2014. sze 08.

F1 Konspirációk árnyékolták be a Mercedes kettős diadalát Monzában

írta: FormaNet
F1 Konspirációk árnyékolták be a Mercedes kettős diadalát Monzában

A Mercedes Olasz Nagydíjon aratott kettős győzelme után furcsa összeesküvés elmélet kelt szárnyra, mégpedig a sokáig élen álló Nico Rosberg hibája körül, aminek köszönhetően könnyedén átadta a győzelmet az őt üldöző Lewis Hamiltonnak. Van aki igen érdekesnek találta a helycsere módját, ám a csapat teljesen nonszensznek nevezte ezeket a felvetéseket.

mercedes - olasz gp.JPG

 

Az Olasz Nagydíj hétvégéjén sem volt kérdés, hogy melyik csapat a legesélyesebb, az viszont annál inkább, hogy a Mercedes hogyan rendezte versenyzői között a "belgiumi botrányt", és a monzai szereplésre  milyen hatással lesznek az elmúlt napok. Végül egy kettős győzelemmel búcsúztak, és bár az újabb párharc elmaradt, ettől függetlenül most sem volt sima, zökkenőmentes versenye a brackley-i gárdának. 

A pole-ból induló Lewis Hamiltonnak a rajtnál  technikai problémái adódtak, ami miatt egészen a negyedik helyig csúszott vissza, miközben a mellőle induló csapattárs, Nico Rosberg átvette a vezetést, sőt könnyedén meglógott az őt üldöző McLaren és Williams elől. Később aztán Hamilton megkezdte a felzárkózást, miközben Rosberg egy közel négy másodperces előnynek a felét elvesztette egy hiba miatt. A német az első sikánt rontotta el, és a pályaelhagyással már ekkor sok időt veszített. Mindeközben Hamilton hatalmas tempót diktált.  Kerékcseréje után két kör alatt felére dolgozta le hátrányát, ezzel pedig egy újabb hibára kényszerítette a "menekülő" Rosberget. A bajnokság éllovasa második hibáját is ugyanott és ugyanúgy követte el, ez azonban már nem csak sok időbe, de egy futamgyőzelemébe került. Persze, Hamilton olyan lendületet vett, hogy nyilván erőből is utolérte volna, de így az összecsapás elmaradt, hiszen a brit könnyedén átvette a vezetést.

A helycsere többeknek is gyanussá vált, például a háromszoros világbajnok legendának, Sir Jackie Stewartnak: „Nagyon kevés gumifüstöt láttam, és nem is igazán értem a szituációt, mert ez egy nagyon könnyű része a pályának. Egy olyan rész, mely nem igazán bünteti az apróbb hibákat, ezért is zavaros nekem kissé ez a dolog”- vélekedett Stewart az esetről.

Természetesen az érintettek is tudomást szereztek a rosszindulatú pletykákról, és mind Rosberg, mind pedig a csapat vezetése cáfolta, hogy bármiféle utasítást történt volna a pozíciókra vonatkozóan. 

„Talán kissé furcsának tűnhettek a hibák, de már a szabadedzéseken is rontottam ott. Egyszerűen csak hibáztam. Mi okom lenne arra, hogy szándékosan ilyet csináljak? Ha a csapat ezt kérné, akkor természetesen megtenném, de semmi olyan körülmény nem volt, amiért a csapat megkért volna a helycserére, vagy ilyesmi. Egy valami van, amire talán az emberek gondolhatnak, az pedig a Spában történt hibám, ami miatt már bocsánatot kértem. Ez nem egy olyan dolog, amit most vissza kéne adnom, vagy ilyesmi. Tévedések és hibák mindig előfordulnak, de bocsánatot kérünk és továbblépünk”- reagált Rosberg a verseny után.

A Mercedes motorsport főnöke, Toto Wolff még Rosbergnél is jobban meglepődött ezen a feltételezésen, sőt egészen elképesztőnek találta.

„Csak egy paranoid elme rukkolhat elő ilyen elképzeléssel. Ha ez volt az ötletünk, akkor félelmetesen jól sikerült! Nagy nyomás nehezedett Nicóra, mert Lewis már szombaton is nagyon gyors volt, és ezt láthattuk a versenyen is”- idézi a csapat főnökét az Autosport.

Wolffnak ráadásul még egy félreértelmezhető bejátszás miatt is magyarázkodnia kellett. Közvetlenül a helycsere után ugyanis a televízió nézők egy olyan bejátszást láthattak, melyen Wolff elmosolyodik. Ez persze szinte mindenkinél úgy jött le, hogy az osztrák annak örült, hogy Hamilton átvette a vezetést.

„Bárki is megpróbál értelmezni egy ilyen bejátszást, az először gondolkodjon egy kicsit. Ez nem élő bejátszás volt, a két kép időben nem volt szinkronban egymással” – jelentette ki határozott Wolff, majd hozzátette, hogy a mosoly még akkor történt, amikor Hamilton visszazárkózott a második helyre, majd megkezdte Rosberg üldözését, és mindössze egy várakozással- és izgalommal teli mosoly volt.

Közvetlenül a leintés után egyébként maga Rosberg is elismerte, hogy túlságosan nagy volt rajta a nyomás, miután csapattársa túl gyorsan zárkózott fel rá.

„Lewis gyorsan érkezett mögöttem, ezért nekem is magasabb fokozatba kellett kapcsolnom, és ennek eredménye volt a hibám. A féktávok tekintetében Monza az egyik legnehezebb pálya, hiszen itt alacsony az autók leszorítóereje, a végsebességek pedig itt a legmagasabbak. Ez nem mentség,  hanem tény. Ezen a pályán ez jelenti a kihívást, én pedig sajnos kétszer is elszúrtam a futam alatt. Természetesen csalódott vagyok, de így is második lettem, ami sok pontot jelent, szóval nem történt semmi katasztrofális. Rosszabbul is végződhetett volna, így csak hét pontot vesztettem”- értékelte versenyét Rosberg, aki jelenleg 22 pontos előnnyel vezeti a bajnoki pontversenyt.

Optimizmusa ellenére, valahogy egész hétvégén feltűnőek voltak a két mercedeses versenyző viselkedése közti különbségek. A nyilatkozatokból, az arckifejezésekből és testbeszédekből is látszott, hogy Rosberget jobban megviselték a belgiumi incidenst követő napok. Hamilton majd 30 pontos hátránnyal érkezett Monzába, mégis sugárzott róla a jókedv és a magabiztosság, azaz fejben meglepően toppon volt, és ezt a szombati kvalifikáción a pályán is egyértelművé tette. Ugyanakkor Rosbergen látszott, hogy kellemetlenül érzi magát, ami nem is csoda, hiszen ő kapta a kellemetlen kérdéseket, és hiába igyekezett hangoztatni, hogy bocsánatkérése után mindenki továbblépett, valahogy nem úgy tűnt, mintha feledésbe merültek volna a Spában történtek.

Nyilván érezte ezt a mentális fölényt Hamilton is, és később a futam után a BBC-nek be is vallotta, számított arra, hogy márkatársát hibába tudja hajszolni.

„Jól tudtam, hogy ez a legjobb idő arra, hogy nyomást gyakoroljak rá. Pár versennyel ezelőtt már megcsináltam, és akkor úgy tűnt, nem igazán bírja, így most megpróbálom még egy kicsit jobban. Hosszú út áll még előttünk, és ez a győzelem jó időben jött. Hihetetlenül nagy támogatást kaptam a rajongóktól és a családomtól, és ebből fogok erőt meríteni, miközben továbbra is várok arra a hétvégére, amikor minden tökéletesen alakul majd számomra”- mondta a hétvége győztese.

000 facebook_banner.jpg

 

FormaNet, Varga Viktória

 

Szólj hozzá

mercedes forma-1 monza formula-1 olasz nagydíj