2011. okt 05.

Helmut Marko szerint Webber a Pirelli gumikat és Vettel sikereit is megszenvedi

írta: FormaNet
Helmut Marko szerint Webber a Pirelli gumikat és Vettel sikereit is megszenvedi

Mark Webber nem csak a Pirelli gumik miatt szenved, hanem csapattársa sikerei miatt is, árulta el a Red Bull menedzsere, Helmult Marko. Az új gumikat az ausztrál valóban nem tudta olyan gyorsan megszokni mint csapattársa, de saját bevallása szerint is a tavalyi év volt az utolsó esélye a világbajnoki trófeára. 
 
Épp a legutóbbi versenyhétvégén, Szingapúrban szakadt el a cérna Mark Webbernél, amikor egy francia újságíró azzal a bugyuta kérdéssel állt elő, hogy hogyan emészti meg csapattársa hatalmas dominanciáját. A minap az Autosport egyik munkatársa nagyon találó hasonlatot írt francia kollégája „kíváncsiságára”: Mintha egy gyászoló családot kérdeznének meg, hogyan érzi magát. Webber kifakadás ennek fényében nem is meglepő, hiszen nincs az a versenyző, aki közömbösen viseli, hogy csapattársa majdhogynem dupla annyi ponttal áll a világbajnoki tabella tetején, nem mellesleg a mezőny legjobb autójával ebben a szezonban még nem sikerült futamgyőzelmet aratnia, miközben Vettel már idei kilencedik diadalát aratta Szingapúrban.
 
A Red Bull csapat menedzsere, Helmut Marko sem tagadja, hogy az ausztrál versenyzőt nyilvánvalóan frusztrálja a hatalmas különbség, ugyanakkor véleménye szerint motiválja is.
 
"Webber természetesen szenved Vettel sikerei miatt, de ha nem lennének csapattársak, akkor egyikőjük sem tartana ott, ahol most, hiszen egymást motiválják. Csapatunknál ez az elv érvényesül”- nyilatkozta Helmut Marko a Servus TV-nek, továbbá elmondta, hogy kettes számú autóban ülő versenyzőjük nem tudott olyan könnyedén alkalmazkodni az új abroncsokhoz, mint a tavalyi bajnok, és ez nagyban hozzájárul a problémákhoz. Mindemellett bízik benne, hogy Webber a bajnoki pontversenyben Jenson Buttont még befogja.
 
"Nyilvánvalóan ez a célunk, és bízunk benne, hogy rajtproblémái még ideén megoldódnak. Miénk a mezőny két leggyorsabb kocsija, így Marknak nem okozhat problémát a bajnoki második helyezés."
 
A csapatvezető, Christian Horner sem tagadja, Marknak komoly problémái voltak idén, elsősorban a rajtoknál, de véleménye szerint ez javulni fog.
 
"Marknak volt néhány problémája idén a rajtokkal, ami egy eléggé összetett folyamat. Ezzel ő is tisztában van, és mérnökeivel valamint szimulátoron is dolgozik azon, hogy ez megváltozzon."
 
A vezetőség tehát továbbra is bízik az ausztrál veteránban, aki azt ígérte, hogy jövőre már nem lesznek az ideihez hasonló gondjai, ugyanakkor a világbajnoki címről már nem ábrándozik, és úgy véli a tavalyi szezon volt az utolsó lehetősége a vb címre.

 
"Azt hiszem, hogy a tavalyi év volt az utolsó esélyem arra, hogy megnyerjem a bajnokságot. De nagyon keményem nyomtam, sok mindent elértem, amit mások nem, így büszke vagyok az eredményeimre. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, a csapatnak száz százalékosan kell támogatnia, és egy istállónak nagyon nehéz feladat két versenyző igényét száz százalékosan kielégíteni. Ha visszatekintünk a szezon elejére, már akkor világos volt, hogy ennek a támogatásnak hová kell mennie, és ezt bizonyos mértékig tiszteletben tartom. A csapat egy nagyszerű lehetőséget biztosít számomra ahhoz, hogy jól teljesítsek. Egy erős és megbízható autót kértem minden hétvégére, és akkor a legjobbat nyújtom. A csapat tudja, hogy én mindig a legjobbat adom" – nyilatkozta Webber, és azt is elárulta, hogy ha egyszer abbahagyja a versenyzést, akkor semmilyen más szerepet nem vállal már a Formula-1-ben.
 
"Az F1 után egy új fejezetet nyitok. Még nem gondolkodtam konkrét dolgokon, de az biztos, hogy nem maradok az F1-ben. Most még nagyon élvezem a versenyzést, de ha egyszer majd eljön a nap, hogy többet már nem versenyzek, akkor megyek és csinálok valami mást"- fogalmazott az ausztrál, és a miértre is megadta a választ.
 
"Hogy miért? A politika miatt, ami nagyon nem tetszik.”
 
 
FormaNet, Varga Viktória
 

  

Szólj hozzá

f1 formula 1 red bull mark webber helmut marko