2017. ápr 12.

F1 Verstappen már most a legjobb versenyzők szintjén van

írta: FormaNet
F1 Verstappen már most a legjobb versenyzők szintjén van

Max Verstappen múlt héten Sanghajban megmutatta „hatodik érzékét” vizes pályán – dicsérte versenyzőjét Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke, aki úgy véli, az ifjú holland már most felért a legjobbak szintjére.

verstappen_kina_1.JPG

Max Verstappen Kínában a dobogó alsó fokára állhatott, ráadásul úgy, hogy a szombati időmérőn már a Q1-ben elvérzett, és csak a 16. rajtkockából vághatott neki versenyének. A vasárnapi rajt után, intermediate gumikon aztán ismét megmutatta, mire képes trükkös pályafeltételek mellett.  Már az első körben kilenc autót hagyott maga mögött, majd végül harmadikként ért célba. A 18 esztendős tehetség korábban is bizonyította (pl. tavaly Interlagosban), hogy nedves körülmények között fantasztikusan szerepel, sőt egyesek már most Ayrton Sennához hasonlítják.

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner is kiemelte rendkívüli képességét, nem mellesleg úgy véli, Verstappen már most ott van a legnagyobb versenyzők között.

„Úgy tűnik, majdnem hatodik érzéke van esős körülmények között. Semmi nem félemlíti meg, és kész arra, hogy folyamatosan próbálgassa a határokat annak érdekében, hogy megtalálja a legjobb tapadást. Volt egy húzása a 6-os kanyar külső oldalán, ahol két vagy három autó mellett ment el, majd bevágott vissza, ami nagyon nagyon lenyűgöző volt. Ez a mostani nem véletlen volt, hiszen Brazíliában is láthattunk már tőle hasonlót, és ha a jó öreg Bernie (Ecclestone) öntözőrendszeres ötlete összejött volna, az most jó lenne nekünk.”

„Ahogy a gokartban is felnőtt, ahogy akkor is vezetett nedves pályán, slick gumikon és hasonlók, már akkor kifejlesztette ezeket az ösztönös dolgokat. Emlékeszem, Sebastian (Vettel) is nagyszerűen ment esőben. Az első verseny, amit a Red Bull csapattal megnyert (2009, Kína), igazán kiemelkedő volt, és a nagy versenyzők mindig is kiemelkednek nedves időjárási körülmények között. Lewis Hamiltonnál is láthattunk ilyet 2008-ban, Silverstone-ban, és a valóban nagy versenyzők mindig produkálnak emlékezetes dolgokat.”

Verstappen a verseny egy szakaszában még második helyen is autózott, ám ahogy egyre ideálisabbak lettek a feltételek, úgy kissé visszaesett, sőt a hajrában még csapattársa, Daniel Ricciardo is megérkezett a nyakára. Ekkor a csapat kissé megijedt, de úgy döntöttek, nem lesz csapatutasítás.

„Daniel valamivel nagyobb leszorítóerős beállításokkal ment, mint Max, aki így nem volt olyan gyors az egyenesekben, viszont a középső szektorban gyorsabb tudott lenni. Korábban is versenyeztek már egymás ellen keményen, de tisztességesen. Végül azt a döntést hoztam, hogy szabadon harcolhatnak az utolsó 10 körben. Már korábban is beszéltünk ezekről a dolgokról, és tudták, hogy az egyetlen utasítás amit adtam az az, hogy tiszteljék egymást, és ez így is történt. Amíg ez így marad, addig boldogok vagyunk, és továbbra is lehetővé tesszük számukra, hogy egymás ellen harcoljanak”- jelentette ki a csapatfőnök.

Szólj hozzá

f1 forma-1 red bull christian horner formula-1 max verstappen