2010. máj 01.

In Memoriam: 1994. május 1.

írta: FormaNet
In Memoriam: 1994. május 1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ma 16 éve annak, hogy a megállíthatatlannak tűnő Ayrton Senna, mindenidők egyik legnagyobb Formula-1-es versenyzője, tragikus körülmények között elment.

Azóta Williams minden versenyautójára elhelyezi az „S” betűt, a háromszoros világbajnok tiszteletére, rajongók milliói pedig sosem feledik azokat varázslatos dolgokat, melyeket a versenyautóban produkált.

 
Elszántságát talán éppen azzal az egy mondattal lehet a legjobban leírni, ami egyszer az ő szájából hangzott el: „Ha második vagy, te vagy az első, aki veszít”
Szinte példátlan volt az időmérőkön nyújtott teljesítménye, 161 nagydíja során összesen 65 pole pozíciót szerzett, amit csak Michael Schumacher tudott megdönteni hosszú évek múlva, 2006-ban.
Mai napig rekorder monte-carlói hat futamgyőzelmével, amiből ötöt 1989 és '93 között sorozatban egymásután gyűjtött be.
Mindmáig rengeteg versenyző példaképének neve mellett összesen 161 verseny, 3 világbajnoki cím, 41 győzelem, 80 dobogós helyezés, 65 pole pozíció és 614 pont sorakozik.
 
Senna emberi nagysága, még a versenyzői mivoltát is felülmúlta. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a tragédia napján egy osztrák zászlót rejtett versenyautója, amit Senna a futam után szeretett volna felemelni, az előző nap elhunyt Roland Ratzenberger tiszteletére.
 
Ezen a napon minden igazi Formula-1 rajongó a szívében egy gyertyát gyújt Ayrton Senna de Silva emlékére.

 

 

szöveg: FormaNet, Varga Viktória 

 

Szólj hozzá

ayrton senna