2012. júl 29.

F1 Úgy tűnik, a McLaren a fejlesztéseknek köszönhetően visszatért a bajnoki csatába

írta: FormaNet
F1 Úgy tűnik, a McLaren a fejlesztéseknek köszönhetően visszatért a bajnoki csatába

A McLaren a pénteki gyorsaságát át tudta menteni a szombati időmérő edzésre is. Lewis Hamilton szinte egész hétvégén uralja a Hungaroringet és ennek eredményeképpen négy tizedmásodperces előnnyel szerezte meg F1-es pályafutásának 22. pole-ját a lotusos Romain Grosjean előtt. Csapattársa, Jenson Button a negyedik helyre kvalifikálta magát, így a McLaren fejlesztései, egyelőre hozták a tőlük várt sikert.

lewis hamilton-hungaroring.JPG 

Lewis Hamilton a legutóbbi hockenheimi versenyen csak lekörözött pilótaként csatázhatott egyik riválisával, Sebastian Vettellel, márkatársa, Jenson Button második helye azonban már akkor jelezte, hogy az MP4-27 fejlesztései jó irányt vettek. A Magyar Nagydíj eddigi két napján ez egyértelműen beigazolódni látszik, hiszen a 2008-as bajnoknak pénteki edzéseken és a szombati kvalifikáción sem akadt ellenfele. Hamilton csapata 150. rajtelsőségét meggyőző fölénnyel szerezte meg.

„Nagyon Boldog vagyok! Eddig ez egy tökéletes hétvége” – hangzott el Lewis Hamilton öröme.

„Miután Jenson a múlt heti Német Nagydíjon bebizonyította, hogy az autónk igazán versenyképes megérkeztünk Budapestre erre a hétvégére és minden hasonlóan jól alakul. Kemény volt a délután, de ennek ellenére minden egyes kört élveztem, a nézők támogatása egyszerűen fenomenális volt. Úgyhogy ezúton szeretnék egy hatalmas köszönetet mondani a rajongóknak” - hangzott el Lewis Hamilton nyilatkozata az időmérő után.

„A fejlesztéseink tökéletesen működnek. Jenson és én mindig egy nagyobb sebességet szeretnénk, ami természetes egy autóversenyzőnél, de a srácok Wokingban és itt Budapesten is, fantasztikus munkát végeztek. Tökéletesnek érzem az autót. Hidd el, amíg teljes mértékben összpontosítunk az autó fejlesztésére és jó eredményeket érünk el, addig bármi lehetséges számunkra a szezon hátralévő részében”- értékelt rendkívül magabiztosan a 2008-as világbajnok, aki most már a vasárnapi rajtra fókuszál

„A holnapi rajt nagyon fontos lesz. Nagyon bízom benne, hogy el tudok majd szakadni és elől maradhatok, miközben vigyázok a gumikra is. Azt hallottam, hogy a mai pole pozíciónk a 150. a McLaren istálló történetében. Ez egy igazán különleges teljesítmény. Nagyon büszke vagyok arra, hogy egy ilyen remek csapat tagja lehetek és a sikereikben osztozhatok. 10 éves koromban találkoztam először Ron Dennissel, és még ma is kristálytisztán emlékszem arra a pillanatra. Azt mondtam neki, hogy egy napon a csapatában szeretnék versenyezni, és ma már itt vagyok” – emlékezett vissza a brit pilóta.

jenson button  hungaroring.JPGJenson Button a negyedik helyről kezdi meg a futamot, ami egy jó eredménynek számít az elmúlt versenyeit tekintve. A 2009-es bajnok elégedett az autóval, bár kicsit sajnálja, hogy nem tudta megszerezni a harmadik helyt, így a poros részről kezdi majd meg a 70 körös Magyar Nagydíjat.

„Sokkal elégedettebb vagyok az autó időmérőn nyújtott teljesítményével, mint a korábbi szabadedzéseken mutatottakkal. Természetesen nem vagyok annyira boldog, mint Lewis
- ő fantasztikus munkát végzett, amiért gratulálok neki -, de összességében elégedettek lehetünk.”

„Kár, hogy a Q3 végén lemaradtam a harmadik helyről, akkor a páratlan oldalról rajtolhatnék, ami tisztább, mint a páros. Ha sikerült volna megszereznem, megkönnyítette volna a rajtomat. Végül is a negyedik hely sem olyan rossz” – latolgatta esélyeit a brit versenyző.

„Ahogy azt a pénteki edzések után elmondtam, a legfontosabb, hogy megtaláljuk a tökéletes egyensúlyt. Úgy gondolom sikerült. Ha nekem nem is sikerült olyan tökéletesen, de Lewisnak igen.
Valójában az ő teljesítménye mutatja meg igazán az autónk valódi képességeit” – zárta Jenson Button.

martin whitmarsh hungaroring.JPGMartin Whitmarsh  csapatfőnöke maximálisan elégedett a kvalifikáción látottakkal, és – nyilván a mezőny egyedüli csapatfőnökeként - bízik benne, hogy a DRS zóna ellenére is nagy kihívás lesz a Hungaroringen előzni.

„Lewis végig dominált, a Q1-ben, a Q2-ben és a Q3- ban is, ami teljesen kielégítő számunka a Vodafone McLaren Mercedes csapatnál. Csak, hogy Lewis szavaival éljek ő már azóta ’rajta volt az ügyön’ mióta hozzánk érkezett. Hosszú etapokon nagy üzemanyag-terhelés mellett is megbízható teljesítményt nyújt” - üdvözölte Hamilton eredményét a csapatfőnök.

„Jenson szintén fantasztikus munkát végzett, a második sorba a negyedik helyre kvalifikálta magát, ahonnan meg van a lehetősége, hogy előrelépjen. Számára nem alakultak úgy a dolgok, ahogy Lewisnak a pénteki és a harmadik edzésen, de a kvalifikáción megmutatta valódi vérmérsékletét és azt, hogy mire is képes valójában” – állt ki Jenson Button mellett is Whitmarsh.

„Előzni továbbra is cseles itt, de ezt a nehézséget valamilyen mértékben talán csökkentheti a DRS zóna. A mi szempontunkból nagyon fontos lenne az, hogy Lewis jó rajtot vegyen és reméljük, hogy az előzés továbbra is akkora kihívást jelent majd, mint korábban.”

Whitmarsh köszönetet mondott a csapattagoknak a McLaren 150. pole-ért, és felidézte a legendás istálló legelső rajtelsőségét.

„Végül, de messze nem utolsósorban szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, akik az elmúlt 40 év során, kemény munka árán elősegítették a 150 pole pozíciót a McLarennek. Így igaz, ma lett meg a 150. Az elsőt Peter Revson szerezte a Mosport Parkban, Kanadában, 1972 Szeptember 23-án a McLaren M19C típusú versenygépével, és az ideje 1 perc 13,6 másodperc volt. Ja és mellesleg nem feledkezhetek meg az 1986-os Race of Champions, Brands Hatch-i futamáról, ahol szintén pole-t szereztünk, de az nem számított bele a Formula-1-es világbajnokságba” – köszönte meg a McLaren család tagjainak munkáját Martin Whitmarsh a csapat főnöke.


FormaNet, Németh Dániel

Fotó: FormaNet

001_fórum logo.png

hotel phőnix tisza.gif

Szólj hozzá

f1 hungaroring mclaren lewis hamilton magyar nagydíj időmérő jenson button formula-1