2012. jún 08.

F1 Webber dühös azokra, akik azt gondolják, szabálytalan autóval nyert Monacóban

írta: FormaNet
F1 Webber dühös azokra, akik azt gondolják, szabálytalan autóval nyert Monacóban

A Monacói Nagydíj előtt az a vád érte a Red Bullt, hogy az RB8 padlólemezén kialakított nyílás szabálytalan, és a riválisok óvással fenyegettek. Óvás ugyan történt, ám a Nemzetközi Automobil Szövetség műszaki részlege a versenyt követő napokban - az eredmények megtartása mellett - illegálisnak minősítette a kialakítást. Sokan éppen ezért úgy gondolják, hogy az istálló ausztrál pilótája, Mark Webber szabálytalan autóval nyerte meg a futamot, ami meglehetősen felbosszantotta a versenyzőt.

 
Mivel a monacói versenyt követően a rivális csapatok nem nyújtottak be óvást, így a futamgyőzelmet sem vitatták el Mark Webbertől, ennek ellenére az FIA betiltotta az RB8-as padlólemezén elhelyezett nyílásokat, így a Kanadai Nagydíjra a Red Bull már egy új padlólemezzel érkezett.
 
Webber dühös azokra, akik azt állítják, hogy nem tisztességes eszközökkel nyert, hiszen a verseny előtti gépátvételen az FIA még rendben találta az autóját.
 
Az ausztrál elmondta, hogy a csapat azt tervezte, hogy a valenciai verseny előtt átalakítja a padlólemezt, és az FIA döntésétől függetlenül eltünteti a nyílásokat. A tiltás miatt ezt már a kanadai versenyhétvége előtt végre kellett hajtaniuk.
 
„Azt gondolom, hogy nem szeretném tudni, hogy a padlólemez megváltozott, avagy sem. Vezetői szemmel nézve nagyon optimista vagyok, abban a tekintetben, hogy a változtatás semmilyen vonatkozásban nem jelent nagy különbséget. Nem fogják elhinni, de volt néhány tervezett változtatásunk Valenciára, melyek már nem tartalmaztak nyílásokat, függetlenül a szabályváltozásoktól.”
 
„Azzal kapcsolatban, hogy illegális autóval nyertem versenyt, azt kell mondjam, örülök - ha lehet így nevezni a dolgot - hogy sokan foglalkoznak a vezetésemmel, de szó nincs arról, hogy a kocsi illegális volt. Hogy őszinte legyek, ez kissé bosszantó.”
 
„A versenyt követően az autó megfelelt minden egyes technikai előírásnak. Egyik csapat sem tiltakozott Monaco után. Az autónk átment a teszten Bahreinben is, és Monacóban is, és majd csak ezután tisztázták, hogy eltérő a szabályértelmezés. Mi egy szabályos autóval kezdtük meg a szezont. A szabályok változtak, és mi versenyzünk tovább.”
 
 
Webber - aki hatodik győztese az idei szezonnak - Kanadában is szoros versenyt vár, és úgy gondolja, még mindig nagyon nehéz bármiféle jóslatokba bocsátkozni.
 
„Nem hiszem, hogy lenne topcsapat ebben a pillanatban. Nagyon szoros a dolog, mindenkinek jó a teljesítménye. Úgy tűnik, hatással van az eredményekre a helyszín, a hőmérséklet és a pilóta is.”
 
„Teljesen nyitott a dolog, amit a különböző eredményekből láthatunk is. Különféle dobogókon, különböző nyertesek. Egyes csapatok számára nem volt jó a tavalyi szabályozás, mint a Sauber és a Williams, ők azok, akik nem tudták alkalmazni a fúvott diffúzort, és most erősek lettek azokhoz képest, akik jól bántak a fúvott diffúzorral.”
 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

 

 

Szólj hozzá

f1 forma1 red bull mark webber monacói nagydíj kanadai nagydíj