2017. már 12.

F1 Nem volt hiábavaló a Ferrari tavalyi szenvedése

írta: FormaNet
F1 Nem volt hiábavaló a Ferrari tavalyi szenvedése

A Ferrari tavaly egyetlen futamgyőzelmet sem zsebelt be, és az összetett pontversenyben nem csak a Mercedes, de még a Red Bull is jócskán megelőzte. Ehhez képest most a szezon előtti tesztek reménykeltőek, és maga Sebastian Vettel is elismeri, hogy csapata most sokkal erősebb, sőt a 2016-os szervezeti átalakulásoknak köszönhetően tavaly fejlődött a legtöbbet.

ferrari_1.jpg

Sebastian Vettel 2015-ben nagy reményekkel érkezett a maranellói gárdához, és abban az évben 13 dobogós eredményéből hármat a pódium legtetején ünnepelhetett. Bár a Mercedes versenyzőit nem sikerült beérnie a bajnokságban, de mindez jó alapnak tűnt második ferraris szezonjára. Ehhez képest a 2016-os év mondhatni mélyrepülés volt, a mostani nyolc napos kollektív tesztsorozat eredményei azonban ismét reménykeltőnek bizonyulnak. Barcelonában az utolsó két napon a Ferrari volt a leggyorsabb, és a riválisok is úgy sejtik, hogy a vörösök most nagyot léptek előre.

A nyolc tesztnap összesítésében a Ferrari érte el a legjobb köridőket, és a megtett kilométerek tekintetében sem kell szégyenkezniük, hiszen 4436 km-rel második helyen zártak a Mercedes (5093 km) mögött.

A Mercedes ugyan még nem mutatta meg valódi erejét, így egyelőre óvatosan kell bánni az esélylatolgatásokkal, Vettel azonban úgy érzi, valóban sokkal jobban sikerült a téli felkészülés, és ez a tavalyi évnek köszönhető, még ha az eredmények nem is azt mutatták. 

„Felkészültebbek vagyunk, mint tavaly, és több kört tudtunk megtenni. Összességében a csapat most jobb állapotban van. Sokat tanultunk az elmúlt évben, sőt azt hiszem az az év volt a legfontosabb számunkra ebből a szempontból. Persze ha az eredményeket nézzük, akkor azt kell mondjuk, hogy nem volt túl sikeres, de nagyon sok fontos dolog történt a háttérben, és ennek köszönhetően remélhetőleg megtettük azt a bizonyos lépést előre. Úgy érzem az volt a legfontosabb év. Nyilván 2015-ben nagyszerű volt megérkezni azzal a céllal, hogy újra győzelmekhez segítsem a csapatot. Aztán eredmények tekintetében 2016 egy visszalépés volt, a szervezet számára viszont inkább előrelépés.”

Utolsó tesztnapjának végén – önmagához képest - még Kimi Räikkönen is lelkes volt, persze nem meglepő, hiszen a téli tesztek legjobb köridejével készülhet a szezonnyitóra.

„Egész biztos, hogy még ennél is gyorsabbak vagyunk”- értékelte idei tesztrekordját a finn pénteken.

„De még nem ez volt a cél. Nyilván mindig a leggyorsabb akarsz lenni, utólag viszont mindig lehet még olyan területet találni, ahol fejlődhetsz. Elégedettek lehetünk a pénteki nappal. Az volt az elmúlt két hét egyik legjobb napja, de egyelőre még egyetlen egy futamot sem teljesítettünk. Majd minden kiderül, ha elkezdődik a szezon.”

Barcelonában az utolsó napokban több helyszíni szakembernek (és persze a riválisoknak) is feltűnt, hogy a Ferrari olykor szándékosan visszafogja a tempót. Még Lewis Hamilton is úgy véli, hogy a maranellóiak „blöfföltek”, és nem teregették még ki a kártyáikat. Amikor utolsó tesztnapjának végén erről faggatták Vettelt, ő természetesen ügyesen kitért a válasz elől.

„Nem mindig szándékos (a lassítás- a szerk.). Barcelonában az utolsó szektorra jellemző, hogy mindig nagyobb tapadást szeretnél. Az első kanyarokban még úgy érzed, hogy nagyon frissek az abroncsaid, majd az utolsókban már elkezd csúszkálni. Összességében próbáltuk futni a saját programunkat, olykor kicsit nagyobb tempóval, olykor lassabban. Azt láthatjuk, hogy az elmúlt napokhoz képest, most délelőttönként valamelyest igyekeztünk a gyorsasággal is foglalkozni. Úgy érzem, elégedett vagyok az autóval, de még mindig korai bármit is kijelenteni. Még rengeteg munka vár ránk” – óvatoskodott a német bajnok, ami pedig a riválisokat illeti, biztos benne, hogy a Mercedes idén is nagyon gyors, és őket kell majd legyőzniük, ha bajnoki címet akarnak szerezni.

Szólj hozzá

ferrari f1 forma-1 kimi raikkonen sebastian vettel formula-1