2010. ápr 09.

Emlékezetes kiesések a Formula-1-ben (1.rész)

írta: FormaNet
Emlékezetes kiesések a Formula-1-ben (1.rész)

Kiesni egy versenyen, a Forma-1-es pilóták számára bosszantó, de nem szokatlan helyzet. Bár a megbízhatóság nagyban nőtt az utóbbi időkben, de egy füstölgő autó, még a mai napig  megszokott látvány a pályákon. Vannak azonban olyan, különös esetek, amikre mi nézők is sokáig emlékezünk, a kárvallott pilótáról nem is beszélve. Számtalan egyedi, vagy legalább is a szokásostól eltérő szituációt láthattunk már eddig, és valószínűleg látunk ezután is, mikor valamelyik pilóta olykor paródiába illő módon kényszerül feladni versenyét. A következő összeállításban a meglepő, olykor bizarr kiesésekből szemezgetünk néhányat.


 

 
1. A motiváció hiánya
Damon Hill 1999. Japán Nagydíj (Szuzuka)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Damon Hill búcsúja a király-kategóriától nem sikerült túl szépen. Az évadzáró futam Szuzukában volt, ahol Hill a 12. helyről rajtolhatott. Ekkorra már az egykori világbajnok csalódása a szériában eléggé nyilvánvalóvá vált, ami a teljesítményén is meglátszott. Nem volt ez másként Szuzukában sem. Hill nem sokkal a rajt után kicsúszott az egyik kanyarban, aminek következtében tönkrevágta az első légterelőszárnyát. Ezután a bokszba hajtott, hogy a szerelők kicseréljék a sérült alkatrészt, és az utolsó helyre tért vissza. Pár körrel később azonban végleg elunta a sikertelen autókázást, és a 21. körben beparkolt a garázsba, mondván nincs értelme folytatni a versenyt. Ha esetleg lett volna egy rádió az autójában, amin zenét hallgathatott volna, talán több kedvvel teljesíti a versenytávot. Az 1996-os világbajnok utolsó szezonja sokak szerint méltatlan volt addigi sikeres pályafutásához, főleg úgy, hogy csapattársa Heinz Harald Frentzen rendszerint a dobogóért küzdött (végül harmadik lett a világbajnoki versenyben), addig Hill nem sokszor hagyta el a középmezőnyt, és a legendás küzdelmeiből sem maradt már sok erre az évre, Szuzukában pedig még az a kevéske motivációja is teljesen elszállt. Így ért véget egy emlékezetes Forma-1-es karrier.

 
2. Leparkolni a bokszutca kavicságyában
Lewis Hamilton 2007. Kínai Nagydíj (Sanghaj) 

 

Lewis Hamilton legelső kiesése a pilóta számára igen csak bosszantó, a nézők számára azonban mulatságos körülmények között zajlott. A 2007-es Kínai Nagydíjon változó időjárási viszonyok között zajlott a verseny, hiszen hol esett az eső, hol pedig felszáradt a pálya. Lewis Hamilton az intermediate abroncsait elég későn készült leváltani, és a már kopott gumikon, lassú tempóban közeledett a bokszutca bejáratához, amikor is becsúszott a bejárat melletti kavicságyba.  A pályamunkások hiába próbálták autóját visszatolni az aszfaltra, az beásta magát a kavicságyba, így a vb-éllovas kénytelen volt a 32. körben feladni a futamot, és szégyenkezve visszasétált a bokszba. Ez volt az évad utolsó előtti versenye, és ekkor még hárman voltak esélyesek a világbajnoki címre. (Hamilton, Alonso, Raikkönen) Ennek a hibának következtében Hamilton 17 pontos előnyét Räikkönennel szemben máris 7 pontra redukálta, és végül a Brazil Nagydíjon sem jött ki jól neki a lépés. Ha Hamilton egy kicsit figyelmesebb, akkor elkerülhető lett volna a baleset, hiszen az időjárási körülmények ellenére, ez volt az egyetlen kicsúszás a versenyen. A pontok, amiket a baki miatt eldobott magától, végül Kimi Raikkönen végső győzelmét hozta a világbajnokságban. Az angol pilóta erre a banális történetre valószínűleg élete végéig emlékezni fog.

 
3. Baleset a bokszutcában
Lewis Hamilton és Kimi Räikkönen 2008. Kanadai Nagydíj (Montreál) 

 

Hamilton bokszutcai kísértete Kanadában visszatért, hogy hat hónappal a kellemetlen kínai szituáció után, ismét rátaláljon a brit versenyzőre, aki a 12. körig folyamatosan növelte az előnyét a finn Raikkönennel és Robert Kubicával szemben, amikor is Adrian Sutil megálló autója miatt pályára küldték a biztonsági autót. Ekkor többen behajtottak a bokszutcába, többek között az élen álló trió is. Kihajtáskor azonban még piros volt a bokszutca végén lévő lámpa. Kimi és Kubica meg is álltak, a mögöttük érkező Hamilton azonban elbambult, és autójával együtt beült Raikkönen mögé a Ferrariba.

Mindkettőjük versenyének vége lett, Kubica - a nevető harmadik -  pedig futamgyőzelmet aratott. Hamilton a figyelmetlenségért tízhelyes rajtbüntetést kapott a következő Francia Nagydíjon, hasonlóan Nico Rosberghez, aki pedig Hamiltonba száguldott bele ugyanennél a piros lámpánál. Ez az elvesztett futamgyőzelem év végén majdnem ismét egy vb címébe került a brit versenyzőnek.
 


4. Megállás, miközben a tömeg ünnepel
Nigel Mansell 1991. Kanadai Nagydíj (Montreál)

 

Nigel Mansell és williamses csapattársa, Riccardo Patrese indultak az első sorból, és rögtön a futam elején Mansell állt az élre. A britek oroszlánja végig vezette a versenyt, ám az utolsó kör második felénél, miközben már az őt ünneplő közönségnek integetett, egyszer csak leállt a motor az autójában.

Hogy mi okozta az autó megállását, azóta sem lehet biztosra tudni, de a győztes így végül Nelson Piquet lett, a Benetton-Forddal.
Mansell és a csapat azt állították, hogy a Williamsben a sebváltó az utolsó hajtűkanyarban megadta magát, és ez okozta a megállást.
Mansell később elmondta, hogy a leintés előtti métereken még kár volt a közönséggel ünnepelnie. A cinikusok azt mondják, hogy ennek az integetésnek köze lehetett ahhoz, hogy a Renault motor megállt, mert a fordulatszám nagyon alacsony volt, vagyis Mansell levette a gázról a lábát.
Ezt a vádat természetesen visszautasította a későbbi világbajnok, és az őt kritizálókat egyenesen leidiótázta. Hogy Mansell valóban ártatlan volt, vagy a „váltóhiba” csak egy kétségbeesett magyarázkodás az amatőr baki miatt, azt mindenki döntse el maga.
 
 



szöveg: FormaNet, Varga Viktória

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

lewis hamilton szuzuka kimi raikönnen damon hill nigel mansell kanadai nagydíj formula 1 megállások