2017. júl 16.

F1 Hamilton győzelem, defektes Ferrarik Silverstone-ban

írta: FormaNet
F1 Hamilton győzelem, defektes Ferrarik Silverstone-ban

Lewis Hamilton hazai pályán sima győzelmet aratott, míg mögötte csapattársa, Valtteri Bottas ért célba másodikként. A Ferrarik a hajárban defektet kaptak, de Kimi Räikkönen így is dobogós lett.

hamilton_silverstone.jpg

A Brit Nagydíj rajtrácsának első sorából Lewis Hamilton és Kimi Räikkönen rajtolt, mögülük Sebastian Vettel és Max Verstappen támadhatott a második sorból. A start után a red bullos ezt meg is tette, de csak egy plusz felvezető kör után, ami Jolyon Palmer leálló Renult-ja miatt vált szükségessé. Vettel autójának fékjei kicsit túl is melegedtek a start előtt, így Verstappen beelőzte. A holland a másik Ferrarit is agresszíven támadta, de Räikkönen megtartotta második helyét a simán rajtoló Hamilton mögött.

Alighogy megkezdődött a futam, máris beküldték a biztonsági autót, miután a két Toro Rosso koccant, és Carlos Sainz kiesett. Az 5. körben folytatódott a verseny, a top4 megtartotta pozícióját, mögöttük történt némi változás. Daniel Ricciardo egy kisodródás miatt visszaesett a mezőny végére, közben a 9. helyről rajtoló Valtteri Bottas egy előzéssel egy pozíciót nyert. Vettel mögött Nico Hülkenberg, Valtteri Bottas, Esteban Ocon, Sergio Pérez, Stoffel Vandorne és Felipe Massa autózott pontszerző helyeken. 

Miközben Hamilton az élen folyamatosan növelte előnyét, Vettel megindult, hogy levadássza Verstappent a harmadik helyért. A csatából végül nem lett helycsere, de a boxkiállás a németnek jött ki jobban, és így a Red Bull elé tudott kerülni.

Miután az élmenők leváltották szuperlágy gumikat lágy keverékekre, Hamilton maradt a élen, majd a fordított kerékcsere taktikán lévő Bottas a 31. körig mögötte autózott a második helyen, a Mercedeseket pedig a két Ferrari követte. Bottas a lágyabb keverékeket a futam második etapjára kapta meg, és kiállását követően üldözőbe vette a vörösöket.

10 körrel a leintés előtt Bottas már két másodpercre volt Vetteltől, míg Hamilton már 13 másodperccel vezetett Räikkönen előtt. A 43. körben az első előzési kísérlet nem sikerült, egy körrel később azonban a finn körbeautózta a bajnokság éllovasát, és megindult honfitársa után, a második helyért.

Ricciardo is lépkedett előre, végül ötödik helyen ért célba. A hajrában hátrébb Marcus Ericsson és Romain Grosjean összeakadt, amiből a Haas versenyzője jött ki rosszabbul, és fel is kellett adnia versenyét. Fernando Alonso még jóval előtte műszaki hiba miatt most is kiállni kényszerült. De még ennél is drámaibb finálét élt meg a maranellói gárda, ugyanis előbb Räikkönen, majd Vettel autója is defektet kapott. A finn csak egy helyet bukott, míg Hamilton legnagyobb riválisa a hetedik helyig csúszott vissza. 

Hamilton ötödik hazai győzelmének örülhetett, és ezzel a bajnokságban egy pontra megközelítette az első helyen álló Vettelt. Bottas a 9. helyről második lett, a dobogó harmadik fokára a cseppet sem boldog Räikkönen állt fel, mögöttük pedig a két Red Bull, Hülkenberg, Vettel, Ocon, Pérez és Massa volt a befutók sorrendje.

A Brit Nagydíj végeredménye: 

         Versenyző            Csapat                        Idő/Hátrány 
1 Lewis Hamilton Mercedes 1h21m27.430s
2 Valtteri Bottas Mercedes 14.063s
3 Kimi Raikkonen Ferrari 36.570s
4 Max Verstappen Red Bull/Renault 52.125s
5 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 1m05.955s
6 Nico Hulkenberg Renault 1m08.109s
7 Sebastian Vettel Ferrari 1m33.989s
8 Esteban Ocon Force India/Mercedes 1 kör
9 Sergio Perez Force India/Mercedes 1 kör
10 Felipe Massa Williams/Mercedes 1 kör
11 Stoffel Vandoorne McLaren/Honda 1 kör
12 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 1 kör
13 Romain Grosjean Haas/Ferrari 1 kör
14 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 1 kör
15 Daniil Kvyat Toro Rosso/Renault 1 kör
16 Lance Stroll Williams/Mercedes 1 kör
17 Pascal Wehrlein Sauber/Ferrari 1 kör
- Fernando Alonso McLaren/Honda kiesett
- Carlos Sainz Toro Rosso/Renault kiesett
- Jolyon Palmer Renault nem indult 

 

Szólj hozzá

mercedes f1 forma-1 lewis hamilton silverstone brit nagydíj