2017. feb 17.

F1 Hallgatók kérdeztek, bennfentesek válaszoltak

írta: FormaNet
F1 Hallgatók kérdeztek, bennfentesek válaszoltak

Az elmúlt évekhez képes sokkal nagyobb érdeklődés előzi mag a Formula1 szezonkezdését, a jelentős szabályváltozásoknak és azoknak a személyi változásoknak köszönhetően, melyek a 2016-os szezonzáró óta végbementek a száguldó cirkusznál. A felfokozott várakozás számtalan kérdést is felvet, mind az F1 berkein belül, mind a szurkolók körében. A legfőbb kérdés, a szabályváltozásokkal kapcsolatban az, hogy vajon jó irányt vesz-e a királykategória. A személycserék miatt is számtalan kérdés fogalmazódik meg.

f1_2017.JPG

BBC Radio 5 live F1 Show műsorában csütörtökön megszólaltatták Toto Wolfot, a Mercedes csapatfőnökét, Ross Brawnt az F1 új tulajdonosának versenyigazgatóját és Claire Williamst a Williams F1 Team helyettes csapatfőnökét. A hallgatók érdekes kérdéseket tettek fel, ezekből szemezgettünk párat.

A Mercedes főnökétől Toto Wolftól kérdezték, hogy vajon az autók tényleg körönként 2-3 másodperccel gyorsabbak lesznek az új szabályoknak köszönhetően?

Toto Wolf: "Azt hiszem, gyorsabbak lesznek, hiszen nagyobb lesz a leszorító erő, és szélesebbek lesznek a autók. Elég jónak tűnik. Nem vagyok nagy rajongója a vitorlaszerű hátsó szárnyaknak, de a kocsik valóban látványosabbak lesznek, és ha hozzátesszük a szélesebb abroncsokat, akkor egy kicsit retrósan, olyan ’80-as éveket időzően fognak kinézni, illetve több technikai részlet a karosszérián egyszerűen lenyűgöző. Határozottan jobban néznek majd ki a kocsik, de, hogy milyen lesz vezetni, és mennyivel lesznek gyorsabbak, azt még nem tudom, mert még nem ismerjük a gumik teljesítményét.”

Ha a költségvetést kicsit megszabdalják, úgy inkább fektetne egy világklasszis mérnök csapatba, vagy egy világklasszis versenyzőbe?

T W: „Inkább egy mérnökcsapatba, mert a legjobb pilóták között csak néhány tizedmásodperc a különbség, de egy világklasszis mérnök csapat ennél többre képes.”

Biztos benne, hogy Lewis Hamilton és Valtteri Bottas között jó és fair versenyzés várható a címért idén?

T W:„A szabályok megváltoztak, mindenki nulla pontról indul. Remélem elég jó lesz az autónk ahhoz, hogy a győzelemért versenyezzünk és a világbajnokság során folyamatosan egyenlő esélyeket adunk mindkét pilótánknak.”

Ross Brawn, a sportág új vezetője az interjúban többek között arról beszélt, hogy az F1 sikerének kulcsa a jövőben a még több szórakoztatás lesz.

Ross Brawn: "Van néhány jogos felvetés, aminek megoldásához kell egy kis idő. Arra fókuszálunk, hogy a show a lehető legjobb és legszórakoztatóbb legyen. Nyilván nem lehet egyik napról a másikra teljesen felbolygatni egy olyan bonyolult sportot, mint Formula-1, de küzdünk azért, hogy szórakoztatóbb és életképes legyen. Bízunk benne, hogy jobbá tudjuk tenni.”

Claire Williams felé az egyik  kérdés Bottas távozásához kapcsolódott.

Miért vitte el Bottast a Mercedes?

Claire Williams:Mert minden tekintetben egy fantasztikus versenyző. Az egyik legjobb dolog benne, hogy csapatjátékos. Minden csapatfőnök olyan pilótát szeretne, mint ő. Nem problémás, egyszerűen csak felveszi a sisakot és elindul. Tipikus finn, aki hűvös, nyugodt és megfontolt. Ő tökéletes választás a Mercedes számára. A csapatért küzd, azt viszont nem kedveli, ha beszólnak a pilótafülkébe, amikor éppen 200 km/órával köröz. Jelentős része volt terveinknek, de nem lett volna helyes az útját állni mikor egy ilyen ajánlatot kap.”

"Jól tudtam, ha egyszer Nico visszavonul, Toto eljön majd Valtterriért."

És mi a helyzet Felipe Massa visszatérésével?

C W: ”Egy olyan valaki kellett a második autóba, aki tapasztalattal rendelkezik. Fantasztikus dolognak tartom, hogy ő (Massa) is egyet értett azzal, hogy visszatérjen, és ez számunkra egy ideális helyzet."

Szólj hozzá

mercedes f1 williams forma1 ross brawn toto wolf