2011. jún 04.

Kövesd a pénzt - A bahreini visszatérés, és ami mögötte van

írta: FormaNet
Kövesd a pénzt - A bahreini visszatérés, és ami mögötte van

A Motosport Világtanács tegnapi döntése, miszerint október 30-án megrendezik a Bahreini Nagydíjat, némi meglepetést keltett a Formula-1 köreiben, és a szurkolók egy részénél is. A döntést a szervezet különböző nemes - a megbékélést hirdető - célokkal indokolta, melyek teljesen elfogadhatóak, de a pénz mint fontos meghatározó tényező, teljesen kimaradt a felsorolásból.
 
A döntés előtt Bernie Ecclestone arról beszélt, hogy a határozatot semmilyen formában nem befolyásolják az anyagi vonatkozások. Ez a nyilatkozat azonban csak Ecclestone mint magánember véleménye lehetett, ugyanis a Formula-1 minden szerződése nagyon komoly pénzügyi vonatkozásokat is rögzít.
 
A döntés hátterében nem egyszerűen csak egy negyven millió dolláros jogdíj elvesztése áll, ugyanis a szerződés konkrétan szabályozza az ilyen esetek pénzügyi vonatkozásait.
 
Tavasszal a bahreini uralkodó és a Bahrain International Circuit vezetője vis maiorra hivatkozva kérte a futam elhalasztását. Arról persze lehetne vitatkozni, hogy a természeti katasztrófák mellé vis maiorként besorakozhat-e egy, az egész országot megrázó társadalmi megmozdulás, de most ennek kiderítése nem cél.
 
Nagyon fontos viszont az a tény, hogy a nagydíj szervezői az FIA döntése előtt többször is egyértelművé tették, hogy új időpontban készen állnak a futam megrendezésére. Ezzel a kijelentéssel a Motorsport Világtanácsot teljesen egyértelmű döntési helyzetbe kényszeríttették.
A szervezetnek nem nagyon volt mérlegelési lehetősége. Az október 30-i futam megrendezése (figyelembe véve a Bahreinből érkező híreket) még mindig komoly kockázattal jár, így amennyiben az arab állam ősszel sem tudja szavatolni a száguldó cirkusz teljes személyzetének és a szurkolóknak a biztonságát, akkor már nincs mód további halasztásra, így a szervezők azon bejelentése, hogy képesek a futam megrendezésére, felülírja a vis maior indokát.
Amennyiben ez bekövetkezik, és mégsem lehetséges megtartani az elhalasztott versenyt, akkor Bahreinnek már nincs indoka arra, hogy kitérjen a szerződésben rögzített kártérítés kifizetése elől. Így a FOM, és rajta keresztül a Formula-1, mindenképpen hozzájut a szerződésben rögzített pénzéhez.
 
Az érem másik oldala, hogy miután a szervezők egyértelművé tették, hogy készen állnak a versenyhétvége lebonyolítására, ezért az irányító testület olyan értelmű döntése, mely szerint a Formula-1 idén nem tér vissza Bahreinbe, a széria számára jelentett volna (a szerződésben rögzített pénzügyi vonatkozások alapján) komoly fizetési kötelezettséget.
 

Ennek tükrében már sokkal inkább érthető a tegnapi határozat. A FOM, és rajta keresztül a király-kategória az eddig példa nélküli esetet anyagi vonatkozásai tekintetében mindenképp jól jön ki.  

 

szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá a fórumon  

Szólj hozzá

f1 formula 1 2011 fia wmsc bahreini nagydíj