajrában két pilóta küzd meg a pole-ért.  

A leginkább érintettek, azaz a versenyzők nem igazán értik, hogy miért kellett variálni az időmérőt, ráadásul miért ilyen későn. Legtöbben úgy vélik, hogy ez mindenki számára bonyolult, beleértve a nézőket is.

Sebastian Vettel szerint senkinek nem tetszik ez a rendszer, ami túlságosan mesterséges: „Nem vagyok nagy rajongója ennek az időmérőnek, és azt hiszem ezt a többiek nevében is mondhatom. Nem értjük, miért nem volt jó az eddigi időmérő, és miért kell megváltoztatni. Nagyon fontos, hogy a sport továbbra is megmaradjon sportnak. Persze tudom, hogy egyeseknek izgalmas a véletlenszerűség, de szerintem fontos, hogy az F1 továbbra is megmaradjon sportnak, azaz összességében a leggyorsabb versenyzőnek, a legerősebb csapatnak kell győznie. Mióta az eszemet tudom, erről szól a Formula-1. Az ilyen extrém változtatások nem jó irányba vezetnek, káoszt eredményeznek, és mind a versenyzők, mind pedig a szurkolók körében sok kritikát vonnak maguk után”- fogalmazott a négyszeres bajnok.

„Elég furcsa, hogy ilyen hirtelen történik egy ekkora változtatás, főleg, hogy eddig senkitől nem hallottam panaszt az eddigi rendszerre”- nyilatkozta a Williams versenyző, Valtteri Bottas, de hozzátette, hogy tulajdonképpen mindnyájuk számára ugyanolyan új- és bonyolult lesz az új szabály, így összességében nem aggódik.

„Nyilván nem vagyunk igazán elégedettek ezekkel az új tervekkel. Szerintünk a szurkolók nehezen látják majd át, hiszen már nekünk is bonyolult. Úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi kvalifikációs rendszer jól működik, így nincs miért változtatni rajta”- mondta a force indiás Sergio Pérez a héten, éppen egy meeting után, ahol a versenyzők egyértelműen kifejtették negatív véleményüket a változtatással kapcsolatban.

Fernando Alonso szerint valami nincs rendben a mai F1-gyel: „Kívülről nézve nem úgy tűnik, hogy rendben lenne ez a sport, ha egy hét alatt háromszor változtatnak az időmérős rendszeren. Ha egy másik sportágban versenyeznék, biztos meglepődve szemlélném, ami itt zajlik. Túl sok a változtatás, a nézők számára pedig túlságosan összetettek a szabályok. A régi, egykörös kvalifikációs rendszer is elég látványos volt. Mindenkinek jutott egy kör szereplés a tévében, és egyszerű volt, hiszen futsz egy kört, és ha éppen elhibázod akkor a 15. helyen találod magad. Persze bármi lesz, megcsinálom, ahogy az elmúlt 16 évben is tettem.”

A címvédő, Lewis Hamilton leginkább azt sérelmezte, hogy a versenyzők véleményét nem vették figyelembe: „Nem hinném, hogy az új rendszerrel minden megváltozik. Persze jobban kell majd koncentrálnunk, és minden autó a pályán lesz, ami a nézők szempontjából jó dolog. A versenyzőket viszont jobban be kellene avatni a szabályalkotásba, mert nekünk is lennének ötleteink. Mi tudjuk legjobban, hogy mi az ami nem jó, főleg azok, akik már 10-15 éve itt vannak. Már nagyon sok szabályváltozáson túl vagyunk, így tisztában vagyunk azzal, hogy melyek azok, amik működnek, és mi az ami nem.”

A pilóták érdekvédelmi szervezetének (GPDA) elnöke, Alexander Wurz ugyanakkor elárulta, hogy mindenkinek lehetősége lett volna részt venni az „ötleteléseken”, de a mezőnyből csak Nico Rosberg és Felipe Massa ment el az FIA és a GPDA által szervezett találkozóra.

„Előzőleg már beszélgettünk ezekről a dolgokról, sőt Monacóban egy találkozóra is sort került. Mindenkinek küldtünk erre meghívót, szóval Lewisnak, csak olvasni kellene az e-mailjeit. Jó lett volna, ha több versenyző eljön, de ezen kívül is sokakkal beszéltem telefonon, voltak egyéb találkozók, és persze sok-sok e-mailezés.”

 

FormaNet, Varga Viktória

 000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá