2011. feb 06.

Kubica balesetének a sérülésen kívül további következményei is lesznek

írta: FormaNet
Kubica balesetének a sérülésen kívül további következményei is lesznek

A vasárnap délelőtt súlyos balesetet szenvedő Robret Kubica állapotáról jelenleg annyit lehet biztosan tudni, hogy többszörös törést szenvedett jobb karján, kézfején és a lábán is. A műtétet nagyban nehezítik, a 2003-ban - még az Formula-3-ban - szerzett kéztörésének nyomai.  Kubica menedzsere, Daniel Morelli 16.30-kor tart sajtótájékoztatót, addig is reménykedünk, hogy a nagyszerű lengyel versenyzőnek nem kell búcsút intenie F1-es karrierjének. Az azonban már egyre valószínűtlenebbnek tűnik, hogy Robert Kubica fel tud sorakozni a Bahreini Nagydíj rajtrácsára.
 
Kubicának jelenlegi csapatával, a Lotus Renault-val olyan szerződése van, amely engedélyezi, hogy versenyzője rali versenyeken is elinduljon. Felmerül a kérdés, hogy bölcs döntés volt-e mind a remek lengyel pilóta, mind a Renault részéről, hogy a szezonkezdet előtt (kicsivel több, mint egy hónappal) egy ilyen versenyen hobbiból elinduljon.
A Lotus Renault ugyanis egy rendkívül fontos szezon előtt áll, hiszen az új főtámogató, a Lotus Group csatlakozása pénzügyileg is lehetőséget biztosított az istálló 2011-es autójának komoly fejlesztésére. 
A múlt heti kollektív tesztek során mindenképpen figyelemreméltó a lengyel pilóta szereplése (Kubica az első helyen zárta a valenciai teszt utolsó napját), és miután a sérülései miatt kénytelen lesz kihagyni a további tesztprogramot, ezért a csapat nem csak egy pilótát fog nélkülözni a felkészülés alatt, de Kubica tapasztalatainak hiányában, fontos technikai adatoktól és információktól esnek el.
 
A mai balesettel Kubica és Renault is nagyon sokat veszített, mert a radikálisan új autóhoz, és az új szabályok hatékony alkalmazásához, mind a beállítások, mind a Pirelli gumik viselkedésének megismerése érdekében nagy szükség lenne a lengyel versenyző tehetségére és tapasztalatára. Bár a csapat két tartalékpilótával is rendelkezik (Bruno Senna és Romain Grosjean), akik túl vannak már néhány F1-es versenyen, de valószínűleg kettőjük összes tapasztalata sem tudja kompenzálni Kubica hiányát.
 
Ai istálló hierarchiájában a lengyel pilótát Bruno Senna helyettesítené azokon a futamokon, ahol Kubica nem tud rajthoz állni, de egyes vélemények szerin a Lotus Renault ekkora bizalmat nem szavaz majd a brazilnak, és inkább külső pilóta indítását fontolgathatja. (szóba kerülhet akár Nico Hülkenberg, akár Nick Heidfeld személye)
Mindenesetre érdekes, és talán kissé meghökkentő lenne egy fekete-arany Lotusban, sárga bukósisakkal ismét egy Sennát látni.
 
Az egész F1-es világ, rajongók, és szurkolók egyarán reménykednek abban, hogy ez a baleset nem jelenti Robert F1-es karrierjének végét.
 
Friss: Kubica menedzsere, Daniel Morelli 16.30-kor (magyar idő szerint 17.30) a Santa Corona kórház előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, az orvosok mindent megtesznek azért, hogy a szerencsétlenül járt pilóta jobb karjának funkcióit teljesen rendbe hozzák. Jelenleg az izmok működésének helyreállítása folyik, és Morelli biztos benne, hogy Robert teljesen felépül, mert egy rendkívül erős pilóta.  (a műtét várhatóan este nyolckor fejeződik be) További pozitívumként értékelhető, hogy Kubicának nem a bal lába sérült, amelyikkel a fékpedált használja.
 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
 
 

 

Szólj hozzá

f1 baleset formula 1 robert kubica lotus renault