2017. már 03.

F1 Kimi szerint a Ferrari megtanulta a leckét

írta: FormaNet
F1 Kimi szerint a Ferrari megtanulta a leckét

Csütörtökön Kimi Räikkönen elsőségével zárult a 2017-es év első kollektív tesztsorozata. Hagyományosan az elő tesztekről mindenki szinte kötelezően elmondja, hogy az ott látottakból, tapasztaltakból még nem lehet messzemenő következtetést levonni, ám az idei év jelentős szabályváltozásai okán bizonyos erőviszonyokra már most is lehet következtetni. Räikkönen szerint a Ferrari sokat tanult a 2017-es szezonra, és ahogy azt láthattuk is, az elvárásoknak megfelelően erősen kezdték meg az idei első tesztsorozatot.

kimi.jpg

A maranellói istálló a hibrid turbómotorok bevezetésének első évében igen sokat szenvedett, a motorfejlesztések nem hozták a hozzájuk fűzött reményeket, ám 2015-ben már sikerült három futamgyőzelmet ünnepelniük Sebastian Vettelnek köszönhetően, ami jelentős előrelépés.

Tavaly év elején a Ferrarinak már egyértelmű célja volt a világbajnoki címért harcolni, ám az év végül futamgyőzelem nélkül telt el, sőt a Mercedes mellet a Red Bull is komoly vetélytársnak bizonyult, hiszen nekik két alkalommal is sikerült a dobogó legtetejére állniuk.

Az előző évek nagy terveihez képest csendesebben indult a 2017-es első tesztsorozata a Ferrarinál, és a négy nap alapján a teljesítményünkkel elégedettek lehetnek, ráadásul kétszer is Kimi bizonyult a nap leggyorsabbjának. Ennek ellenére a finn világbajnoknak óvatosságra int, mivel úgy gondolja, idő kell még ahhoz, hogy eldőljön, tudnak-e majd a győzelemért harcolni.

 „Minden évben meglehetősen optimisták vagyunk, de hogy mi lesz a végére, azt nagyon nehéz megmondani. Úgy gondolom, az elmúlt néhány év alapján megtanultuk a leckét. A csapat jó munkát végzett a tél folyamán, de hogy elég jó-e, azt majd meglátjuk év közben. Eddig jó érzéseink vannak, sok okunk nincs a panaszra. A tavalyi évhez képest sokkal jobb érzés, de ezt az új szabályok eredményezik. Tesszük a saját dolgunkat és eddig elégedettek vagyunk azzal, ahogy alakulnak a dolgok.”

Kimi csapattársa, Sebastian Vettel mindkét tesztnapján a második leggyorsabb volt az új Ferrarival, ami szintén némi igazolást ad arról, hogy a maranellói gárda nem végzett rossz munkát a télen.

Kimi számára idén nagyon fontos lenne a futamgyőzelem, hiszen 2007 világbajnoka utoljára még 2013-ban, Ausztráliában állhatott fel a dobogóra, a Lotus pilótájaként. Amióta újra csatlakozott a Ferrarihoz, mindössze három második és négy harmadik helyet sikerült szereznie.

Arra kérdésre, hogy vajon az idei autó, az SF70H lehet-e az általa eddig vezetett legjobb versenygép, a finn világbajnok hangsúlyozta, a 2017-es új szabályok miatt, a megerősített aerodinamika és a szélesebb kerekek okán felesleges lenne bármilyen összehasonlítás.

„Jelentős részben változtak a szabályok, ezért az, hogy hogyan érzi magát az ember az autóban, vagy hogy milyen gyors, nem lehet összehasonlítani az előzőekkel, mert az autóban tapasztalható jobb érzés az új szabályoknak köszönhető. Az pedig, hogy elég jó lesz-e ahhoz, hogy a világbajnoki címért harcoljunk, majd év közben kiderül. Azzal viszont elégedettek vagyok, ahogy a teszten mentek a dolgok.”

 

Szólj hozzá

ferrari f1 forma-1 kimi raikkonen formula-1