2012. jún 07.

F1 Jacques Villeneuve kifakadt a Pirelli gumik és a fizetős pilóták ellen

írta: FormaNet
F1 Jacques Villeneuve kifakadt a Pirelli gumik és a fizetős pilóták ellen

A Formula-1 1997-es világbajnokáról, Jacques Villeneuve-ről az utóbbi években a szerb Stefan GP és a 2014-ben motorszállítóként a száguldó cirkusz porondjára kívánkozó, egykori BAR csapatfőnök, Craig Pollock által irányított PURE kapcsán lehetett hallani, olvasni. Az elmúlt hónapban a Ferrari egy ünnepség keretében emlékezett meg édesapjáról, halálának 30. évfordulóján, ahol Jacques is részt vett, és vezethette azt a Ferrari 314 T4-et, mellyel édesapja 1979-ben csapattársával, Jody Scheckterrel konstruktőri világbajnoki címet ünnepelhetett. A 41 éves pilóta eddig nem nagyon szólalt meg az F1 aktuális kérdéseit érintő ügyekben, most azonban, a Kanadai Nagydíj előtt szükségét érezte, hogy kritikus hangnemben szóljon néhány kérdésben.

 
A hétvége egyféle családi ünnep lesz Jacques Villeneuve számára, hiszen az édesapjáról elnevezett pályán rendezik meg a szezon hetedik nagydíját.
 
A kanadai világbajnok nem rajong túlságosan a jelenlegi F1-ért, és a Pirelli gumik által okozott kiszámíthatatlan szezont, valamint a fizetős pilótákat vette célkeresztbe.
 
Jacques azoknak a táborát erősíti, akik úgy gondolják, a jelenlegi kiszámíthatatlanság nem tesz jót a sportnak, és a gumikat okolja azért, hogy a pilóták gyakran tehetetlenek az eredmények kapcsán.
 
„Nem vagyok nagy rajongója a jelenlegi helyzetnek. Túlzottan kiszámíthatatlan az abroncsok miatt. Nagyon kevés az, amit a pilóták tenni tudnak akkor, amikor a gumik hirtelen elfogynak, és ez nem tűnik annak a szintnek, ahol az F1-nek kellene lennie. Némi fokozatosság kellene.”
 
„Mindig öröm látni, ha egy esélytelenebb legyőzi az állandó győzteseket, de ez olyan dolog, ami csak néha történik. Most viszont úgy tűnik, ez majdnem állandósult.”
 
"A csapatok és a pilóták lehetnek közepesen jók, vagy átlagosak a verseny elején, mert a végére minden hirtelen megváltozhat a mezőny elején, és nincs semmi, amit a jó csapatok, és a legjobb pilóták tenni tudnának ez ellen. Ez nem logikus, mert a legjobbnak kell nyernie.”
 
A 41 éves világbajnok élesen kritizálta a fizető pilótákat is, mondván az „apucik kis fiait” egyszerűen csak befizetik a mezőnybe, és ezzel felülírják a tiszteletet a többi pilóta teljesítményén alapuló F1-es részvételével kapcsolatban.
 
"Mindegyik azt hiszi, hogy ez egy videójáték, pedig nem az. Ez nagyon, nagyon veszélyes és kemény küzdelem.”
 
"Amikor Bruno Sennát láthattuk Barcelonában, mintha nem is ugyanazon a versenyen lenne, megdöbbentően lassan ment, és feltartotta azokat a srácokat, akik a pontokért harcoltak. Ez még egy kezdőtől sem intelligens vezetés.”
 
"Azt hiszem, 20-30 évvel ezelőtt, amikor az F1 még veszélyes volt, az életveszély kockázata még nagyon magas volt, a pilóták nem csináltak ilyet egymással. Ez nagyon is tiszteletre méltó volt, mert mindannyian felfogták, hogy a rengeteg versenyző keményen megdolgozott azért, hogy bekerüljön és versenyezhessen.”
 
 
"Ők nem tehették meg, hogy már 12 éves koruk óta befizessék magukat a versenyekre, hanem keményen megdolgoztak azért, hogy itt legyenek. Ők nem apuci pici fiai voltak."
 
"Szóval most sok gyerek vezet az F1-ben, szinte még csecsemők, és így is kezelik őket."
 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 

 

Szólj hozzá

f1 pirelli forma1 jacques villeneuve bruno senna kanadai nagydíj fizetős pilóták