2017. feb 11.

F1 A változás szele a McLarennél

írta: FormaNet
F1 A változás szele a McLarennél

A Formula1 egyik legendás csapata, a McLaren, az elmúlt években meglehetősen alul teljesített, mind a szurkolók, mind saját maga elvárásait illetően. Legutóbb csapat-világbajnoki címet még 1998-ben sikerült szerezniük, a  Mika Hakkinennel   David Coulthard párossal és egyéni világbajnokot is 2008-ban adott utoljára a wokingi alakulat, Lewis Hamilton személyében. Az elmúlt négy évben még dobogóra sem sikerült felérni az alakulatnak, így rajongóik nagy részének leginkább csak a nosztalgiázás maradt a sikereket illetően.

narancssarga_mclaren_10_eve_egy_teszten.JPG

A 2017-es szabályváltozások újabb esélyeket adhatnak a csapatoknak az előrelépésre, nincs ez másképpen a McLarennél sem. A műszaki paraméterek jelentős változásával párhuzamosan egyre többször olvasható, hogy Wokingban jelentős átalakítást terveznek az idei autó külsejét illetően is, mégpedig azt, hogy elhagyják az elmúlt években domináns szürke árnyalatait és visszatérnek a narancssárga festéshez.

bruce_mclaren_monaco_1967.JPG

A csapat 1967-ben, egy évvel az F1-es debütálást követően festette először sötét naracs színre az autóját, az M4B-t, és ez a szín, illetve a sárga-okker és narancssárga színváltozatai egészen 1972-ig a teljes autón dominált, az M19A modellel bezárólag. 1996-ig még néhányszor visszatért a vöröses-narancsos árnyalat, de már nem az egész autón, ám 1997-től a szürke vált az autók meghatározó színévé, sokan éppen ezért – tévesen – a McLareneket nevezték „ezüst nyílnak”..

A csapat egyelőre nem nyilatkozott a festést illetően, így bizonyosak csak a február 24-i bemutatót követően lehetünk, ám Eric Boullier versenyigazgató óvatos célzást tett a pletykák kapcsán.

mclaren_autobemutato_elozetes.JPG

"Egy Formula1-es autó sohasem marad ugyan az, egyik versenyről a másikra. Az egész vállalkozás erről szól, és valóban tervezünk bemutatni egyéb változásokat is, néhány igen izgalmas módosítást az új autónknál. az MCL32-nél, de ezeket a február 24-i bemutatóig szeretnénk titokban tartani."  

Boullier beszélt azokról a személyi változásokról is, ami tavaly óta a csapatnál végbe mentek.

A Formula1-ben minden a változásokról szól. A változás az, ami előre viszi ezt a sportot. Változnak a pilóták, változnak a szabályok, a versenyek, szinte minden. Másodszor, fontosnak tartom kiemelni, hogy a McLarennél mindig is nagy jelentősége volt ezeknek a változásoknak. A gyökereink a 60-as évekig nyúlnak vissza, és az azóta végbement változások vezették csapatunkat a sikerekhez. És ebben az is benne van, hogy a McLaren verseny csapata is változzon, hogy kialakuljon egy nemzetközi, sokoldalú technológiai csapat. És újra és újra változtatni fogunk, hogy képesek legyünk folyamatosan fejlődni mind a pályán, mind azon kívül is."

A McLaren az Exxon Mobil távozását követően (a cég a Red Bullal kötött partnerségi és technológiai megállapodást) a British Pertollal és a Castrol céggel kötött beszállítói szerződést. Az idei évtől a modellek elnevezésénél megszűnik az MP előtag, helyette az MCL kerül bevezetésre, idei modelljét így MCL32-re keresztelték.

Lényeges változások a McLarennél

Távozott Ron Dennis elnök vezérigazgató, Jost Capito, a versenycsapat vezérigazgatója, Dave Redding csapatmenedzser,

Megszűnt az MP4 elnevezés, szerződést bontottak az ExxonMobillal

A csapathoz érkezett Zak Brown, ügyvezető igazgató, Paul James, új csapat menedzser, Kari Lammenranta, új vezető szerelő.

Szerződést kötöttek a British Petrol olajtársasággal, mint üzemanyag beszállítóval.

És hogy narancssárga színú lesz-e a 2017-es McLaren MCL32? Ez kiderül február 24-én, a csapat autó bemutatóján.

És, hogy a wokingi csapatnak előrelépést hoznak-e az idei változások, az kiderül 2017 március 26 és november 26 között.

Szólj hozzá

f1 mclaren forma1 formula1