2012. júl 29.

F1 A Lotus a futamgyőzelem küszöbén?

írta: FormaNet
F1 A Lotus a futamgyőzelem küszöbén?

A Lotus F1 Team ismét felemás napot zárt a szombati időmérőn elért eredményeiknek köszönhetően, viszont most fordult a kocka, és Kimi Räikkönen az, aki nem volt túl elégedett az ötödik rajtkockával.  Főleg annak tükrében, hogy csapattársa, Romain Grosjean az első sorból várhatja a rajtot, így a francia versenyző - a pénteki nyilatkozataival ellentétben - nagyon boldogan értékelte a szombati napot.

kimi raikkonen.JPG 

Kimi Räikkönen ugyan a döntő pillanatokban nem tudta megfelelően kihasználni autója sebességét a szombati időmérőn, ettől függetlenül úgy érzi, hogy a verseny sikeres lehet számára.  A finn végül csak az ötödik rajtkockát szerezte meg a Hungaroringen, miután nem tudta a maximumot kiautózni a Q3-ban, addig csapattársa Romain Grosjean az első sorba kvalifikálta magát.

„Kicsit többet vártunk, az autó egész hétvégén jó volt, de az időmérő utolsó része kissé nehéz volt.
Elkeserítő, hogy akkor nem tudtam elég gyors lenni, amikor a leginkább kellett volna” – magyarázta Räikkönen.

„Remélem, a futamon előrébb tudunk lépni, de meglátjuk majd, hogy mennek a dolgok.”

Annak ellenére, hogy egy jobb rajtpozícióban bízott, a finn úgy gondolja, hogy a Lotus eddigi jó futam teljesítményei tükrében egy jó eredményt érhetnek el a versenyen.

„Általában a vasárnapi lépéseink a futamokon jól jönnek ki, és nem látom annak akadályát, hogy miért ne történhetne itt is így” – nyilatkozta bizakodva a finn a magyar létesítmény paddockjában.

„Nem volt épp egy tökéletes időmérő, de egész jó helyről kezdhetem meg a versenyt. Ha az időmérőn hibát követsz el, azzal egy kicsit a saját életedet nehezíted meg.”

romain grosjean.JPGRomain Grosjean, a csapattárs a pénteki edzéseken alulmaradt Räikkönennel szemben és úgy nyilatkozott, hogy visszatérnek egy korábbi beállításhoz, amivel remélhetőleg visszatalál régi teljesítményéhez. Ez így is lett, és Lewis Hamilton mellől a második helyről várhatja majd a rajtot.

„Az időmérő nagyon szoros volt, és nehéz volt megjósolni, hol fogunk végezni a végén, szóval az első sor egy fantasztikus eredmény. Egy nehéz hétvégét követően Hockenheimből jöttünk a Hungaroringre, és őszinténszólva a pénteki nap folyamán sem alakultak a legjobban a dolgok. Keményen dolgoztunk, hogy egyik napról a másikra javítsunk az autón, meg is lett az eredménye és a harmadik edzésen már sokkal jobban is viselkedett.”

A francia őszintén bevallotta, hogy kicsit meg is lepődött saját eredményén.

„Nagyon örülök, de meglepett, hogy a második helyen végeztem a rajtrácson. Ezzel a szombati terv teljesítve, lássuk mit hoz a verseny.”

000 facebook_banner.jpg

Alan Permane, a Lotus csapat pályamérnöke is rendkívül pozitívan értékelte a pilótái kvalifikáción elért eredményeit, főleg egy olyan pályán, ahol nagyon nehéz előzni, ezért kimondottan fontos az időmérőn elért pozíció, majd ezt követően egy jó rajt. A szakember szerint, ez utóbbi lesz a futam egyik döntő pillanata.

„Nagyon jó végre elől lenni. Ez egy jó edzés volt. Fantasztikus, hogy Romain az első sorból rajtolhat.
Szerettük volna Kimit is előrébb látni, mint korábban a Q2-ben, az jobb volt, mint a Q3-ban elért eredménye. Összességében azonban eddig egy jó hétvégénk van, remélem tovább is így folytatódik.
A célunk az volt, hogy javítsunk az időmérőkön elért eredményeinken, ez most végre összejött.
Az első sorból kezdhetjük meg a futamot, ami rendkívül nagy előny ezen a pályán, ahol Monaco és Szingapúr után a legnehezebb az előzés. Egy tökéletes rajt mindennél fontosabb. A körülmények előreláthatóan hasonlóan alakulnak majd a futamon, mint az elmúlt napokban, de némi eső várható, hasonlóan, mint a pénteki második edzésen. Készen állunk, legyen akármilyen az időjárás” – várja bizakodva a szakember a futamot.

FormaNet, Németh Dániel

Fotó: FormaNet

001_fórum logo.png

hotel phőnix tisza.gif

Szólj hozzá

f1 lotus hungaroring kimi raikkonen időmérő formula-1 romain grosjean