2014. ápr 22.

F1 Coulthardot lenyűgözte Alonso harci kedve, de Räikkönen már kevésbé

írta: FormaNet
F1 Coulthardot lenyűgözte Alonso harci kedve, de Räikkönen már kevésbé

A Kínai Nagydíjon tovább folytatódott a Mercedes dominanciája, ám a bahreini gyengélkedés után nagy meglepetés volt, hogy Fernando Alonso a Ferrarival felért a dobogóra. Az ex Formula-1-es versenyző, David Couldhard a BBC oldalán megjelent írásában a kétszeres spanyol bajnok képességeit méltatta, ezzel együtt a csapattársat, Kimi Räikkönent kritizálta.

 alonso - kína.jpg

Fernando Alonso remek versenyének köszönhetően a Scuderia Ferrari idei első dobogós eredményének örülhetett, a spanyol bajnok pedig a bajnoki pontversenyben is felzárkózott a Mercedes élen álló két pilótája mögé.  Mindeközben csapattársa, Kimi Räikkönen nyolcadik helyével mindössze négy pontot gyűjtött, és jelenleg csak a 12. helyen áll a bajnoki tabellán. Az egykori F1-es versenyző, David Coulthard BBC oldalán megjelentetett értékelésében kiemelte a Ferrari fejlődését és Alonso teljesítményét, mellyel ismét megmutatta, hogy miért ő a mezőny egyik legjobb pilótája.

„Amikor pénteken az első edzésen Fernando Alonso volt a leggyorsabb, majd a másodikon Lewis Hamilton mögött végzett a második helyen, akkor még gyanús volt, hogy mindez az első munkanapját kezdő, új csapatfőnöknek, Marco Mattiaccinek szól. Mindezt nem is vették komolyan addig, amíg a két Mercedes mögött fel nem ért a dobogóra. Hamilton valószínűleg 30 másodpercet is verhetett volna a mezőnyre ha igazán megnyomja, de egyértelművé vált, hogy a Ferrari és Alonso jobban teljesített, és tempója is jobb volt, mint az előző versenyen Bahreinben, ahol csak a kilencedik és tízedik helyet szerezték meg.”

„A Ferrari néhány aerodinamikai frissítéssel érkezett Kínába, és az is látható volt, hogy a motor teljesítményét illetően is tettek egy lépést előre. Azt hiszem, ez jórészt az üzemanyag megváltoztatásának köszönhető, mely fontos tényező lett az új motorok teljesítményében. Ezen kívül Alonso fantasztikus formában volt. Ugyanolyan harci kedvvel versenyez, mint F1-es pályafutása kezdetén, 13 évvel ezelőtt. Ez is csak azt mutatja, hogy mennyire jó versenyző, és itt érdemes megjegyezni, hogy eddig mindössze Hamilton volt képes igazán fejfájást okozni neki, 2007-ben a McLarennél. Ez sem arról szólt, hogy az egyik jobb volt a másiknál, csak Alonso nem volt elégedett a helyzetével. Már nászútra készült Ron Dennisszel, majd az oltár előtt Dennis meghátrált, és Hamilton felé fordította figyelmét”- nosztalgiázott Coulthard, majd a spanyol jelenlegi csapattársát Kimi Räikkönent vette célkeresztbe, és elég kritikus véleményt fogalmazott meg a cirkusz talán legnagyobb rajongótáborát maga mögött tudó finn bajnokról.

„Räikkönen most is küszködött, és eddig mind a négy versenyen jócskán Alonso mögött végzett. Ezek még csak az első versenyek, de kicsit emlékeztet első ferraris évére, amikor közel sem volt olyan lenyűgöző. Oké, megnyerte a bajnoki címet 2007-ben, de leginkább azért, mert a mclarenes srácok egymást akadályozták ebben. Mindemellett Raikkönennek még szüksége volt az utolsó versenyen egy ajándék győzelemre csapattársától, Felipe Massától”- emlékezett vissza a skót a 2007-es szezon hajrájára, amikor a hazai pályán pole-ból rajtoló Massa magabiztos vezette az interlagosi versenyt egészen addig, míg át nem adta helyét a bajnoki címért hajtó Räikkönennek, aki így végül egy ponttal végzett Hamilton és Alonso előtt az összetettben.

„Räikkönen az elmúlt két évben nagyon jó volt a Lotusszal, de ehhez kellett egy nagyon jó csomag, és meglehet, hogy Romain Grosjean nem is volt annyira jó. Vagy esetleg minden munka Räikkönenért volt? Nagyon nehéz ezt megítélni, de érdekes lesz látni, hogyan alakul számára a szezon további része, mert jelenleg nem úgy tűnik, hogy hosszútávon bebetonozná magát a Ferrarinál. Nem akarom lejáratni, mert nyilván egy nagyon tehetséges versenyző, de amikor a dolgok nem mennek túl jól, akkor hiányzik belőle az a munkamorál, ami például Alonsóban megvan.”

000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

ferrari forma-1 alonso raikkonen kínai nagydíj formula-1