2012. nov 23.

F1 Hamilton hajszállal Vettel előtt zárt az első edzésen

írta: FormaNet
F1 Hamilton hajszállal Vettel előtt zárt az első edzésen

Interlagosban is Lewis Hamilton és Sebastian Vettel kezdett a legjobban, ezúttal a brit volt a gyorsabb, de a címvédő mindössze kilenc ezredmásodperccel maradt el mögötte. A harmadik, negyedik hely a két csapattársé, Mark Webberé és Jenson Buttoné lett, szintén nagyon kis különbséggel. 

Hamilton tagadja a pletykákat.jpg  

A meteorológus esőt jósolnak a szezonzáró versenyhétvégére, egyenlőre azonban a mezőny napsütésben, 23 fokos hőmérsékletben kezdhette meg a hajrára való felkészülést. A Pirelli a kemény és a közepes abroncsait szállította Interlagosba, ezen kívül pedig mindenki kapott két-két szettet a 2013-as kísérleti kemény keverékekből. A többség ez utóbbival vágott neki az első szabadedzésnek.

Többen is különleges sisakfestéssel búcsúztatják az évet: Sebastian Vettel „sisak-őrülete” már nem meglepetés, de a németen kívül Felipe Massa például örök példaképe, édesapja előtt tisztelgett, míg Lewis Hamilton csapatát búcsúztatta, Michael Schumacher pedig egy felirattal rajongóinak köszönte meg, hogy osztoztak szenvedélyében.

massa sisak - interlagos.PNG

hamilton sisak.PNG

Fél óra elteltével már csak hat versenyző nem tett meg mért kört, köztük Fernando Alonso, akinek autójára egy módosított első szárnyat szerelt a csapat, és Kobajasi Kamui, aki utolsó versenyhétvégéjét teljesíti a Saubernél, miután pénteken a csapat hivatalosan is bejelentette, 2013-ban Esteban Gutierrez lesz Nico Hülkenberg csapattársa. A japán pilóta nehéz helyzetben van, hiszen valószínűleg már nem talál magának helyet a következő évben.

A tesztpilóták közül Giedo van der Garde a caterhames Heikki Kovalainen helyét foglalhatta el, míg Valtteri Bottas ismét Bruno Senna Williamsében körözhetett. Kovalainen és Senna helye is bizonytalan még a következő évre: A Caterhamnél Charles Pic érkezésével már csak egy hely kiadó, míg Frank Williams alakulatánál Pastor Maldonado mellé Bottas is nagy esélyes.

Nem nagy meglepetésre Lewis Hamilton és Sebastian Vettel továbbvitte jó formáját Interlagosra is. A mclarenes  már az edzés elején a lista élére állt 1:14.374-es körével, melyet nem sokkal ezután további két tizeddel túlszárnyalt, a német versenytárs pedig mindössze 34 ezredmásodperces lemaradásban felzárkózott mögé a második helyre. Fél órával a leintés előtt Jenson Button, Fernando Alonso és Felipe Massa hármas követte a két élmenőt.

A két HRT a spórolás miatt most is csak néhány kört tudott teljesíteni, rajtuk kívül Kimi Räikkönen volt az, aki motorprobléma miatt csak az utolsó 10 percben hajthatott ki a garázsból. Közben Vettel tovább gyorsult, csapattársa, Mark Webber pedig megelőzte Buttont, így a harmadik helyre lépett fel. A Ferrarik leginkább az első szárnyakkal kísérleteztek, miközben Massa az új Pirelliket is kipróbálta, Alonso azonban maradt az idei abroncsoknál. 

A mezőny ismét igen szorosnak ígérkezik, hiszen az első 11 versenyző egy másodpercen belül volt. Vettel végül csak kilenc ezreddel maradt el Hamiltontól, Webber 67-, Button pedig mindössze 87 ezreddel. A két Ferrari fél másodpercet kapott, rajtuk kívül Romain Grosjean, Paul di Resta, Pastor Maldonado, Nico Hülkeberg és Michael Schumacher fért be az egy másodperces különbségbe. Räikkönen végül csak a 16. helyig tudta feltornázni magát, míg a Coanda kipufogót elvető Mercedes egyelőre a 11. és a 18. helyet bérelte ki. 

000 facebook_banner.jpg

Első szabadedzés eredménye:

1. szabadedzés- interlagos.PNG

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 szabadedzés brazil nagydíj interlagos formula-1