2017. már 11.

F1 Ez az év is csak a nagyok játéka lesz?

írta: FormaNet
F1 Ez az év is csak a nagyok játéka lesz?

A szezon előtti tesztek ideje alatt rengetegszer elhangzik, hogy az itt kialakuló sorrendek semmit nem számítanak, legfőképpen nem tükrözik a valós erőviszonyokat. Egyes – belsős – emberek viszont már most úgy vélik, hogy a három élcsapat mögött most is nagy lesz a leszakadás a többi alakulat részéről.

ferrari.jpg

Az új szabályok miatt idén mindenki kicsit optimistábban készült a szezonra még az év elején, és a középmezőny csapatainál is reményteli mondatok hangoztak el. A kollektív tesztek után most a Haas csapatfőnöke kissé lehűtötte a kedélyeket, és szerinte a Ferrari, a Mercedes és a Red Bull mögött most is nagy lesz az űr. Gunther Steiner úgy véli, az eddig látott adatok alapján akár 1.5 másodperces lemaradásban is lehet az üldözőboly.

„Az első három csapat és a többiek között jelenleg 1.5 másodperc lehet a különbség. Úgy vélem ez az aerodinamika miatt van, így ezen dolgoznunk kell. Ez nem Ausztráliára lesz kész. A nagy csapatok mindig több erőforrással dolgoznak, így ez várható volt. Nem meglepő, hogy a Mercedes, a Ferrari és a Red Bull jobban jött ki ebből is, mint a többiek.”

Amikor arról kérdezték, hogy vajon év közben behozható-e ez a lemaradás, a szakember nem túl optimistán válaszolt: „Szerintem ez nem fog csökkenni, de talán a kisebb csapatok nagyobbakat tudnak előrébb lépni szezon közben a fejlesztésekkel. Majd meglátjuk.”

Steiner szerint a középpályán maximum a Williamsnek lehetnek még reményei.

„Azt hiszem a Williams kicsit jobb, mint a többiek ebben a csoportban, de ez majd Ausztráliában kiderül.”

A Williams mérnöke, Rob Smedley mindenesetre még óvatos: „Az e heti futásteljesítményből most úgy tűnik, hogy alapvető problémák nincsenek az autóval, és ennek örülünk. Ausztráliában persze pontosabb képet kapunk arról, hol is állunk, de igazából majd úgy négy futam után fogjuk megtudni. Az, hogy jelenleg hol állunk, nem fontos, hiszen még mindenkinél rengeteg dolog fog történni. A lényeg az, hogy fejlesszük az autót amilyen gyorsan csak lehetséges.”

17191234_1791495677581078_5538046191065889560_n.jpg

Smedley nem mellesleg nagyon dicsérte Felipe Massát, aki elég meggyőzően teljesített a téli tesztek alatt, és a szakember szerint mindez az új szabályok által megszületett autónak köszönhető.

„Azt hiszem ez az autó illik igazán Felipe vezetési stílusához. A mostani autók sokkal jobban hasonlítanak azokhoz, amikkel sikeres éveit futotta. Például 2008-ban, amikor a nagyon széles első abroncsoknak köszönhetően nagymértékű volt a tapadás a kanyarok csúcspontján. Ez az ami hiányzott nekünk az elmúlt hét évben, és kicsit szenvedtünk is miatta.”

„Minél jobb az autó eleje és minél stabilabb a hátsó része, Felipe annál jobban tud saját vezetési stílusában teljesíteni. Jelenleg azt látjuk, hogy nagyon-nagyon kényelmesen érzi magát a kocsiban. Úgy vélem, Felipéről mindig is tudtuk, hogy egy győztes, hiszen új autóban is alig hibázik. Az elmúlt pár napban, a több ezer kilométer alatt is talán ha kétszer fordult szélesen, szóval nyilvánvaló, hogy rendkívül kényelmesen érzi magát az új autóban.”

 

 

 

Szólj hozzá

f1 forma-1 williams felipe massa formula-1 hassa