2017. ápr 14.

F1 Ha már nyolcszoros bajnok nem lehet, Alonso másban akar legjobb lenni

írta: FormaNet
F1 Ha már nyolcszoros bajnok nem lehet, Alonso másban akar legjobb lenni

A Bahreini Nagydíj hétvégéjének csütörtöki napján az egyik legfőbb téma természetesen Fernando Alonso napokban tett bejelentése volt, miszerint idén részt vesz az Indy 500-on, sőt emiatt ki is hagyja a Monacói Nagydíjat. Nem meglepő, hogy az újságírók csak erről faggatták a spanyol klasszist, hiszen manapság ez egyáltalán nem szokványos történet.

alonso_2.JPG

Bár egyáltalán nem új keletű, hogy formula-1-es versenyzők megmérettetik magukat a világ egyik legrégebbi versenyén, az Indy 500-on, ám az, hogy szezon közben egy pilóta átugorjon egy másik sorozatba, ráadásul úgy, hogy emiatt egy nagydíjról hiányzik, mostanság mégiscsak szokatlan döntés. Nyilván a McLaren és Fernando Alonso talán kicsit speciális helyzetben van, hiszen a mezőny egyik legjobb versenyzőjéről van szó, aki egy újabb, frusztrációkkal teli szezon elé néz a királykategóriában. A csapat pedig talán ezzel szeretne kompenzálni, és kicsit fellelkesíteni sztárpilótáját, aki persze izgatottan várja az új kihívást.

„Mostanság nem mindennapi az ilyesmi. Azt hiszem, a múltban az Indy 500-ban a legjobb versenyzők, a legjobb autókkal a legjobb versenyeket futották. Aztán egyre több sorozat lett, mindenki elkötelezte magát egy-egy széria mellett, de úgy gondolom, ez idővel változhat. Most jött egy lehetőség, és nagyon izgatott vagyok, hogy egy másfajta dolgot is kipróbálhatok.”

Tudjuk, hogy Alonso egy harcos, és lehetőségeihez képest még a halovány McLarenből is kihozza a maximumot, és ő sem tagadja, célja továbbra is az, hogy a világ legjobb versenyzője legyen.

„Ha a világ legjobb versenyzője akarok lenni, akkor két lehetőségem van: vagy nyolc világbajnoki címet szerzek, eggyel többet, mint Michael (Schumacher), de ez eléggé valószínűtlen. A másik az, hogy karrierem különböző szakaszaiban, több szériában is nyerek, és egy olyan versenyző legyek, aki több sorozatban, különböző autókkal is képes versenyezni és nyerni. Szóval ez elég nehéz, de vonzó kihívás számomra. Emiatt vállaltam.”

„Szerintem ez a Formula-1-nek is jó, hiszen jó marketing Észak-Amerikában, és az Indy-nek is jó, hogy van néhány Formula-1-es versenyzője, illetve ugyanez igaz a McLaren-Hondára is. Egy csapat, mely ugyanazon a napon MonteCarlóban és az Indy 500-on is versenyezhet. Ez a rajongók számára is egy csodálatos dolog, szóval szerintem mindenki nyer ezzel a döntéssel.”

Hogy mik a következő lépések, és hogyan készül fel az új kalandra? Alonso erről is beszélt: „Még nincs konkrét tervem, azaz még folyamatban van, szóval erről még nem tudok részletesen beszámolni. Jelenleg a terv az, hogy jövő hétvégén megnézem a versenyt Alabamában, és meglátogatom a csapatot. Valószínűleg hétfőn üléspróba lesz, aztán repülök Oroszországba a versenyre. Utána szimulátoron készülök majd az Indy-re, de azt nem tudom biztosan, hogy tesztelhetek-e valóságban is. Ezután következik a Spanyol Nagydíj, majd a verseny után, vasárnap már repülök is Amerikába, hiszen hétfőn kezdődnek a szabadedzések. Szóval elég sűrű hetek elé nézek. A repülőutakon majd megpróbálok megnézni néhány videót az elmúlt évek versenyeiről, és igyekszem tanulni amennyit csak tudok. Ez teljesen más képességeket igényel majd mind az autó, a pálya, a stratégia terén, így nagyon sok mindent meg kell tanulnom, és jelenleg még közel sem állok erre készen. De biztos vagyok benne, hogy a következő hetekben mindent megteszek, hogy a lehető leggyorsabban alkalmazkodjak mindenhez.”

A McLaren egyébként ma hivatalosan is bejelentette - amit mindenki várt -, hogy Monacóban Jenson Button helyettesíti Alonsót. 

 

Szólj hozzá

f1 forma-1 mclaren fernando alonso formula-1 indy500