2013. okt 02.

F1 A McLaren szerint kezelhető a 22 futamos versenynaptár

írta: FormaNet
F1 A McLaren szerint kezelhető a 22 futamos versenynaptár

Az FIA által jóváhagyott jövő évi program szerint tovább bővül a szezon, és ha minden a terv szerint alakul, úgy 22 nagydíjból fog állni a 2014-es Formula-1-es világbajnokság. A csapatok vezetői a múltban már nem egyszer hangsúlyozták, hogy az évi 20 versenyhétvége a határ, ennek ellenére, a McLaren sportigazgatója, Sam Michael most úgy gondolja, a plusz két futam nem okoz majd nagy fejfájást az alakulatoknak. A szakember szerint minden csak megfelelő logisztika és némi átszervezés kérdése.

f1 program.JPG

Múlthét pénteken a Nemzetközi Automobil-szövetség motorsport-világtanácsa rekord számú-, 22 nagydíjból álló versenynaptárat fogadott el a jövő évre, melyben ugyan még van néhány kérdőjel, de optimális esetben a Formula-1 történelmének leghosszabb idénye elé nézünk 2014-ben.

Eddig a csapatok egyetértettek abban a kérdésben, hogy a 20 versenyhétvégénél hosszabb szezont már nagyon nehézkes, sőt szinte lehetetlen lenne megszervezni, maximum ha minden alakulat két utazó teamet állítana fel. Ez azonban nem csak költséges, de bizonyos területeken nem is kivitelezhető, hiszen például a pilóta versenymérnökét egy futamon sem lehet nélkülözni, vagy helyettesíteni.

A McLaren sportigazgatója, Sam Michael ugyan elismeri, hogy különösen a „tripla” versenyhétvégéken (mint például az egymás után következő Monaco, New Jersey és Kanada) a személyzet átszervezésére lesz szükség, ezzel együtt nem tart attól, hogy kivitelezhetetlen, vagy túlságosan megterhelő lesz ez a menetrend.

„Úgy hiszem, minden megoldható, csak alkalmazkodni kell ahhoz, amit elvárnak tőlünk" - kezdte a McLaren sportigazgatója, az Autosportnak adott telefonos interjúban.

„Ha eddig meg tudtuk csinálni a dupla versenyhétvégéket, akkor megfelelő logisztikával és szállítással meg tudunk csinálni három egymást követő versenyhétvégét is, de persze több alkatrészre van szükség.  A repülő és a berendezések nem fáradnak el, a személyzet viszont igen, így talán szükség lesz egy plusz segítő csapatra, akik az autókat előkészítenék a versenyhétvégére. Ennek a csapatnak nem muszáj mindig ugyanazokból az emberekből állnia. Jelenleg a versenyszemélyzet végzi a garázsok berendezését is, de mondjuk egy tripla hétvége esetén meg lehetne oldani, hogy egy kisebb csoport hamarabb érkezne és előkészülne, mire megérkezik a csapat. Az is lehet, hogy előbb-utóbb eljutunk arra a pontra, ahol külön személyzetre lesz szükség, de szerintem ez még nem az a helyzet."

Arctica sportnapszemüveg

A szakember szerint ez is egy új kihívás a csapatok számára, de költségnövekedés szempontjából nem feltétlen jelent nagy eltérést a mostanihoz képest, vagy legalábbis az extra versenyek plusz jövedelmével bizonyos mértékben ellensúlyozható lenne.

„Nem aggódom, az F1-nek alkalmazkodnia kell az üzleti szükségletekhez. Az F1 a változásokról szól. Karrierem során sokszor gondoltam, hogy ezt vagy azt képtelenség megoldani, aztán mégis megoldottuk.”

„Úgy gondolom, ha a McLarenen belül választanánk ki ezeket az embereket - nem feltétlenül kell új alkalmazottakat felvenni -, akkor a több nagydíj extra bevételei miatt elhanyagolható lenne az erre fordított összeg. Az F1-ben olyan dolgokat is megvalósítunk, melyek általában nem lehetségesek, szóval messze nem ez lesz a legnagyobb kihívás, amivel meg kell birkóznunk.”

000 facebook_banner.jpg

A 2014-es szezon FIA által elfogadott versenynaptára:

Március 16. Ausztrál Nagydíj

Március 30. Malajziai Nagydíj

Április 6. Bahreini Nagydíj

Április 20. Kínai Nagydíj

Április 27. Dél-koreai Nagydíj**

Május 11. Spanyol Nagydíj

Május 25. Monacói Nagydíj

Június 1. New Jersey-i Nagydíj*

Június 8. Kanadai Nagydíj

Június 22. Osztrák Nagydíj

Július 6. Brit Nagydíj

Július 20. Német Nagydíj

Július 27. Magyar Nagydíj

Augusztus 24. Belga Nagydíj

Szeptember 7. Olasz Nagydíj

Szeptember 21. Szingapúri Nagydíj

Október 5. Orosz Nagydíj

Október 12. Japán Nagydíj

Október 26. Abu Dzabi Nagydíj

November 9. Austini Nagydíj

November 16. Mexikói Nagydíj*

November 30. Brazil Nagydíj

*Az FIA pályabejárás utáni jóváhagyása szükséges

**FOM-mal való megállapodás szükséges

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 versenynaptár mclaren 2014 formula-1