2012. jún 23.

F1 Ecclestone-ra elfogatási parancs, és akár 10 év börtön várhat

írta: FormaNet
F1 Ecclestone-ra elfogatási parancs, és akár 10 év börtön várhat

A Formula-1 egyik legnagyobb port kavaró eseménye volt a héten, amikor kiderült, hogy az F1 2006-os eladása kapcsán megvesztegetéssel vádolt egykori bankár, Gerhard Gribkowsky terhelő vallomást tett Bernie Ecclestone-ra Gribkowsky vallomása szerint az F1 vezére kenőpénzt adott neki azért, hogy a részvények alulértékelésével segítse a Formula-1 eladását. Ecclestone meglehetősen cinikusan reagált a vallomásra, ám felmerül a kérdés, hogy a FOM vezére részt vesz-e a Német Nagydíjon, miután egy német ügyvéd állítása szerint a fehér lovag akár 10 év börtönt is kaphat, amennyiben beigazolódik az ellene felhozott vád.

Ecclestone 10 évet is kaphat.jpg

Bernie Ecclestone kissé ironikusan válaszolt Gribkowsky vádjaira, ám véleménye önmagában is tartalmaz némi ellentmondást.

„Feltételezem, ezt kellett mondania, talán így 14 év helyett csak hét évet kap majd. Szegény fickót már 18 hónapja püfölik. Valamit mondania kellett, hogy mentse magát. Bármi is történt, bezárták."

Ecclestone reagálása akár frappánsnak is tűnhet, ám amennyiben az egykori bankárt bűnösnek találják, az az F1 vezér számára is kínos lehet, hiszen éppen az a vád Gribkowsky ellen, hogy kenőpénzt fogadott el a cirkusz eladásakor. És ahol van megvesztegetett, ott van megvesztegető is.

Ecclestone kezdetben mindent tagadott, majd legfőbb védekezése az ügyben először az volt, hogy tanácsadói jutalékot adott Gribkowskynak: „Ha segítesz nekem eladni a Formula-1-et, alkalmazlak majd tanácsadóként" – nyilatkozta Ecclestone, ám később megváltoztatta vallomását, és zsarolással vádolta az ex bankárt, ezzel indokolva a kifizetést.

Gribkowsky terhelő vallomása után a FOM vezére perrel fenyegette meg a németet, ám hogy ezzel mennyire segít tisztáznia magát még igen bizonytalan. Úgy tűnik, a német ügyészeknek határozott elképzelésük van Ecclestone szerepét illetően.

A Welt című napilap szalagcímben teszi fel a kérdést: „Ecclestone elmegy Hockenheimbe?"
Ez nyilvánvalóan annak lehetőséget lebegteti, hogy nem esélytelen egy esetleges letartóztatás sem.

A német ügyészség szóvivője, Thomas Koch-Steinkraus a Bild című lapnak elmondta: „Bernie Ecclestone ellen a vizsgálat 2011 óta folyamatban van. Mostanában várjuk a bírósági ítéletet Gerhard Gribkowsky ügyében." Az ítéletre várhatóan napokon belül sor kerül.

Ecclestone a kezdeti cinizmusa után az ügyről így nyilatkozott: „Várok és meglátom, hová fejlődik a dolog. Jelenleg a munkámmal vagyok elfoglalva."

Egy német ügyvéd, Sewarion Kirkitadze a Bildnek úgy nyilatkozott, hogy Ecclestone-nak akár tíz év börtönnel is szembe kell néznie, ha bűnössége bizonyítást nyer. Még a nemzetközi elfogatóparancsot sem zárta ki.

„Várhatja azt is, hogy az ügyészség nemzetközi elfogatóparancsot ad ki a letartóztatására, és kiadatási kérelmet is csatolnak."

000 facebook_banner.jpg

Az ügy kimenetele még bizonytalan, de amennyiben Bernie Ecclestone bűnössége igazolást nyer, az alapjaiban rázhatja meg a Formula-1-et. Veszélybe kerülhet a tőzsdei bevezetés, és Ecclestone állásának elveszítése után egy olyan szervezetben alakulhat ki hatalmi vákuum, mely szövevényes kapcsolatokon keresztül csak a fehér lovag számára teljesen átlátható.

Az F1 teljhatalmú ura azonban kijelentette, nem aggódik sem a tőzsdei bevezetés, sem pedig állása miatt, ám ez talán kissé optimista hozzáállás a tények tükrében. Ráadásul próbálja az ügyet kijelentéseivel némileg elbagatellizálni: „Nem is tudom, mivel vádolnak engem."

 

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

f1 forma1 formula1 bernie ecclestone gerhard gribkowsky f1 botrány f1 eladás f1 korrupció