2017. ápr 06.

F1 Vettel: Egy körön még mindig a Mercedes a favorit

írta: FormaNet
F1 Vettel: Egy körön még mindig a Mercedes a favorit

A Ferrari ugyan legyőzte a Mercedest Ausztráliában, de a következő helyszín egy teljesen másfajta versenypálya, másfajta kihívásokkal. Sebastian Vettel úgy véli, győzelem ide vagy oda, egy körön még mindig a Mercedes a favorit, de nagyon reméli, hogy a jövőben is méltó ellenfelek lesznek a versenyeken és a kerék-kerék elleni csatákban.

lewis-hamilton-sebastian-vettel.jpg

Sebastian, ha visszatekintünk a melbourne-i versenyre, ahol lenéztél a pódiumról és láttad, ahogy a csapat boldogan énekli az olasz himnuszt… Mennyire inspiráló ez számodra a következő hétvégére?

Sebastian Vettel: Az egész csapat rendkívül elégedett volt az eredménnyel, beleértve engem is! És ez természetesen mindenkit motivál arra, hogy még keményebben dolgozzon. De mint tudjuk, ez csak egyetlen győzelem volt, és nincs garancia arra, hogy most már mindig így lesz. Ez csak egy lépés volt abból a sokból, amit meg kell tennünk, de igen, ez egy fontos lépés volt.

Éhezel az ismétlésre?

SV: Mindannyian éhezünk erre. Ez egy győzelem volt, aminek csodálatos íze van, így most mindannyian még többet szeretnénk belőle. Azt hiszem most az egész csapatban érezhető ez a lüktetés, és számos projekt még gyorsabban halad.

Egész Olaszország megőrült a győzelmed után. Még az ismétlést is rekordszámban nézték. Milyen érzés ez?

SV: Nyilván a Ferrari különleges Olaszországban. Nagyon kellemes érzés akkor, amikor minden tökéletesen működik, de azt is észreveszed, amikor nem túl jól mennek a dolgok. (Nevet) Az eufória és a rosszkedv eléggé különleges itt, és ezt a Ferrarinál nagyon lehet érezni. Persze nyilvánvaló, hogy inkább az eufóriából szeretnék többet.

Miben másabb ez az év, mint az előző szezon?

SV: Na várjunk, ez még csak egy futam volt, ezért bölcsebb, ha két lábbal a földön maradunk. Az igaz, hogy sok minden történt a csapatban. Olyasmik, amiket kívülről nem igazán lehet észrevenni – a csapat belső szerkezete is átalakult, a kommunikáció javult, ezeknek köszönhetően sokkal gördülékenyebben mennek a dolgok, és jobb az autó is, de még mindig javulnunk kell. Van egy mondás: egy fecske nem csinál nyarat.

Most, hogy megnyerted az első versenyt az új autóddal, így még inkább szereted „Ginát”?

SV: Nos, nem kérdés, a gyorsabb mindig jobb. És mi is gyorsabbak vagyunk, mint a múlt évben. Most igazán szenzációs érzés nagyobb sebességgel belemenni egy kanyarba, és persze gyorsabbak is az autóink. Az, hogy még tovább kitolhatjuk a határokat anélkül, hogy gumikopáson vagy az üzemanyag fogyasztáson gondolkoznánk, igazán szórakoztató.

A sanghaji versenypálya jelentősen eltér melbourne-től. Számítasz arra, hogy sebesség tekintetében hátrányban lesztek a Mercedeshez képest?

SV: Ezt majd szombat délután fogjuk megtudni, de motorteljesítményben is előreléptünk. A Mercedesnek nagyon erős csomagja van, és szerintem az időmérőn még mindig előrébb vannak, de a versenyen mindig más a helyzet.

Most a versenyző tudásának nagyobb szerepe van a sikerben?

SV: Mindig nagy szerepe van a versenyzőnek, hiszen ezek az autók nem maguktól versenyeznek! (Nevet) Persze vannak örök igazságok, mint például az, hogy még a legjobb pilóta sem fog győzelmekért harcolni egy rossz kocsival. De összességében szerintem egy pilóta jelentősen befolyásolhatja a versenyt, és igen, talán most még inkább, mint korában. A vezetői képességek, a gyorsaság, az előrelátás, ezek mind nagy értékek, szóval a gondolkodás manapság nem egy rossz tulajdonság.

Szólj hozzá

ferrari f1 forma-1 sebastian vettel formula-1