2012. júl 29.

F1 A Ferrarinál senki nem lepődött meg az időmérőn elért eredményen

írta: FormaNet
F1 A Ferrarinál senki nem lepődött meg az időmérőn elért eredményen

A Ferrari spanyol pilótája, Fernando Alonso a bajnoki tabella éllovasaként érkezett hazánkba, ráadásul a legutóbbi két futamon pole-ból rajtolva egy második helyezésnek, majd egy újabb futamgyőzelemnek örülhetett.  A hungaroringi időmérőt követően azonban úgy véli, vasárnap nincs esélye a dobogós eredményre. A kétszeres bajnok a hatodik rajtkockából várja a nyári szünet előtti utolsó megmérettetést, míg csapattársa, Felipe Massa a hetedik helyről vághat neki a 27. Magyar Nagydíjnak.

fernando alonso.JPG 

Fernando Alonso nem tagadta, számítottak erre az eredményre, és ha marad a száraz idő, abban az esetben a negyedik-ötödik helyet tartja reálisnak a Ferrari ásza.

"Nagyon nehéz időmérőre számítottunk és ez bejött. Legalább nyolc autót versenyképesnek látunk, a két Lotust, Force Indiákat, McLareneket és a Red Bullokat, ezért már a Q3 is nehezen elérhető cél volt számunkra. Megcsináltuk, és sikerült kicsit javítani az autó kezelhetőségén, a keréknyomáson és az első szárnyon végzett munkának köszönhetően. Nem volt tökéletes a kör, elvesztettünk néhány tizedet a kanyarokban. A szél kicsit erősebb volt mint reggel, ami gondolom mindenkit meglepett. Mindent egybevetve a hatodik helyet nem kell alábecsülni. Igaz nem könnyű itt előzni, de vasárnap eshet az eső, és tudjuk, hogy az mindent megváltoztat. Ebben az esetben sem lesz ismeretlen az abroncsok viselkedése, hiszen pénteken hosszabb etapokon tesztelhettük. Nagyon oda kell figyelnünk, különösen a gumikra. Szárazon nem leszünk képesek a jobb helyekért harcolni, ebben biztosak vagyunk. Általában versenyhelyzetben javulni szoktunk, remélem, hogy a legjobb négy-ötbe kerülünk a kockás zászlóig. Célunk volt, hogy a bajnokságban utánam következő (Mark Webber) előtt végezzünk, ez sikerült hisz előle rajtolunk. Meglátjuk mi lesz a helyzet holnap.”

felipe massa_1.JPGFernando márkatársa, Felipe Massa 2009-ben súlyos balesetet szenvedett a Hungaroringen, sokak szerint még mindig ennek tudható be gyengébb szereplése. Az idei Magyar Nagydíjon a hetedik helyről indulhat a brazil pilóta.

"Nem volt könnyű időmérője a csapatnak, Fernando és én is küzdöttünk, hogy össze tudjunk tenni egy tökéletes kört, ráadásul a második szakaszban gyorsabbak voltunk, mint a Q3-ban. Sajnáltam, mert a Q2-ben jó kört futottam, és vártam, hogy tovább javulunk, de hirtelen kisebb lett a tapadás, és túlkormányzott lett az autó, aminek még meg kell találnunk az okát. Vasárnap nagyon meleg lesz, és az eső is lehet, szóval minden körülmények között a toppon kell lennünk. Alaposan tanulmányoznunk kell azt a kevés adatot, amit az abroncsok viselkedéséről gyűjtöttünk. Türelmesnek kell lennünk,  és majd meglátjuk, hogyan mennek a dolgok a hosszú vasárnapi versenyen, de azt hiszem, van esélyünk a dobogóért harcolni, még úgy is, hogy nagyon erős ellenfelekkel állunk szemben” – bizakodott a brazil, aki természetesen visszaemlékezett életének és pályafutásának meghatározó momentumaira, melyek a Hungaroringhez köthetők.

"A Hungaroring karrierem több fontos pillanatának része volt már, kezdve a kegyetlen 2008-as évtől, amikor motorhiba miatt elvesztettük a győzelmet, egy évvel később pedig a balesetem. Sok ember közel áll hozzám, támogat engem, úgyhogy ma kétszeresen is csalódott vagyok, mert egy nagyszerű eredménnyel szerettem volna megajándékozni őket, de majd megpróbáljuk megcsinálni holnap.”

000 facebook_banner.jpg

Stefano Domenicalit, a „vörös lovasok” csapatfőnökét - csak mint Alonsót - nem lepte meg az időmérőn nyújtott teljesítmény, ezzel együtt is bizakodóan tekint  a versenyre.

"Nem ért meglepetés az időmérőn. Tudatában voltunk annak, hogy végsebesség szempontjából nem a miénk a leggyorsabb autó, és ezt az elmúl hetekben már számtalanszor mondtuk is. Illetve azt is tudjuk, hogy amikor csak néhány tized választja el egymástól a csapatokat, akkor milyen apró dolgokon múlik, hogy bekerülünk a következő etapba, avagy sem. Felipét és Fernandót is sikerült bejuttatni a Q3-ba, ahol megszerezték a pozíciójukat, és a bajnokságot tekintve ezek nem rossz helyek, hiszen a legnagyobb ellenfél Fernando mögül indul. Továbbá, amint már mondtam az előző két szombaton is – bár akkor mások voltak az eredmények -, a pontokat csak a verseny napján, vasárnap osztják, és nem szombaton. Nehéz versenyre számítunk a gumik szempontjából, ami nem engedi meg a versenyzők pillanatnyi figyelmetlenségét sem, ezen kívül az autók számára is kemény lesz. Az időjárás nagyon bizonytalan, amit folyamatosan figyelnünk kell. Megteszünk mindent, amit lehet.”

Pat Fry, műszaki igazgató szintén kemény futamra számít, és nem tagadja, a Ferrari jelenleg nem elég gyors.

„Nagyon bonyolult, nehéz időmérőn vagyunk túl, de valójában azt kaptuk, amit vártunk. A Q3-ért nagy harcot kellett vívni, fontos volt, hogy Fernando és Feilpe is bekerüljön a végső harcba, miközben csak egy lágy szettünk maradt, de a többieknél is ez volt a helyzet. Nem tudtunk javítani az időkön, mindkét versenyzőnk két másodperccel lassabb volt, mint a nyertes. A fő problémát az jelentette szombat délután, hogy nem tudtunk összerakni tökéletesen a gyors körünket.  Holnap az időjárás tekintetében hasonló versenyt láthatunk majd, mint a legutóbbi kettő, és hosszú etapon nem tudtuk még megfelelően értékelni az abroncsokat. Hagyatkoznunk kell az előrejelzésekre, s ha kell menet közben reagálni. Az másik dolog, hogy az eső számunkra kedvező lenne.  Korábban már mondtuk, hogy nem a miénk az leggyorsabb autó, de keményen dolgozunk, hogy ez így legyen. Ezért nem mondanám, hogy a mai nap csalódás lenne, hiszen a számok nem hazudnak."

FormaNet, Márkus Alexandra

Fotó: FormaNet

001_fórum logo.png

hotel phőnix tisza.gif

Szólj hozzá

ferrari f1 hungaroring magyar nagydíj időmérő formula-1