2011. feb 16.

Bahreini helyzetkép, avagy március közepén megkezdődik-e az idei F1-es szezon?

írta: FormaNet
Bahreini helyzetkép, avagy március közepén megkezdődik-e az idei F1-es szezon?

Indulatoktól hangos az arab világ jelentős része, sok helyen a megmozdulások a regnáló hatalom elmozdítását követelik, és egyes esetekben sikerrel is járnak. Nincsen ez másként a Formula-1-es szezon nyitó futamának helyet adó Bahreinben sem. A múlt héten kezdődött megmozdulások kedden fordultak igazán komolyra, amikor is a rendfenntartó erők egy előző tüntetésen meghalt 22 éves fiatalember temetésén a tüntetőkre támadtak, és az összecsapásban egy 31 éves férfi vesztette életét. 

A tüntetők politikai és szociális reformokat, a politikai foglyok szabadon bocsájtását, és sajtószabadságot követelnek a gazdag arab államban. A forradalmi megmozdulások - más arab országokhoz hasonlóan - Bahreinben is interneten szerveződnek. 

Az ország 1971-ben nyerte el függetlenségét, és azóta az alkotmányos monarchia kormányát az uralkodó nagybátyja, Szalman al-Kalifa sejk irányítja, aki az uralkodó családon belül a gazdagság jelképévé vált. A tüntetők nem az uralkodó eltávolítását követelik, hanem a miniszterelnök, és a kormány távozását. Olyan népi kormányt szeretnének, melyben nem csak az uralkodó család tagjai kapnak helyet.

Mindenképpen érdekes a lakosság és az uralkodóház viszonya, mivel a 750 négyzetkilométer területű, kb. egy millió lakosú ország állampolgárainak nagy része síta, az uralkodó család ellenben szunnita vallású. A kormány nyugat- és Amerika barát, az Egyesült Államok egyik legfőbb NATO-n kívüli szövetségese. Az USA jelenleg is katonai támaszpontot tart az országban, majdnem 5000 fős katonasággal.
Az ország olajkészletei kiapadóban vannak, ezáltal az életszínvonal már most alacsonyabb a környező emirátusokhoz képest. (ez az alacsonyabb életszínvonal azért az átlag magyar számára elképzelhetetlenül magas)  

Ez a rövid - az ország belső problémáit a teljesség igénye nélkül vázoló - bevezető képet adhat arról, hogy a gondok március elejére biztosan nem oldódnak meg. A Formula-1 utolsó négy napos kollektív tesztje a tervek szerint március 3-án kezdődik, a szezonnyitó futam pedig március 13-án lesz. A körülmények azonban jelenleg nem olyanok, ami elvárható egy, az egész világ szeme előtt zajló sportrendezvény lebonyolításához.

Ezt nagyon jól tudják a tüntetők is, éppen ezért terror akciókat is kilátásba helyeztek az F1-es nagydíj kapcsán, ezzel is felhívva a világ figyelmét vélt vagy valós problémáikra. A bahreini lázadásnak - az egyiptomi eseményektől eltérően - nincsenek egzisztenciális okai, amit jól jelez az is, hogy a kormány a tüntetések kezdetekor minden család számára 2700 dollárnyi (kb 540.000 ft) gyorssegélyt ígért, és több dolog rendezésével kapcsolatban tárgyalóasztalhoz hívta az ellenzék vezetőit. 

Ez a helyzet komolyan elgondolkodtatta a Formula-1 vezetőit, és magát Bernie Ecclestone-t is, aki arra a kérdésre sem tud jelenleg választ adni, hogy egyáltalán lesz a futam a kis arab államban. 

A legtöbb nyilatkozat jelenleg arról szól, hogy igyekeznek minél alaposabban körbejárni a problémát, de még a pálya vezérigazgatója, Saikh Salman bin Isa Al Khalifa is csak nagyvonalakban beszélt az esetleges biztonsági intézkedésekről, bár azt mindenképpen hangsúlyozta, hogy számukra nem kétséges, egy újabb Bahreini Nagydíj sikere. 
„ A királyságban és a versenypályán is minden bahreini polgár, és minden vendég biztonsága mindig elsődleges szempont, és jelenleg is kiemelt célunk, egy újabb sikeres 2011-es Gulf Air Bahreini Nagydíj. Mi folyamatosan közelről követjük nyomon a kialakult helyzetet a hatóságokkal, hogy megfelelően tudjunk reagálni az újabb fejleményekre.” 

Ezek a mondatok nem valószínű, hogy bárkit is megnyugtattak volna. A szahíri pályán zajlik jelenleg a GP2 Ázsia sorozatának futama, mely versenyt bizonyára minden F1-es érdekelt nagy odafigyeléssel követ. Ecclestone úgy fogalmazott, ami ott most történik, finoman szólva is fontosabb, mint az, hogy a király-kategória ott versenyezzen. 

Egyelőre tehát teljes a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy a száguldó cirkusz megérkezik-e két hét múlva az arab államba. Felmerül azonban egy nagyon fontos kérdés. Az F1 globális terjeszkedése során nem kellene-e az új helyszínek, vagy akár a pár éve futamot rendező pályák kapcsán alaposabb vizsgálatokat tartani nem csupán a fizetőképesség, de a társadalmi stabilitás tekintetében is? Az arab mini államok mérhetetlen gazdagságának is vannak korlátai, és ezek a korlátok az olaj fogyatkozásával egyre szűkebbre szabják a társadalmi lehetőségeket, és eljön egyszer az idő, amikor a nagy „olaj lufi” kipukkan. Talán ennek az előszele már meg is érkezett Bahreinbe.
Idén mutatkozik be India, amit természetesen rengetegen várunk, de ha jobban elemezzük az indiai társadalom szélsőségeken (pénzügyi és vallási) alapuló kasztrendszerét, mennyire lehetünk biztosak abban, hogy az elkövetkező években zökkenőmentes futamokat láthatunk majd a maharadzsák országából?
Sajnos erre semmi garancia, mint ahogy egyelőre arra sincs, hogy a 2011-es Bahreini Nagydíj problémamentesen, és sikeresen nyitja meg a szurkolók milliói által november közepe óta várt idei F1-es versenyszezont.     
 
 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória
  
 

 

Szólj hozzá

f1 formula 1 tüntetések arab államok bahreini nagydíj szezonyitó