2017. máj 14.

F1 Hamilton nehéz helyzetből hozta vissza Mercedesét az élre Barcelonában

írta: FormaNet
F1 Hamilton nehéz helyzetből hozta vissza Mercedesét az élre Barcelonában

A pole-ból induló Lewis Hamilton a rajt után elvesztette pozícióját, végül a verseny második felében, a pályán vette vissza a vezetést a remekül rajtoló Sebastian Vetteltől. Harmadik helyen Daniel Ricciardo Red Bullja zárt, míg a két élmenő csapattársa, Kimi Räikkönen és Valtteri Bottas kiesett.

 hamilton.JPG

A második helyről rajtoló Sebastian Vettel egy nagyszerű rajt után vette el Lewis Hamiltontól az elsőséget, és ezután profi versenyzéssel sokáig tartotta pozícióját. A Mercedesnél az első kiállás után próbálták feltartani a német bajnokot, mégpedig Valtteri Bottasszal, aki később cserélt kereket. A finn használt gumikon rövid ideig kitartott a mögé érkező Vettel előtt, ám az egy bravúros manőverrel áthámozta magát a finn pilótán.

Eztán a Mercedes az eltérő stratégiában bízhatott. Vettel második kiállása után Hamiltonnal épp egyszerre érkeztek meg a pályára, és szoros küzdelemben a Ferrari maradt az élen, ám üldözője nem tágított, majd a 44. körben Hamilton a célegyenesben visszavette elsőségét. A maranellóiaknak a második hely jutott, harmadik helyen pedig Daniel Ricciardo ért célba, egy kényelmes versenyzéssel.

hamilton-vettel-barcelona.jpg

Mögötte Sergio Pérez már körhátrányban lett a negyedik, csapattársa, Esteban Ocon pedig ötödik helyével eddigi legjobb eredményét tudhatja magáénak a királykategóriában. A top10 második felében Nico Hülkenberg, Pascal Wehlrein, Carlos Sainz, Danyiil Kvjat és Romain Grojsean végzett. Wehrlein hetedik helyével a Sauber idei első pontjainak örülhet. 

Vettel és Hamilton csapattársának, Kimi Räikkönennek és Valtteri Bottasnak közel nem volt jó napja. A finn bajnok a rajtnál balesetezett Max Verstappennel, aminek következtében mindketten kiestek. A versenytáv felénél pedig Bottas is feladta, miután elfüstölt az a motor, amit már négy versenyen használt, és amit a pénteki nap után vissza kellett szerelni kocsijába.

Räikkönen természetesen nem volt boldog, de legalább középpontba került a pályán kívül, amikor azzal a kisfiúval találkozott, aki a rajtbaleseténél elsírta magát a lelátón.

 „Valaki eltalálta a jobb hátsómat a rajt után, és eztán már nem nagyon tudtam kontrollálni a dolgokat. Max éppen ott volt mellettem, így neki mentem"- nyilatkozta szűkszavúan a 2007-es világbajnok. 

kimi.jpg

Bottas szintén csalódottan értékelt: "Egyértelműen nehéz hétvégét zártunk. Vissza kellett tennünk a régi motort, ami a versenyen kigyulladt. Nyilván ez csalódást keltő."

Stoffel Vandoorne saját hibájából adta fel a versenyt, miután nekikoccant Felipe Massának. Szintén még a rajtnál balesetezett a hetedik helyről induló Alonso, illetve Massa is, de ők mindketten folytatni tudták a barcelonai versenyt, igaz alaposan hátracsúsztak a mezőnyben, a végén pedig a 12. és 13. helyen értek célba.

A bajnoki csatában jelenleg Vettel 104 ponttal vezet, mögötte Hamilton 98 egységgel a második. Mindketten elégedettek voltak a futammal: Hamilton elmondta, hogy a rajtnál kicsit kipördültek a kerekei, de nagyon örül annak, hogy ilyen izgalmas versenyben diadalmaskodott. Vettel gratulált ellenfelének, és mivel még vezeti a pontversenyt, nagy kesergésre nem volt oka. A német elmondta, hogy az elsőség elvesztése után gondolkodtak egy újabb kerékcserében, hiszen az időbe belefért, ám nem mertek kockáztatni, inkább arra vártak, hátha a Mercedes alatt elkopnak a gumik. 

A Spanyol Nagydíj végeredménye:

        Versenyző             Csapat                        Köridő/Hátrány 
1 Lewis Hamilton Mercedes 1h35m56.497s
2 Sebastian Vettel Ferrari 3.490s
3 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 1m13.978s
4 Sergio Perez Force India/Mercedes 1 kör
5 Esteban Ocon Force India/Mercedes 1 kör
6 Nico Hulkenberg Renault 1 kör
7 Pascal Wehrlein Sauber/Ferrari 1 kör
8 Carlos Sainz Toro Rosso/Renault 1 kör
9 Daniil Kvyat Toro Rosso/Renault 1 kör
10 Romain Grosjean Haas/Ferrari 1 kör
11 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 2 kör
12 Fernando Alonso McLaren/Honda 2 kör
13 Felipe Massa Williams/Mercedes 2 kör
14 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 2 kör
15 Jolyon Palmer Renault 2 kör
16 Lance Stroll Williams/Mercedes 2 kör
- Valtteri Bottas Mercedes kiesett
- Stoffel Vandoorne McLaren/Honda kiesett
- Max Verstappen Red Bull/Renault kiesett
- Kimi Raikkonen Ferrari kiesett
Szólj hozzá

barcelona mercedes f1 forma-1 lewis hamilton formula-1 spanyol nagydj