2017. feb 28.

F1 Alonso elnézést kér az elmúlt évek szörnyei miatt

írta: FormaNet
F1 Alonso elnézést kér az elmúlt évek szörnyei miatt

Bár Fernando Alonso idei első tesztnapja közel sem sikerült fényesen, ennek ellenére kifejezetten jók a benyomásai. Legalábbis az idei autókról úgy általában. A spanyol szerint jó irányt vett a Formula-1.

alonso.jpg

Fernando Alonso hétfőn mindössze 29 kört tudott megtenni új autójával, mert a Honda problémát talált az olajrendszerben még kora délelőtt. A rövid program ellenére a spanyol bajnok elégedett az új szabályok miatt megszületett konstrukciókkal, amiket határozottan szépnek talál, és örül annak, hogy az elmúlt évek szörnyű autói végre eltűntek. 

„Azt hiszem, az egyetlen következtetés a mai napból az, hogy az autók jól néznek ki, és egyértelműen gyorsabbak a kanyarokban. Jó visszatérni azokhoz az érzésekhez, amiket a leszorítóerő generál, szóval ebben a tekintetben elégedett vagyok. Láttam a többi autót is a pályán, és nagyon nagyon jól néznek ki. Nagyon örülök annak, hogy a sport helyes irányba megy, és talán bocsánatot is kell kérnünk a rajongóktól, amiért az elmúlt 5-6 évben szörnyű autókat kellett nézniük.”

Arra a kérdésre, hogy az új autók vezetésénél ismét nagyobb hangsúlyt kap e maga a pilóta, a spanyol a következőt válaszolta: „Igen is és nem is. Abban a tekintetben igen, hogy kicsit jobban kifejezheted a saját vezetési stílusodat. Sokkal inkább, mint az előző autókban, amikor vezetés mellett a spórolásra is figyelni kellett. Tavaly olykor egy-egy körön lassabban kellett hajtani ahhoz, hogy maximalizáljunk egy etapot, mert spórolni kellett az abroncsokkal. Most úgy tűnik, kicsit jobban lehet majd nyomni, és jobban bele lehet rakni saját stílusodat, hogy maximalizálj egy mért kört.”

„Másrészt viszont ha azt nézzük, mennyi szerepe van az autónak, és mennyi a versenyzőnek, akkor szerintem a mostani technológia, aerocsomagok, motorok mellett a pilóta egyre kevésbé fontos. Ezeken a területeken most hatalmas erőre van szükség. Tavaly ha volt 20 lóerő hátrányod, és ezzel 2-3 tizedet vesztettél, akkor idén fél másodpercet fogsz. Ezért gondolom, hogy néhány műszaki dolog miatt idén a kocsi még fontosabb, és a versenyző csak így tud bizonyos szintet elérni. Csodák már nincsenek.”

Szólj hozzá

f1 forma-1 mclaren fernando alonso formula-1