2011. okt 09.

Vettel soha nem hitte, hogy kétszeres bajnok lehet, Helmut Marko szerint ez még csak a kezdet

írta: FormaNet
Vettel soha nem hitte, hogy kétszeres bajnok lehet, Helmut Marko szerint ez még csak a kezdet

A Formula-1 történelmében Japán immár 11. alkalommal avatott bajnokot, Sebastian Vettel pedig minden idők legfiatalabb kétszeres világbajnokaként írta be magát a széria nagykönyvébe. Sebastian Vettel F1-es pályafutásának 77. versenyét kezdte meg Szuzukában, melynek végén a harmadik helyen intette le a kockás zászló. Mivel a szingapúri győzelem után már csak egyetlen egy pont választotta el a címvédéstől, így karrierjének 33. dobogós helyezésével, a szezon vége előtt négy futammal megvédte világbajnoki címét.
 
 
Sebastian Vettel tavaly Abu Dzabiban a dobogó legfelső fokán ünnepelhette legelső világbajnoki címét, és idén is megvolt rá az esélye, hiszen eddigi szuzukai versenyeit mindkétszer megnyerte, ráadásul a pole-ból rajtolva. Az első rajtkocka most is megvolt, ám a versenyen a boxkiállásoknál először Jenson Button, majd Fernando Alonso is megelőzte. A 24 esztendős versenyző ennek ellenére cseppet sem panaszkodhat, hiszen idén egy nagydíjat kivéve mindannyiszor dobogón pezsgőzhetett és jócskán a szezon vége előtt pontot tett a bajnoki küzdelem végére.
 
"Ami a versenyt illeti, a lágy keverékeken nem tudtunk olyan gyorsak lenni, és Fernandót sem sikerült megelőznünk, mint ahogy Monzában, amikor az év előzését mutattuk be, de összességében egy nagyon jó eredménnyel zárult a mai nap, hiszen megnyertük a világbajnoki címet" - értékelte versenyét közvetlenül a leintés után a kétszeres bajnok, aki később arról is mesélt, hogy a Japán Nagydíj közben csak a futamgyőzelemre gondolt, nem a vb trófeára.
 
"A futam alatt csak az járt a fejemben, hogy megtartsam az első helyemet, és megnyerjem a versenyt, később pedig, hogy támadjam Fernandót, aki nagyon jó versenyt futott, mint ahogy az élen Jenson is. Sok időt vesztettem a lekörözéseknél, ami nem volt szerencsés, de mindvégig bíztam a győzelemben, és egy olyan lehetőségben reménykedtem, mint amilyen például Jensonnal is megesett Kanadában, amikor meg tudott előzni. Szép visszavágó lett volna."
 
Az idei szezon bajnoka azt is elárulta, hogy elérzékenyült amikor egykori nagy példaképe, a hétszeres világbajnok Michael Schumacher a levezetőkörön bekísérte őt a Mercedesszel.
 
"Csodálatos érzés volt, amikor a leintés után Michael odajött mellém, intett és bekísért. Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer megtörténhet velem az, hogy kétszeres világbajnok leszek, akinek Michael gratulál. Ez valóban különleges érzés, hiszen én még kisfiú voltam amikor ő már F1-es világbajnok. Nagyon érzelemdús pillanatok voltak ezek, szerencsésnek érzem magam, hogy itt lehetek és mindezt átélhetem. "


A csapat vezetősége, természetesen nem fukarkodott a dicsérő szavakkal.
 
 
"Egyszerűen fenomenális, hogy Sebastian Vettel második világbajnoki címét ünnepelheti. Kiérdemelte a trófeát, hiszen a szezon elejétől kezdve mindvégig domináns teljesítményt mutatott, és a kemény munkának most meg lett a jutalma. Nagyon büszke lehet arra amit elért. Most már a versenyzők elit csoportjában foglal helyet, és nem csak kétszeres bajnok, de címvédő is" - dicsérte Christan Horner a német versenyzőt.
 
A Red Bull menedzsere, Helmut Marko szerint nem is kerülhetett volna máshoz a trófea, és biztos benne, hogy ez még csak a kezdet.
 
"Semmi kétség a felől, hogy ezt a bajnokságot Sebastian Vettelnek kellett megnyernie. Idén rendkívül következetesen teljesített, és rengeteget fejlődött a tavalyi évhez képest. Ha megnézzük, hogy 24 évesen már kétszeres bajnok, akkor tudjuk, hogy még nagyon sok mindent fogunk tőle látni. Seb még nagyon fiatal, napról napra fejlődik, és nem fog megállni ezen a szinten. Most ki kell élveznie ezeket a napokat, decembertől pedig újra rengeteg munka vár rá" - fogalmazott Helmut Marko, aki máris a jövő évre tekint előre, hasonlóan a csapat zseniális főtervezőjéhez.  
 
"Fantasztikus évünk volt. Sebastian eddig az összes versenyt befejezte, ami neki és a Milton Keynesben dolgozó srácoknak is köszönhető. Télen is folytatjuk a munkát, és majd elválik mit tudunk összehozni a következő szezonra" - mondta Adrian Newey.

 
A csapattárs, Mark Webber szintén jó munkát végzett, és a hatodik helyről rajtolva végül a 12pontot érő negyedik helyen szelte át a célvonalat, és segítségével a Red Bull immár 130 pontos előnnyel gazdálkodhat a konstruktőri bajnokságban. Mielőtt versenyét értékelte volna, természetesen az ausztrál is gratulált kollégájának a második világbajnoki címéhez.
 

"Gratulálok Sebastiannak. Nagyon jó munkát végzett, és ma kétszeres világbajnok lett. A versenyen az összes előzés a boxkiállásoknál történt, nem pedig a pályán. Megelőztünk egy Ferrarit és egy McLarent, de a csata mindvégig nagyon szoros volt. Michael Schumacherrel kissé összeértünk, ami miatt némileg sérült az első szárnyam, ráadásul épp a verseny fontos szakaszában, amikor próbáltam átvergődni a mezőnyön. A biztonsági autó nem éppen a legjobbkor jött számomra, hiszen éppen Fernandót szerettem volna a kiállásoknál elkapni, de a mezőny összesűrűsödött. Végeredményben egész jó eredmény született. Jenson számára remekül alakult a verseny, és több szempontból is ez a második hazai pályája, Sebnek pedig csak gratulálni tudok a címszerzéshez" - nyilatkozta a versenyt követően Webber. 

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 formula 1 red bull japán nagydíj szuzuka világbajnoki cím sebastian vettel