2017. jún 25.

F1-es turistaként Bakuban - 2. rész

írta: FormaNet
F1-es turistaként Bakuban - 2. rész

Az Azerbajdzsáni Nagydíjra látogatni egy európai f1-es helyszínekhez szokott turistának első elgondolásra talán kicsit meghökkentő, de a Wizzair közvetlen járatának köszönhetően Magyarországról is könnyen kivitelezhető, és igazán különleges élmény.

19477933_1719367968093237_942597930_n.jpg

Bakuban a közbiztonság nagyon megnyugtató, legalábbis a belvárosban ezt tapasztaltuk. Sőt a pályára beléptető rendszerüknél szigorúbbat eddig nem láttunk. Fémkapukon történik a beléptetés, majd külön fémkereső detektorral is átvizsgálnak, közben a táskák, holmijaink ugyanezeken a procedúrán mennek végig. Mindent átvilágítanak, mindent alaposan megnéznek, pl. még a fényképező gépet is elő kellett venni a fotós táskából, és fotózni vele, hogy lássák, valóban fényképezőgépként funkcionál. Emellett rengeteg kamera felszerelve az oszlopokra, és őrtorony, fegyveres őrökkel. Vasárnap, amikor az elnök is kilátogatott, a főtribünnel szembeni elnöki palota tornyain, és a szomszédos házak tetején mesterlövészek is megjelentek. 

A f1-es falut a tenger melletti több kilométeres partisétány parkjában rendezték be, tele csodás növényzettel, árnyékot adó fákkal, pálmafákkal, hatalmas és különleges szökőkutakkal. A falu így annyira hosszú és tágas, hogy egyáltalán nincs tömegiszonyod, sőt olykor már úgy tűnt, hogy csak lézeng néhány ember egy Formula-1-es nagydíjon. Bár valószínű, hogy a teltháztól messze vannak, azért a szombat délutáni időmérőre a lelátók majdnem megteltek.

img_8559.JPG

img_8247.JPG

Egy helyi mobilszolgáltató ingyenes mobilinternetet biztosított egész hétvégére, ami úgy ahogy még működött is.

A vendéglátó egységekből, teraszos éttermekből, gyorsbüfékből rengeteg van, így a sorban állástól sem kell frászt kapni. Ez azért sem baj, mert egyébként a személyzet finoman szólva sincs a helyzet magaslatán. Egyértelműen látszik, hogy turizmusban és vendéglátásban még nagyon rutintalanok, de második nagydíjuknál ez még elnézető. Itt általában előre kell fizetni, de volt rá példa, hogy az ebédünk kellős közepén jött a „pincér” elszámolni. Ügyetlenségükért cserébe viszont az árak igen barátságosak.

19489250_1719973291366038_1797137033_n.jpg

19239768_1719972991366068_1135931836_n.jpg

Fizetőeszközük a manat. 1 manat nagyjából 165 Ft-nak felel meg. Euróval nem tudsz fizetni, bankkártya viszont nagyon sok helyen használható.

19489644_1719966134700087_1834346316_n.jpg

A pályán az ételek árán nagyjából ugyanazokat a számokat látni, mint más európai nagydíjakon, azzal a különbséggel, hogy átszámolva kb. fele annyiba kerül.

Pizza, hot-dog, hamburger, saláta: 6 manat

Sültkrumpli: 4 manat

Ásványvíz, üdítők: 2-3 manat

A minőség persze itt is pocsék és viccesen kicsik az adagok, de ez általában minden tömegrendezvényre elmondható. Nem itt kell gurmankodni, az biztos.

A pályán az ételekért, italokért nem lehet kp-val fizetni, csak bankkártyával vagy előre megvásárolt kuponnal. Ez utóbbinak nem sok értelmét láttuk. Az Osztrák Nagydíjon volt hasonló rendszer, ahol étel és ital jegyet lehetett venni rengeteg helyen - akár mozgóárusoktól -, de az egy működőképes rendszer, és a gyors kiszolgálást segíti. Itt viszont tulajdonképpen ugyanúgy pénzként kezelendő volt, visszaadtak belőle (kupon formájában), összességében semmivel sem gyorsította meg a vásárlási folyamatot.

19458472_1719966128033421_334365591_n.jpg

A pályán és az Óvároson kívül az árak persze még alacsonyabbak. A szállodánk melletti elegáns étteremben például fejenként 35 manatért megvacsoráztunk előétellel, salátával, főétellel, üdítőkkel és borravalóval együtt. A személyzet nagyon szívélyes, a pincérünk elmesélte, mennyire szeretik a magyarokat, barátjuknak tekintenek minket amióta kiadtuk nekik hősüket, a baltás gyilkost.

baku.jpg

A taxizás szintén olcsó volt, bár itt nem lehet írni egyen összegeket, sőt szinte minden alkalommal „adj amennyit akarsz” alapon működött a fizetés. Nem nagyon mondanak árat, kedvesen széttárják a kezüket, és rád bízzák. Úgyhogy távolságtól és halálfélelemtől függően 10 és 20 manat között fizettünk, amit mindig hálásan megköszöntek.

A taxisok lazaságából sejthető, hogy itt a taxiórát hírből sem ismerik, de úgy általában blokkal és számlával sem találkoztunk sehol.

Ami a helyszíni f1-es élményeket illeti, nagy általánosságban mindenhol igaz, hogy ha semmiből nem akarsz kimaradni és minden látni szeretnél, akkor otthon a fotelból kell végignézni. Baku utcai pályájánál ez duplán igaz. Már csak adottságai, vonalvezetése miatt sem lehet egy klasszikus "pályabejárást" tartani, mert kordonokon, kerítéseken kívül kb. semmit nem látsz. 

img_8687.JPG

Persze sejtettük, hogy nem egy tavalyelőtti Spa Francorchamps túra vár ránk, de itt még az a lehetőség sincs meg, mint pl. Monzában, ahol pénteken bármelyik tribünre felülhetsz, függetlenül attól, hová szól a jegyed. Ez mondjuk itt egyáltalán nem lenne elvetendő ötlet, mert szinte tényleg csak annyit látsz a pályából, amennyit a saját tribünöd enged. Egy nagyon kis szakasz - a 19 és a 20-as kanyar közötti egyenes - az, ahol a pálya mellett sétálva valóban érezheted, hogy mennyire közel száguldanak el melletted a formula-1-es kocsik. Innen még látni az 6-os és 7-es kanyar közti szakaszt, és valamennyit a 8-as fordulóig vezető szakaszból, de nagyjából itt véget is ért a pályabejárásunk. Ezen felül csak a főtribün előtti célegyenes és az 1-es kanyart nézhettük. Cserébe viszont legalább nem kell órákat dugóban tölteni, amíg kiérsz a pályára, vagy a visszafelé úton, hiszen minden közel van. 

img_8724_1.JPG

A helyi szurkolók nagyon vidám, de az olaszoknál, finneknél, németeknél jócskán visszafogottabb társaság. És ha már külföldiek - találkoztunk finnekkel, olaszokkal, japánokkal, és még kanadai rajongókkal is. 

Összességében Baku egy nagyon rendezett, tiszta, igényes, barátságos és megfizethető helyszín egy f1-es turistának. Persze kell egy adag humorérzék ahhoz, hogy az olykor kicsit meghökkentő dolgok vicces oldalát lássuk meg, de ez az élet bármely területére elmondható.

img_8732.JPG

img_8738.JPG

 

Első rész 

További fotókat Facebook oldalunkon láthattok

Fotó: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 forma-1 azerbajdzsán baku formula-1