2011. okt 08.

A Pirelli után a Ferrari is megelégelte a gumispórolós időmérőket

írta: FormaNet
A Pirelli után a Ferrari is megelégelte a gumispórolós időmérőket

A Pirelli már hetek óta bosszankodik azon, hogy az időmérők rendszerint a gumispórolás jegyében zajlanak, ami megfosztja a látványtól a helyszínre kilátogató, borsos jegyárakat fizető közönséget, és a tv nézőket. Az olasz gumigyártó után most a Ferrari elégelte meg a helyzetet, miután az időmérő utolsó etapjában tíz versenyző közül négyen nem futottak mért kört, helyette inkább spóroltak a gumikkal, ami az idei évet figyelembe véve a vasárnapi futamon jelentős előnnyel járhat.
 
Ebben a szezonban már nem egyszer láthattuk, hogy egy-egy top pilóta a hátsó sorból volt kénytelen megkezdeni versenyét, miután különböző okok miatt már az időmérő elején elvérzett. Ugyanakkor ennek köszönhetően friss szett gumikkal készülhetett a futamra, így hatalmas előnybe került a többiekhez képest. Ezt a lehetőséget a többség még bakik nélkül is igyekszik kihasználni, így rendszerint a top csapatokon kívül (akik nyilván nem engedhetik meg maguknak, hogy a felemelt kézzel előretessékeljék a riválisokat) a hajrában már többen beérik annyival, hogy bejutottak a legjobb tízbe, és inkább a versenyre tartalékolnak.
 
Miután a Japán Nagydíj kvalifikációjának utolsó szakaszában a három nagy csapat versenyzőjén kívül senki nem erőltette meg magát az előrébb jutás érdekében, ez már nem csak a szurkolók körében, de a Ferrarinál is kiverte a biztosítékot. A maranellóiak csapatfőnöke, Stefano Domenicali szerint változtatni kell a szabályokon annak érdekében, hogy ne legyen a versenytaktika része a szombati gumispórolás, hiszen ez nem csak hátrányos azokra a pilótákra nézve, akik a jobb rajtpozíció érdekében minden lehetőséget kihasználnak, de a nézők számára sem szórakoztató a bokszban ücsörgő versenyzők látványa.
 
"Ahogy az már idén többször is előfordult, a Q3-ban ismét láthattunk néhány autót - nem kevesebb, mint négyet -,  amint megszakítja mért körét. Távol álljon tőlem, hogy bíráljam azokat, akik így döntöttek, hiszen technikai szempontból tiszteletre méltó teljesítményt nyújtanak, de ez az eset rámutat arra, hogy valami nagyon nincs rendben az időmérő rendszerével. A jövőre nézve ezen mindenképp el kell gondolkodni, mert nem hinném, hogy ez jó a lelátókon ülő közönség számára, akiknek szenvedélyük a Forma-1, mint ahogy a televízió előtt ülő nézőknek is" – vélekedett Domanicali.

 
A Pirelli motorsport igazgatója, Paul Hembery teljes mértékben osztja a ferrarsi csapatfőnök véleményét, sőt nemrégiben konkrét javaslatokkal is előállt a probléma kiküszöbölésére, ám ez idáig nem sikerült megszerezniük a csapatok egyöntetű beleegyezését.
 
"Mi már felvetettünk néhány javaslatot, de a csapatok nem fogadták el. Lehet, hogy nem volt tökéletes ötletünk, ezért természetesen várjuk az alakulatok javaslatait is. A jövő héten ismét megpróbáljuk (közös nevezőre jutni – a szerk.). Ez egy nagyon összetett dolog, de készek vagyunk arra, hogy egy olyan megoldást találjunk, ami megfelelő mind a rajongók, mind a csapatok és a Pirelli számára is" – írta twitter bejegyzésében Hembery.

  

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

ferrari f1 pirelli formula 1 időmérő stefano domenicali gumispórolás