2013. jan 15.

F1 Ecclestone helyére tíz kicsi Ecclestone kellene - véli a Pirelli főnöke

írta: FormaNet
F1 Ecclestone helyére tíz kicsi Ecclestone kellene - véli a Pirelli főnöke

A Pirelli Motorsport igazgatója, Paul Hembery úgy gondolja, lassan itt az ideje megtervezni a Bernie Ecclestone utáni Formula-1-es életet, ami persze meglehetősen nehéz kérdés, mivel a FOM vezér feladatát nagyjából tíz ember tudná ellátni. 

ecclestone - paul hembery.jpg

Életkorából adódóan egyre gyakrabban merül fel a száguldó cirkusz berkein belül, hogy ki lehet majd Bernie Ecclestone utóda, és a FOM vezér elkövetkező bírósági ügyei miatt ezek a kérdések mostanában csak erősödnek.

Tavaly júniusban a német ügyészség korrupció és adócsalás vádjával nyolc és fél év börtönbüntetésre ítélte  a német bankárt, Gerhard Gribkowsky-t, aki évekkel ezelőtt Bayern LB hitelkockázati elemzőjeként kenőpénzt fogadott el Bernie Ecclestone-tól annak fejében, hogy alul értékelje a sportág részvényeit. Ecclestone bár elismerte, hogy fizetett, de a kenőpénz vádját tagadta, így bár a nyomozás még nem zárult le, de bizonyítékok híján a német ügyészség egyelőre nem indított eljárást ellene. Ezzel szemben a Constantin Medien Angliában polgári peres eljárást kezdeményezett a brit milliárdos ellen, mivel a cég 2003-ban azzal a feltétellel adta el áron alul a 16.7 százalékos részesedését a BayernLB-nek, hogy a későbbi nyereségből részesedést kap. Így a 2006-os "alulértékelt üzleten" a Constantin Medien is jelentős pénzösszeget bukott. A tárgyalás a közeljövőben kezdődik Londonban, és bár a végkifejlet még kérdéses, az azonban tény, hogy tovább fokozza a spekulációkat, hogy mi lesz akkor, ha Bernie Ecclestone távozni kényszerül a Formula-1 éléről.

Az F1Fanatic-nak adott interjúban most a Pirelli Motorsport főnöke, Paul Hembery beszél többek között arról is, hogy fontos lenne felkészülni erre az esetre. 

„Azt hiszem mindenki, aki része ennek a sportnak, stabilitást akar. Szerintem Bernie hihetetlen munkát végzett, és még mindig elképesztő dolgokat tesz a sportért. Addig fejlesztette ezt a sportot, hogy most már a világ minden részén láthatják. Mint sok sport, ez is európai kötődésű volt, de sikerült globálissá válnia. Azt hiszem ez az egyetlen olyan sport ami valóban globális, és szerte a világon ott van minden évben, ami egyedülálló.”

„Úgy vélem, ha valamikor változás lesz, és néha Bernie is beszél erről, akkor az lesz a legfőbb kérdés, hogy van-e tíz kicsi Bernie Ecclestone, akik átvehetik a helyét, mert valószínűleg tíz ember kellene ahhoz, hogy őt helyettesítsék. Szóval ez a legnagyobb kérdés. Csalódottak lennénk, ha valami történne, de egyben érintettek is, hiszen tudni szeretnénk mik a tervek. De Bernie még itt van, és annak ellenére, hogy egyesek mást mondanak, még mindig jól mennek a dolgok.”

Hembery úgy véli, Ecclestone érdeme, hogy a Formula-1 ennyire sikeres, miközben nem egy széria küszködik.

„Ezt talán nem értékelik” – mondta a szakember.

„Abban az értelemben mi szerencsések vagyunk, hogy szerte a világon motorsport rendezvényt biztosíthatunk, de elmondhatom, hogy igen nehéz a médiában, a televíziós csatornákon megjelenni egy motorosportnak. Az pedig, hogy fizessenek is érte, egészen rendkívüli, majdnem egyedülálló. Sok más kategóriai próbálta már ugyanezt, de sikertelenül. Óvatosnak kell lennünk, mert itt könnyen előfordulhat, hogy a fürdővízzel együtt kiöntik a gyereket, szóval oda kell figyelnünk mi történik.”

000 facebook_banner.jpg

Hembery Ecclestone azon elképzelését is maximálisan támogatja, hogy az F1-nek szórakoztatónak kell lennie annak érdekében, hogy a nézőket megtartsa.

„A szórakoztatóiparban vagyunk. Sokan nem szeretik ezt a szót, és azt gondolják, ez megalázó a Formula-1 számára, de nem az. Versenyben vagyunk - különösen ha Ázsiát, Indiát, Oroszországot nézzük - az emberek ezt addig nézik, amíg jó nézni. Egy körözgetést nem fognak végignézni, és nem fognak olyan versenyeket nézni, ahol mindössze egy-két előzés van. Helyette inkább néznek focit, krikettet, kosárlabdát és minden mást. Szeretnénk, hogy ez egy értékes, és széles tömegek számára vonzó sport legyen. Ezt csak izgalmas versenyekkel lehet elérni, az izgalom pedig sok előzést jelent.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

forma-1 pirelli bernie ecclestone formula-1 paul hembery