2011. okt 10.

Whitmarsh: Meg tudjuk nyerni a hátralévő versenyeket

írta: FormaNet
Whitmarsh: Meg tudjuk nyerni a hátralévő versenyeket

Jenson Button szuzukai sikere után a McLaren úgy véli, hogy a szezon hátralévő négy versenyét is képesek megnyerni.
 
Jenson Button Szuzukában változó időjárási körülmények nélkül is bebizonyította, hogy a wokingiak jó irányban haladnak a fejlesztésekkel, amiknek túlnyomó többsége most már a jövő évi konstrukcióhoz készül. A 31 esztendős brit pilóta hétvégén megmutatta, hogy csapat már képes lépést tartani a Red Bull Racinggel, ő maga pedig intelligens és gumi kímélő vezetési stílusával képes legyőzni nem csak Fernando Alonsót, de az egész évben domináló Sebastian Vettelt is.
 
A McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh reméli, hogy a pályán mutatott teljesítménnyel, és kiváló stratégiával a szezon hátralévő versenyein is földre kényszerítik majd a Red Bullt.
 
"Már az elmúlt néhány versenyen is éreztem, hogy egy olyan autónk van, amivel nyerni tudunk, és ez most be is igazolódott. A hátralévő futamok mind megnyerhetőek, és természetesen ez a célunk. Érdekes helyzetben vagyunk, hiszen a bajnoki címért zajló küzdelemnek már vége, de a második helyért nagyszerű csata várható a versenyzők között. Ez sokakat nem ösztönöz, de most erre kell koncentrálni, hiszen ha reálisan nézzük, akkor már a konstruktőrök versenyében is meg van az első négy sorrendje. Nekünk most győztes futamok kellenek, és erre fogunk összpontosítani. Természetesen szeretünk nyerni, és idén ez volt az ötödik futamgyőzelmünk. Ha a hátralévő négy versenyen sikerül ezt megismételnünk, akkor elmondhatjuk, hogy szinte a szezon felét mi nyertük meg."
 
A McLaren csapatfőnöke még tovább ment, és nem csak újabb diadalokra pályázik, de bízik abban, hogy hamarosan az energiaitalosok kvalifikációs dominanciáját is megszakíthatják, hiszen szuzukai időmérőn mindkét versenyzőjük jó eséllyel pályázott a pole-ra, és végül  Jenson Button mindössze kilenc ezredmásodperccel kapott ki Sebastian Vetteltől. Whitmarsh büszke arra, hogy egy körön is rengeteget fejlődött az autó, és véleménye szerint a csapat a hátralévő négy verseny valamelyikén megszerezheti idei első pole pozícióját.
 
"Azt hiszem számomra a legnagyobb csalódás az volt (Japánban), hogy nem tudtuk megszerezni a pole pozíciót, mert előzőleg úgy éreztük, hogy most meglesz. Persze ez nem sokat számít, de már csak büszkeségből is szeretnénk még idén pole-ból indulni, és ha tudjuk, akkor az utolsó négy versenyt is megnyerjük" - jelentette ki Whitmarsh, ugyanakkor véleménye szerint az erős szezonzárást, még nem jelent túl sokat a következő évre.
 
"Nagyon kevés fejlesztésünk van már erre az évre, hiszen Wokingban már teljes gőzzel a jövő évi programra fókuszálunk. Pszichológiai lendület? Nem tudom mennyit számít, de nem hinném, hogy túl nagy jelentősége lenne. Ha az autó elég gyors a jövő év elején, akkor lehet versenyeket nyerni, de ha nem, akkor kemény küzdelem lesz” - vélekedett a szakember, Jenson Button azonban úgy véli, hogy a szezon végi sikerek nagyon fontosak lehetnek a következő évre, hiszen jó példa erre a Red Bull Racing.

 
"A célunk, hogy a hátralévő négy versenyen a győzelemért harcoljunk, és azt hiszem, hogy képesek leszünk rá. Ha meg tudjuk csinálni, az egy fantasztikus alapot ad a következő évre. A Red Bull is ezt tette az elmúlt néhány évben, most nekünk is ugyanezt kell tennünk”- lelkesedett szuzukai diadala után a brit pilóta, és arra a kérdésre, hogy jövőre képes lesz-e megszerezni második világbajnoki címét, egyértelmű igennel felelt: "Természetesen igen. Ez az egyik oka annak, hogy ezt a csapatot választottam.”
 
 
FormaNet, Varga Viktória

  

Szólj hozzá

f1 győzelem mclaren formula 1 jenson button martin whitmarsh