2011. okt 08.

Button továbbra is az élen Szuzukában

írta: FormaNet
Button továbbra is az élen Szuzukában

Jenson Button eddig száz százalékos Szuzukában, hiszen a pénteki szabadedzések után, a kvalifikáció előtti, utolsó szabadedzésen is a leggyorsabbnak bizonyult. Button mögé csapattársa, Lewis Hamilton zárkózott fel, míg a bajnokság éllovasa, Sebastian Vettel a harmadik helyen zárt.
 
A pénteki naphoz hasonlóan, napos idő várta a mezőnyt a Japán Nagydíj utolsó, egy órás szabadedzésén. A versenyzők többsége az installációs körök után visszatért a bokszba, Pastor Maldonado azonban máris munkához látott, és 1:41.979-cel elsőként iratkozott fel a köridőket jegyző táblára.
20 perc elteltével 18 versenyző teljesített már mért kört, a nagyok közül pedig csak a két Ferrari és Mark Webber pihent még a bokszban, ez utóbbi versenyző a BBC értesülése szerint a motorelektronika problémája miatt nem tudott pályára hajtani. Legjobb idők ekkor Jenson Button és Sebastian Vettel neve mellett sorakoztak, őket követte a két Mercedes.
 
A versenyhétvége első napja nem múlt el kisebb balesetek nélkül, most azonban az edzés első felében - hétvége folyamán először - előkerült a piros zászló is. Bruno Senna a Spoon kanyart szélesítette ki, és a külső rázókővön megcsúszva a szemközti oldal gumifalának csapódott. A brazil versenyző nem sérült, a Renault azonban alaposan összetört. Szűk tíz percet vett igénybe a romok eltakarítása, ekkorra már Webber autója is készen állt, és az ausztrál megkezdte az edzés, a 40. percben pedig már csak Heikki Kovalainen hiányzott a listáról.
 
A hispaniás Vitantonio Liuzzinak egyelőre nagyon nehezen indul a hétvégéje, a pénteki első tréningen Narain Karthikeyan foglalta el a helyét, délután pedig műszaki probléma miatt mindössze négy kört tudott megtenni. Az időmérő előtti utolsó edzésen ismét megadta magát az autója, az olasz hidraulikus hiba miatt mindössze nyolc kör után volt kénytelen leállni a pálya szélén.
 
A lágy gumikon elsőként Nico Rosberg érkezett, és 1:33 alá szorította gyorskörét, amivel rövid időre az élre állt, majd következett csapattársa, Schumacher, aki 1:32.725-tel átvette a vezetést. Az ezüstnyilak uralma azonban nem tartott sokáig, Button az opciós abroncsokon közel másfél másodperccel volt gyorsabb a hétszeres bajnoknál.
Tíz perccel a leintés előtt a következőként alakult a top10 sorrendje: Button, Schumacher, Webber, Rosberg, Alonso, Hamilton, Buemi, Alguersuari, Vettel, Perez.
 
Az utolsó percekben ez a sorrend alaposan átalakult, hiszen többen is ekkor hajtottak ki először a lágy Pirelliken, Button 1:31.255-ös idejét azonban senkinek nem sikerült túlszárnyalni.
Lewis Hamilton fél másodperces hátrányban felzárkózott kollégája mögé a második helyre, a harmadik legjobb időt autózó Vettel pedig már bő nyolctizeddel maradt el a 2009-es bajnoktól. A trió után Alonso, Webber és Massa hármas sorakozott fel, továbbá a két Mercedes, valamint Vitalij Petrov és Adrian Sutil került még be az első tíz közé, a force indiás azonban már több mint két másodpercet kapott a McLarentől.
 
Harmadik szabadedzés eredménye:
 
FormaNet, Varga Viktória

 

 

Szólj hozzá

f1 formula 1 szabadedzés japán nagydíj szuzuka jenson button