2014. júl 09.

F1 A Brit Nagydíj számokban

írta: FormaNet
F1 A Brit Nagydíj számokban

A múlt vasárnapi Brit Nagydíj statisztikák szempontjából is sok izgalmas momentumot, mérföldkövet hozott többek között a futamgyőztes Lewis Hamiltonnak, aki 27. Formula-1-es diadalával az örökranglistán beérte a háromszoros világbajnok Jackie Stewartot, ráadásul a brit bajnok ilyen rossz pozícióból eddig még sosem tudott győzelmet aratni a szériában...

lewis hamilton - silvertone 2014.jpg

 

 

Az eddigi 65 Brit Nagydíjból immár összesen 22 alkalommal nyert hazai versenyző, Lewis Hamilton vasárnapi győzelmének köszönhetően. A 2008-as bajnok másodjára ünnepelhetett a dobogó csúcsán hazájában, összességében pedig 27. diadalát szerezte meg a szériában. Ezzel az örökranglistán beérte a háromszoros világbajnok Jackie Stewartot, és már csak hat név – köztük Fernando Alonso és Sebastian Vettel – sorakozik előtte ezen a listán.

Stirling Moss 1955-ben Aintree-ben aratott diadala óta Hamilton az első brit pilóta, aki hazai pályán futamot nyert a Mercedes gyári csapatával. A 29 esztendős bajnok ráadásul még sosem tudott ilyen rossz rajtpozícióból (6. hely) nyerni, eddig a rajtrács negyedik helye volt a maximum, ahonnan futamgyőzelmet aratott, mégpedig éppen Silverstone-ban, 2008-ban, majd egy évvel később a Hungaroringen is. Legutóbb 1975-ben, Emerson Fittiapaldi (McLaren) volt képes arra, hogy a top5-ön kívűl rajtolva futamot nyerjen Silverstone-ban. Fittipaldi a hetedik rajtkockából indulva nyert, amivel rekorder ebben a statisztikában, hiszen ennél rosszabb pozícióból még senki nem győzött ezen a pályán.

A verseny leggyorsabb köre is Hamiltoné lett, F1-es karriere során összesen 15. alkalommal. Ugyanennyi leggyorsabb kör szerepel Felipe Massa, Clay Regazzoni és Jackie Stewart neve mellett is.

Nico Rosberg a Mercedes 25. pole pozícióját szerezte meg a szombati kvalifikáción, saját F1-es pályafutásában pedig ez volt a nyolcadik rajtelsőség. Ugyanennyi pole-t számlál Jenson Button, John Surtees és Ricciardo Patrese. Vasárnap végül műszaki hiba miatt fel kellett adnia a versenyt, mellyel egy remek sorozata szakadt meg a németnek. Rosberg zsinórban 17-szer ért be pontszerző helyen, egészen múlt hétvégéig. Nullázása egyben azt is jelenti, hogy a mezőnyből immár csak Fernando Alonso és Nico Hülkenberg mondhatja el magáról, hogy idén eddig minden futamon a top10-ben végzett.

Bár a Williams versenyhétvégéje eléggé katasztrofálisan indult pénteken, majd szombaton a kvalifikáción és vasárnap a verseny elején Felipe Massa kiesésével  mindez folytatódott, végül Valtteri Bottas második helyével valamelyest enyhített a csapat fájdalmán. A finn pilóta a 14. helyről rajtolva szerezte meg pályafutása eddigi legjobb F1-es eredményét, és nem mellesleg Ausztria után zsinórban másodjára is a top3-ban végzett. Utoljára 2005-ben fordult elő, hogy williamses versenyző kétszer egymás után dobogós helyezést ért el. Akkor Nick Heidfeld második lett a Monacói- majd az Európa Nagydíjon is.

Több versenyzővel is kibabrált az időjárás a szombati kvalifikáción, köztük a Ferrari duójával is, akik csak a 16. és a 18. rajtkockát szerezték meg. A 2010-es Malajziai Nagydíj óta ez volt a csapat legrosszabb rajthelyezése – akkor hasonló körülmények között Fernando Alonso és Felipe Massa csak a 19. ill. a 21. helyről rajtolhatott.

Daniel Ricciardo időmérője sem sikerült tökéletesen, de a nyolcadik helyről rajtoló ausztrált végül harmadikként intette le a kockás zászló, és ezzel F1-es pályafutása negyedik dobogós helyezését ünnepelhette.

Érdekesség, hogy utoljára 23 versennyel ezelőtt – 2013-ban, a Spanyol GP-n – történt meg, hogy az első három helyről indulók egyike sem ért fel a dobogóra. Az pedig, hogy egyik dobogós helyezett sem a legjobb öt között rajtolt el, legutóbb 1999-ben fordult elő az Európa Nagydíjnak otthont adó  Nürburgringen. Olyan is régen adódott már, hogy német versenyző nélkül teljen el egy dobogós ceremónia – a vasárnapi silverstone-i verseny előtt utoljára 2013-ban, a Spanyol Nagydíjon nem volt német pilóta a top3-ban.

Jenson Button 15. silverstone-i szereplésén sem tudta dobogós eredménnyel megörvendeztetni hazai szurkolótáborát. A McLaren brit pilótáját nagyjából nyolc tizedmásodperc (és egy előzés) választotta ettől a sikertől, így meg kellett elégednie a negyedik hellyel, mint ahogy a 2004-es és a 2010-es Brit Nagydíjon is. Hosszú királykategóriás pályafutása során ennél előrébb még nem sikerült célba érnie otthoni pályán.

Arctica sportnapszemüveg

Pole pozíiciók kilenc versenyt követően:

Lewis Hamilton, Nico Rosberg: 4

Felipe Massa: 1

Győzelmek száma kilenc versenyt követően:

Lewis hamilton: 5

Nico Rosberg: 3

Daniel Ricciardo: 1

Dobogós helyezések száma kilenc versenyt követően:

Nico Rosberg: 8

Lewis Hamilton: 7

Daniel Ricciardo: 4

Sebastian Vettel, Valtteri Bottas: 2

Kevin Magnussen, Jenson Button, Sergio Pérez, Fernando Alonso: 1

Leggyorsabb körök száma kilenc versenyt követően:

Nico Rosberg: 3

Lewis Hamilton: 2

Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen, Felipe Massa, Sergio Pérez: 1

000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

statisztika forma-1 silverstone brit nagydíj formula-1