2017. ápr 04.

F1 A szezonnyitónál is nehezebb hétvégére számít a McLaren

írta: FormaNet
F1 A szezonnyitónál is nehezebb hétvégére számít a McLaren

A McLaren csapata felkészült egy még nehezebb hétvégére, ugyanis a következő versenypálya hosszú egyenese különösen kihozza majd a Honda motorok teljesítménybeli hiányosságait.

mclaren.jpg

Bár a szezonnyitó verseny sem volt egyszerű a McLaren számára, Fernando Alonso azért pontokért tudott hajtani egészen addig, míg ki nem esett. A wokingi csapat most nem ábrándozik pontszerzésről, sőt egy sokkal nehezebb hétvégére számítanak. A kínai pálya hosszú hátsó egyenese lesz a gyenge pontjuk, azaz a Honda erőforrásainak lóerő hiánya itt különösen fájó lesz számukra.

„Sanghajról tudjuk, hogy egy kiszámíthatatlan hétvégét hozhat, több okból is. Megterhelő az autóknak, a gumiknak és a motoroknak is, illetve gyakran az időjárás is bizonytalan. Az viszont megjósolható, hogy a tempónkat illetően nem leszünk olyan szerencsések, mint amilyenek Ausztráliában voltunk. A pálya nagyon más, mint a melbourne-i, és a gyors, hosszú egyenesekben valószínűleg jobban kijönnek majd a hiányosságaink, mint az Albert Parkban. Persze a szokásos harci szellemmel készülünk a versenyre, és a legfontosabb az, hogy biztosítsuk a megbízhatóságot, és összpontosítsunk a teljesítményre is”- ecsetelte Eric Boulier.

Fernando Alonso hasonló véleményen van, de reméli, most legalább meglátja a kockás zászlót.

„Ausztrália kicsit meglepetés volt számunkra, mert nem számítottunk erre a szintre, bár papíron végül azt az eredményt kaptuk, ami a valóság. Tudjuk, hogy sok munka vár még ránk, de minden egyes versenyre frissítésekkel készülünk, így Kínára is. Tavaly Sanghajban mindenkinél nagyon magas volt a gumikopás mértéke, és érdekes lesz látni, hogyan működnek majd az új abroncsok egy ilyen típusú pályán. Az időjárás gyakran megjósolhatatlan, és a hőmérséklet is sokat változhat a hétvége során, ezért ezeket a dolgokat is figyelembe kell venni a beállításoknál. Ez egy nagyon furcsa pálya, igazából az 1-es kanyar a kedvencem az egész versenynaptárban – átlagsebesség tekintetében ez egy jó teszt egy utcai pályához képest. Alig várom, hogy megtudjam, mire képesek ott az új kocsik, és remélem, legalább egy problémamentes versenyt futhatok, és célba érek” – nyilatkozta a spanyol a csapat futam előzetesében.

És ha már gyenge Honda motor, sokakban felmerülhetett mostanában a kérdés, hogy a McLaren miért nem épít saját erőforrást, hiszen az Automotive részlegén gyártanak saját motorokat közúti modellekhez. A McLaren ügyvezető igazgatója Zak Brown azonban egyértelművé tette, egyelőre nem is gondolkoznak ezen a verzión.

„A McLaren Automotive egy másik üzletág, van pár közös részvényesünk, akikkel szorosan együtt dolgozunk. Ők McLaren-motorral rendelkeznek, de az F1-es csapat esetében teljesen mások a gazdasági prioritások, és másként áll a versenyzéshez is, ezért nincsenek erről tárgyalások. Hogy mi lesz 10 év távlatában, ki tudja? De most nem gondolkozunk ilyesmiben. Nem vagyunk motorgyártó, versenycsapat vagyunk.”

Szólj hozzá

f1 forma-1 sanghaj mclaren fernando alonso kínai nagydíj formula-1