2017. feb 16.

Ha unalmas lesz az F1, arról nem a Pirelli tehet

írta: FormaNet
Ha unalmas lesz az F1, arról nem a Pirelli tehet

A szabálymódosításoktól idén legtöbben azt várják, hogy izgalmasabb lesz a szezon, jobbak lesznek a versenyek. Egyesek már most kételkednek ebben, mindenesetre a Pirelli motorsport főnöke, Paul Hembery már előre mossa kezeit…

kepkivagas_4.JPG

A sport izgalmasabbá tétele miatt pár éve a Pirellitől gyorsan kopó abroncsokat kértek, amit persze rengeteg kritikus követett. Az új módosítások után most éppen ellenkezőleg, kevésbé kopó gumikat hoz az olasz márka, ennek következtében kevesebb boxkiállásra lehet számítani a futamokon.

Pirelli motorsport főnöke Paul Hembery úgy véli, sosem lehet mindenki kedvébe járni, ők csak azt próbálják tenni, amit a sportirányítói kérnek tőlük.

"Nem lehet mindenkinek a kedvében járni, csak egy irányba mehetünk. Először csináltunk valamit amit kértek tőlünk, majd jött egy döntés, hogy a másik irányba induljunk el. Mi azt követjük amit tőlünk kérnek. Csak annyit kérünk, hogy mondják el mit szeretnének. Ezután már nincs értelme a panaszkodásnak, hiszen mi azt szállítjuk le, amit kérnek tőlünk. Ez a sport most egy másik irányba indult el, és ha minden úgy működik majd, hogy az emberek azt mondják, ennek így kell működnie, akkor jó versenyek lesznek. A legnagyobb kihívást a leszorítóerő jelentheti, még csak szimulációs adataink vannak.”

Hembery azt jósolja, hogy az új szabályok megváltoztatják majd a versenytaktikákat: „Kevesebb kiállást látunk majd a gyengébb gumikopás miatt. A versenyző azért áll ki a boxba mert a gumi veszített a teljesítményből, vagy mert elkopik. Most mindkettőt visszafogtuk, így sok lesz az egykiállásos futam. Viszont ha olyan aerodinamikai csomagok készülnek, amik összébb hozzák az autók teljesítményét, és a gumik nem melegszenek túl, akkor a versenyzők keményebben nyomhatják és talán több lehet az előzés.”

Szólj hozzá

f1 forma-1 pirelli formula-1