2011. nov 22.

Massa több szempontból is különleges hétvége előtt áll

írta: FormaNet
Massa több szempontból is különleges hétvége előtt áll

A hétvégi Brazil Nagydíj több tekintetben is különleges lesz Felipe Massa számára, hiszen egyrészt hazai versenyére készül, másrészt eddigi utolsó futamgyőzelmét még 2008-ban azon a bizonyos drámai interlagosi szezonzárón ünnepelhette, végül, de nem utolsósorban 100. ferraris nagydíjára készül hazai közönsége előtt.
 
 
Felipe Massa mindezidáig 151 nagydíjon állt rajthoz a Formula-1-ben, ebből 52 futamot a Sauber csapat versenyzőjeként, 99 versenyt pedig már ferrarisként futott, így vasárnap 100. megmérettetésére készül a maranellóiakkal, ráadásul éppen hazai szurkolótábora előtt.
 
"Ez egy nagyon fontos hétvége lesz számomra, hiszen a Formula-1-ben töltött 10. évem itt fejeződik be, bár nem tíz évet versenyeztem eddig, hiszen 2003-ban tesztpilóta voltam a Ferrarinál. Szerencsére még mindig fiatal vagyok és sok van még bennem, de 10 év mindig egy mérföldkő egy F1-es pilóta pályafutásában. És akkor ott van még a Scuderiánal eltöltött hat év, és az, hogy a 100. nagydíjamra készülök a csapat színeiben, vagyis azon versenyzők egyik vagyok, akik legtöbbször állhattak rajthoz a Ferrarival. Hogy a 100. ferraris versenyem éppen Brazíliában lesz, igazán különlegessé teszi számomra a hétvégét. Biztosan egy nagyon érzelemdús hétvége lesz, és szeretném a lehető legjobb eredménnyel zárni vasárnap délután.”
 
Felipe Massa F1 pályafutásának eddigi 11 futamgyőzelméből kettőt hazájában, Brazíliában gyűjtött be, olyan nagy elődök nyomdokaiba lépve, mint Emerson Fittipaldi (1973,1974), Nelson Piquet (1983, 1986), Ayrton Senna (1991, 1993) és Carlos Pace (1975).
A 30 esztendős brazil mindkét hazai sikerére szívesen gondol, bár (nem meglepő módon) a 2006-os diadal a legkedvesebb számára.
 
"Mindkettő hihetetlen volt. Az egyik 2008-ban volt, amikor nagyon közel álltam ahhoz, hogy Brazíliában a világbajnoki címet is megnyerjem. És ott az első hazai győzelmem, amivel egy álmom vált valóra, hiszen egy brazil számára otthon futamot nyerni, majdnem egyenlő a világbajnoki címmel. Éppen ezért a 2006-os győzelemre emlékszem legszívesebben a kettő közül.”
 
2008-Interlagos

Felipe idén még nem állhatott dobogóra, és legjobb eredménye is néhány ötödik helyezés volt, amivel jelenleg a világbajnoki pontverseny hatodik helyén áll, és fele annyi pontja sincs mint csapattársának, Fernando Alonsónak.

Massával eddig még sosem fordult elő, hogy egy Ferrariban ülve, egész szezonban nélkülöznie kelljen a dobogós eredményeket (sőt 1981 óta egyetlen egy teljes szezonos ferraris pilótával sem történt ilyen), így természetesen egy sokkal erősebb 2012-es szezonban reménykedik.
 
"Ez az év nem alakult túl jól, de a szokásos küzdő szellemmel álltunk hozzá, és ezt visszük tovább a következő évre is, ami remélhetőleg egy egészen másfajta bajnokság lesz, mint az idei. A cél az, hogy már a szezon elejétől versenyképesek legyünk, és minden futamon a győzelemért harcoljunk. Ez nem volt egy fantasztikus idény számomra, de a csapat számára sem volt az. Versenyzőként osztozom csapatommal abban, hogy száz százalékot beleadjunk a jövő évi javulás érdekében."
 
 

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 formula 1 jubileum brazil nagydíj felipe massa