2017. ápr 26.

Toto Wolff: Egy versenyzőnek az F1 nem csapatsport

írta: FormaNet
Toto Wolff: Egy versenyzőnek az F1 nem csapatsport

A Formula-1 történelme során számos csapaton belüli párharcot láthattunk, melyek olykor igencsak túlmentek az egészséges rivalizáláson. Az elmúlt években a Mercedes csapata is megtapasztalta, hogy néha elkerülhetetlenek a konfrontációk, hiszen konstruktőri bajnokság ide vagy oda, minden versenyzőt a győzelem éltet. 

mercedes_2017.jpg

Bár a versenyzők nyilatkozataikban sosem felejtkeznek el csapatukról és arról a rengeteg emberről, akik nap mint nap a sikerükért dolgoznak, a versenypályán ugyanakkor a csapatérdek számukra olykor háttérbe szorul, mindenki ellenfél, beleértve a csapattársat is. Egy jó Formula-1-es pilótába genetikailag kódolva van a versengés, és nem ritka, hogy a szabályosság határait is képesek feszegetni a győzelemért.

Hogy milyen trükközések, ellenséges viszonyok alakulhatnak ki egy csapaton belül, azt nem is olyan régen a Mercedesnél is megtapasztalták Lewis Hamiltonnal és Nico Rosberggel. Tavaly Abu-Dzabiban az élen álló Hamilton hiába is próbálta visszafogni tempóját, hogy az ellenfelek beérjék a mögötte autózó, nem mellesleg világbajnoki címe felé száguldó Rosberget, végül le kellett nyelnie a keserű pirulát, hogy ezúttal nem övé lett a vb trófea.

Egy interjúban a Mercedes főnöke, Toto Wolff éppen erről az esetről beszélt példaként, és elmondta, hogy bár a brit bajnok előzőleg ígéretet tett, hogy sosem folyamodna efféle trükkökhöz, ám éles helyzetben általában megszűnik bennük a csapatjáték.

„Hamilton azt mondta korábban, hogy sosem tenni ilyet, de naivak voltunk. Ezek a srácok már gokartos gyerekkoruktól kezdve így vannak kalibrálva, hiszen maguknak kell megbirkózniuk a félelmeikkel, és azzal, hogy magukra vannak utalva. Aztán később jön egy Formula-1-es csapatfőnök, és azt mondja nekik, hogy felelősséget kell vállalniuk egy globális márkáért, mely világszerte több, mint százezer alkalmazottat foglalkoztat, és, hogy csapatjátékosnak kell lenniük. Egy versenyző számára azonban a Formula-1 nem csapatsport”- vélekedett Wolff, ám természetesen a csapatnak a konstruktőri pontokra kell fókuszálnia, így kezelniük kell a nehéz szituációkat.

Legutóbb Bahreinben éppen Valtteri Bottas kapta meg a csapatutasítást azért, hogy a Mercedes minél jobb pozícióba hozza magát, és bár a finn neheztelt, de elfogadta, hogy maga elé kell engednie Hamiltont.

Wolff nem is tagadta, hogy Rosberg visszavonulása után többek között ezért döntöttek Bottas mellett.

„Tudatosan választottunk pilótát. Olyat, akivel nem lesz ellenségeskedés csapaton belül, hanem egyszerűen egy gyors versenyző, aki nyomás alatt tudja tartani Lewist.”

Versenyzői ego ide vagy oda, úgy tűnik, Mercedesnél idén sokkal nagyobb csapatjátékra lesz szükség, mint az elmúlt években, hiszen a Ferrari nagy riválissá lépett elő, és a csapatfőnök elismeri, ez most eléggé fájdalmas számukra.

„Veszíteni sokkal rosszabb érzés, mint amennyire jó győzni, és sajnos jelenleg elég rossz. Visszavágni persze még nagyobb örömöt jelent, és nagyon is élveztük a kínai győzelmet, sőt igen motiváló volt. Valószínűleg a Formula-1-nek jó, hogy harc van a Ferrari és a Mercedes között, és sportemberként is úgy kell látnunk a helyzetet, hogy akadt egy kihívónk. Mindez így is van, még ha egy kicsit ramatyul is érezzük magunkat emiatt. Ez most egy más helyzet. Az elmúlt három évben csapaton belül zajlott a küzdelem, és nyilván a gondolkodásmódunk is erre állt rá. Most új helyzet van, de biztos, hogy ezt is kezelni tudjuk majd”- mondta Toto Wolff. 

Szólj hozzá

mercedes f1 forma-1 lewis hamilton formula-1 valtteri bottas toto wolff