2011. máj 23.

40 éve történt - Jackie Stewart Grand Slam diadala Monacóban

írta: FormaNet
40 éve történt - Jackie Stewart Grand Slam diadala Monacóban

Monacóban diadalmaskodni, valószínűleg minden versenyző legszebb álmai között szerepel. Ez az álom Jackie Stewartnak háromszor is valóra vált F1-es pályafutása alatt, ezekből  a második, az 1971-es diadala volt a legtökéletesebb, hiszen a rajt-cél győzelem mellé, még a versenyen megfutott leggyorsabb kör is a skót neve mellé került. 

Az Elf Team Tyrrell versenyzője, Jackie Stewart úgy érkezett meg az 1971- es idény harmadik versenyére, hogy az előtte lévő Spanyol Nagydíjon nagy csatában győzte le a pole-ból rajtoló ferraris Jack Ickx-t. 
A május 23-án megrendezésre kerülő Monacói Nagydíj a Formula-1 történelmének 200. futama volt, és a két pilóta egymás mellől indulhatott az első sorból. A nedves, csúszós pályán Stewart bizonyult leggyorsabbnak a kvalifikáción, olyannyira, hogy több mint egy másodpercet vert a második helyet megszerző ferraris riválisára. A második sorból Jo Shiffert (BRM) és Chris Amon (Matra) indulhatott, míg Stewart csapattársának, Francois Cevertnek csak a 15. rajtkockát sikerült megszereznie, de nem szerepelt fényesen Ickx kollégája Clay Regazzoni sem, aki csak a 11. helyről várhatta a rajtot.
A mezőnyben egyébként ott volt az ötszörös monacói győztes, Graham Hill is (Brabham Ford-Cosworth), ám a britnek most csak egy kilencedik rajthely jutott, miután a vizes aszfalton hibázott.
Még szerencsétlenebb volt a szezonnyitó Dél-Afrikai Nagydíj győztese, Mario Andretti, aki szintén kisodródott, és még kvalifikálni sem tudta Ferrariját a vasárnapi futamra. 

Stewart azonban hibátlan volt, és már a rajt után meglépett üldözői elől, majd a 80 körös futam 57. körében megfutotta a leggyorsabb kört (1:22.2), és végül több mint 25 másodperces előnnyel szelte át a célvonalat a második helyen érkező Ronnie Peterson (March Ford-Cosworth) előtt. 
 
Az év végén második világbajnoki címét ünneplő Jackie F1-es pályafutásának 14. futamgyőzelmét szerezte meg Monte Carlóban, a 27 esztendős Peterson pedig első dobogós eredményének örülhetett. A svéd pilóta zseniálisan versenyzett, hiszen a nyolcadik helyről zárkózott fel, és a szűk utcai pályán nagy csatákat vívott, többek között a McLarenben ülő Denny Hulme-mal, aki végül negyedik lett, előtte pedig Jack Ickx ért célba a négy pontot érő harmadik helyen. Rajtuk kívül Emerson Fittipaldi (Lotus) és Rolf Stommelen (Surtees Ford- Cosworth) gyűjtöttek pontokat, ám mindketten már egy körös hátrányban fejezték be a futamot. 
A 18 versenyzőből egyébként mindössze tízen tudták lefutni az 1971-es Monacói Nagydíjat. A későbbi világbajnok, Graham Hill például már az első körben összetörte kocsiját, de Stewart, és Ickx csapattársai is baleset miatt estek ki, néhányan pedig műszaki problémák miatt adták fel a küzdelmet.
 
Sir Jackie Stewart összességében négy Grand Slam tulajdonosa, Ayrton Sennához és Nigel Mansellhez hasonlóan. Ennél több tökéletes diadalt csak Michael Schumachernek(5), Alberto Ascarinak (5), és Jim Clarknak (8) sikerült elérnie a Formula-1-ben.  

 
 
1982-ben és 2004-ben is éppen erre a napra esett a széria egyik legpatinásabb versenye, és mindkét alkalommal új győztest avatott a hercegség. 
’82-ben a Brabham csapatnál versenyző Riccardo Patrese itt ünnepelte első futamgyőzelmét a szériában, Jarno Trulli pedig 2004-ben a Renault pilótájaként megszerezte F1-es pályafutásának legelső pole pozícióját, majd legelső diadalát is. 

szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
 
Szólj hozzá

1971 f1 jackie stewart monte carlo formula 1 monacói nagydíj