2016. feb 25.

F1 Räikkönen végzett az élen a hét utolsó tesztnapján, Alonso vesztett egy napot

írta: FormaNet
F1 Räikkönen végzett az élen a hét utolsó tesztnapján, Alonso vesztett egy napot

Kimi Räikkönen Ferrarija volt a leggyorsabb a hét utolsó tesztnapján, ugyanakkor a finnek ma sem volt zavartalan a programja, mert délután műszaki probléma miatt sok időt töltött a garázsban. Räikkönen a leglágyabb abroncsokon érte el legjobb eredményét, mint ahogy az őt követő Danyiil Kvjat és Alfonso Celis is. A Mercedes ma is bravúros munkát végzett, miközben a McLaren mért kör nélkül zárta a napot.

 raikkonen-ferrari.JPG

 

 

 

 

 

 

A mai tesztnap elejének főszereplője a Mercedes új orrmegoldása volt, amiről hét elején már beszélt a csapat technikai vezetője, Paddy Lowe. Eredetileg szerdára tervezték az innovatív, keskeny elem bevetését, végül csak ma gurult vele pályára Lewis Hamilton, és reggel rögtön elsőként hajtott ki a katalán ringre. Ezúttal is inkább a kilométer gyűjtés volt a feladata, végül 99 körig jutott az ebédidő előtt, és a közepes Pirelliket használva a tabella hatodik helyén zárt.

hamilton_mecedes.JPG

Kimi Räikkönennek ma jó délelőttje volt, mellesleg az ultralágy gumikon 1:23.477-es köridejével az élen állva kezdte meg az egyórás szünetet. A finn az utolsó órában érte el ezt az eredményt, és ugrotta át az addig első helyen álló Kevin Magnussen Renault-ját. A Ferrarival ellentétben, a McLarent ma is műszaki hiba hátráltatta, így Fernando Alonso mindössze három kört tudott megtenni reggel, majd mért idő nélkül utolsó lett a tabellán.

Räikkönent és Magnussent Max Verstappen Toro Rossója követte a top3-ban, rajtuk kívül még a red bullos Danyiil Kvjat és a sauberes Felipe Nasr előzte be a Mercedes brit bajnokát.

A mezőny második fele nem csak időeredményekben, de kilométerekben is elmaradt az előttük álló kollégáktól. Alonsón után a Haas csapat versenyzője, Esteban Gutiérrez tette meg a legkevesebb kört (26), de a williamses Felipe Massa sem töltött sok időt a pályán. A brazil a nap első felében egyébként aerodinamikai teszteket végzett, sokáig nem is futott említésre méltó köridőt.

Délutánra a McLarennek nem sikerült megoldania a víznyomással kapcsolatos problémáit, sőt spanyol bajnokuknak végül az egész napja elúszott. Räikkönen is sok időt vesztegelt a garázsban, és a Williams sem tűnt fel csak az utolsó másfél órában. A Hamiltont váltó Nico Rosberg viszont az elmúlt napokhoz hasonlóan rendületlenül rótta a köröket.

A nap első felében a mezőny megúszta a piros zászlót, nem úgy délután, amikor a manoros Rio Haryanto az ötös kanyarnál (ugyanott ahol tegnap) kicsúszott, és háttal a gumifalba csúszott. Később még kétszer meg kellett szakítani rövid időre a munkát. Először amikor a Haas autója megállt a pályán. Az új csapat nem kezdte rosszul a téli felkészülést, és bár az első napon Romain Grosjean elhagyta az első szárnyat, ezen kívül nagy probléma nem volt eddig a kocsival. Gutiérrez ma 89 körig jutott vele. Másodjára pár perccel a leintés előtt Magnussen Renault-ja parkolt le a 3-as fordulónál.

A tabella élén Räikkönen délelőtti eredménye maradt a leintésig, Magnussent viszont előbb Kvjat, majd a Force Indiát vezető Celis is beelőzte az ultralágy abroncsokon.

A százasok klubjába ma Magnussen, Verstappen és Nasr került be, na meg persze a Mercedes. Hamilton és Rosberg együttesen közel 200 körig jutott a hét utolsó tesztnapján, ami elképesztő mennyiségű munka. Nem is csoda, hogy Hamilton odáig volt: „Nagyon izgalmas ez az időszak. Még sosem volt olyan hetem, hogy az autó folyamatosan bírta volna. Fizikailag ugyan megterhelő, ugyanakkor egészen hihetetlen. Büszke vagyok a srácokra.”

Negyedik tesztnap eredménye:

 

 Versenyző

 Csapat 

 Köridő

 Hátrány 

 Kör 

1.

Kimi Räikkönen

Ferrari

1:23,477

80

2.

Danyiil Kvjat

Red Bull-TAG Heuer

1:24,293

+0,816

96

3.

Alfonso Celis

Force India-Mercedes

1:24,840

+1,363

75

4.

Kevin Magnussen

Renault

1:25,263

+1,786

153

5.

Max Verstappen

Toro Rosso-Ferrari

1:25,393

+1,916

110

6.

Felipe Nasr

Sauber-Ferrari

1:26,053

+2,576

121

7.

Nico Rosberg

Mercedes

1:26,187

+2,710

86

8.

Lewis Hamilton

Mercedes

1:26,295

+2,818

99

9.

Felipe Massa

Williams-Mercedes

1:26,483

+3,006

54

10.

Esteban Gutiérrez

Haas-Ferrari

1:27,802

+4,325

89

11.

Rio Haryanto

Manor-Mercedes

1:28,266

+4,789

51

12.

Fernando Alonso

McLaren-Honda

idő nélkül

 

3

 

FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

teszt barcelona ferrari f1 forma-1 raikkonen formula-1 kollektív teszt