2016. már 22.

F1 Mégis kell a bukott időmérő? - Villámhírek

írta: FormaNet
F1 Mégis kell a bukott időmérő? - Villámhírek

Nincs egyetértés az új kvalifikációs rendszerrel kapcsolatban - Két évtizeddel ezelőtt Alonso biztos nem élte volna túl - Sainznak nincs beszélnivalója Verstappennel - Megszavazták az Ausztrál Nagydíj legjobbját - Megvan a versenyzők gumiválasztása Bahreinre

forma1.jpg

Nincs egyetértés az új kvalifikációs rendszerrel kapcsolatban 

Bár a hétvégén debütáló új időmérőt a csapatfőnökök egyöntetűen gyorsan száműzetésre ítélték, ám egyes szereplők úgy vélik, nem teljesen kellene megbuktatni az új rendszert, mert vannak jó elemei. Így gondolja ezt például a Pirelli motorsport főnöke, Paul Hembery, aki szerint lehet, hogy csak a Q3-at kellene átgondolni, vagy visszahozni a régi rendszert a hajrára, de az első két etap rendben volt így is.

„Voltak pozitívumok és negatívumok is az időmérővel kapcsolatban. A Q3 szerintem is javításra szorul, hiszen a nézőknek nem jó, ha az autók a garázsban maradnak. De ez egyszerűen megoldható azzal, hogy a Q3-ra visszahozzuk a régi formátumot”- vélekedett Hembery, illetve a Williams technikai igazgatója, Pat Symonds is elárulta, ők is arra szavaztak, hogy csak az utolsó etapot változtassák meg.

Force India csapatfőnöke, Bob Fernley sem kapkodna egyik rendszerből a másikba, és úgy látja, hogy először alaposan ki kellene értékelni, mielőtt eldobnák.

“Az ilyen dolgokban nem szabad kapkodni, hagyni kell végigmenni, aztán alaposan át kell nézni, mi volt benne a jó, és min kellene változtatni. Minden kérdésre választ lehet kapni, nem kell a fürdővízzel együtt kiönteni a gyereket is.”

A Mercedes főnöke, Toto Wolff a szombati nap után egy rakás szemétnek értékelte az új kvalifikációt, ugyanakkor most azt gondolja, hogy módosított formában talán jövőre visszatérhetne az ötlet. Wolff is hallott arról, hogy sokak szerint a Q1 és a Q2 valóban izgalmas volt.

„Több időt és energiát kell szánnunk az elemzésekre. Több olyan véleményt is hallottam, például Max Verstappentől, hogy nagyobb volt az új időmérőben a kihívás, mert egy pillanatra sem lehetett lazítani. Szóval egyes versenyzőknek tetszett ez a kihívás, és szerintem is izgalmas a folyamatos kiesés, de persze csak akkor, ha ez a tévé előtt ülve is jól áttekinthető. Fontos, hogy a nézők megértsék, mi történik, de úgy hallottuk, hogy ez nem igazán sikerült.”

Két évtizeddel ezelőtt Alonso biztos nem élt volna túl egy ekkora balesetet

Fernando Alonso szinte sértetlenül szállt ki autójából az Ausztrál Nagydíjon, miután egy balul sikerült előzés következményeként előbb nekiütközött a Haas csapat kocsijának, majd egy falnak csapódás után többször is megpörgött a levegőben, mielőtt fejjel lefelé földet ért. A McLarenből szinte semmi nem maradt, és később a spanyol bajnok bevallotta, hogy nagyon ijesztő balesetet úszott meg. Így gondolja ezt az FIA volt elnöke, Max Mosley, akinek Ayrton Senna halála után – számos szakértővel együtt – nagy szerepe volt a biztonság fejlesztésében. Arra a kérdésre, hogy Alonso 15-20 évvel ezelőtt vajon túlélhette volna ezt a balesetet, Mosley a következőket felelte.

„Nem hiszem, hogy túlélte volna. Persze nem jelenthetek ki semmit biztosra mindenféle elemzés nélkül, de általánosságban elmondható, hogy az ilyen balesetek akkoriban komoly sérülésekhez vagy halálhoz vezettek volna. Szerencsére úgy tűnik, hogy ez ma már nem így van. Még mindig vannak olyan bizarr balesetek, mind amilyen Jules-é (Bianchi) volt, de az ilyen komoly versenybaleseteknél nem arra számítasz, hogy a versenyző csak úgy elsétál. Ez húsz évvel ezelőtt nem történhetett volna meg.”

alonso_baleset_melbourne.JPG

Sainznak nincs miről beszélnie Verstappennel

A Toro Rosso házon belüli csatája már a szezonnyitón megkezdődött, előbb egy felcserélt bokszkiállás, majd egy – versenyszituációban történt - koccanás után Max Verstappen húzta a rövidebbet, és a futam után úgy nyilatkozott, hogy 10. helye akár egy negyedik is lehetett volna, ha nincs elrontott gumitaktika, és ha csapattársa, Carlos Sainz nem tartja fel. A két fiatal versengésére egyébként számítani lehetett, hiszen főnökeik nem titkolják, hogy mivel már nem újoncok, így az idén alul maradó pilóta akár lapátra is kerülhet. Sainz szerint nincs gond kettőjük között, egyszerűen csak mindketten bizonyítani akarnak.

„Nincs semmi problémám Max-szal, mert nem történt semmi, csak egy újabb versenyzés volt. A jelenlegi mezőnyben a csapattársak közül talán mi állunk egymáshoz legközelebb a teljesítmény szempontjából. Folyamatosan fél tizeden belül vagyunk egymáshoz képest, szóval ez kicsit nehezebb így a csapat számára. De szerintem mindketten éretten tudjuk kezelni ezeket a dolgokat. Nyilván egy versenyen felfokozottabbak az érzelmek, de így visszatekintve mindössze annyi történt, hogy mind a ketten keményen harcoltunk.”

toro_rosso.JPG

Megszavazták az Ausztrál Nagydíj legjobbját

Annak érdekében, hogy a rajongókat kicsit jobban bevonják a királykategória versenyeibe, idén bevezettek egy díjat, melyet a szurkolók szavazatai alapján az aktuális futam legjobb pilótája kap. A legjobban teljesítő versenyzőkre a Formula-1 hivatalos weboldalán lehet szavazni. A „na versenyzője” címet elsőként a Haas csapat francia pilótája, Romain Grosjean kapta meg, aki jó taktikával, egy kis szerencsével, és persze F1-es tapasztalatával remek versenyt futott, és hatodikként ért célba Melbourne-ben. Ennek köszönhetően az új alakulat pontszerzéssel ünnepelhette első királykategóriás versenyét.

Így választottak abroncsot Bahreinre a csapatok

A Mercedes és a Ferrari eltérő gumitaktikát választott Bahreinre, a Toro Rossónál, a Saubernél és a Haas csapatnál pedig még házon belül is más-más stratégiával indulnak majd a versenyzők.

pirelli_bahrein.JPG

 

FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

hírek f1 forma-1 formula-1 f1-hírek