2011. már 25.

Red Bull dominanciával indult a 2011-es szezon

írta: FormaNet
Red Bull dominanciával indult a 2011-es szezon

A téli tesztek fényében, a pénteki első szabadedzésen egyelőre túl nagy meglepetés nem történt. Mark Webber és Sebastian Vettel után a legjobb köridőt Fernando Alonso autózta.

Hazai idő szerint hajnali fél háromkor, az első szabadedzéssel kezdetét vette a megkésett 2011-es Formula-1-es szezon. Az Ausztrál Nagydíjnak otthont adó Melbourne-ben felhős ég, erős szél, és 17 Celsius-fokos hőmérséklet fogadta a mezőnyt, az aszfalt 21 fokosra melegedett az edzés kezdetére. 

A Team Lotus új tartalékjának, Karun Chandhoknak nem sikerült túl meggyőzően a bemutatkozás, hiszen alighogy az autók elindultak installációs köreikre, a Jarno Trulli helyett tesztelő indiai máris összetörte a T128-at. Autója a 3-as kanyarban csúszott meg, majd falnak csapódott, aminek következtében alaposan megrongálódott az első légterelő, így idei első munkanapját Chandhok mért idő nélkül fejezte be.

A Hispania pilótáinak még egy ilyen villámgyors pályalátogatáshoz sem volt szerencséjük. A katalánok új versenygépe darabokban pihent a bokszban a másfél órás tréning alatt. Hármójukon kívül viszont minden pilóta munkához látott, de mivel az esti esőzések után a pálya még nedves volt, így senki nem kapkodta el a dolgokat.

A Tartalékversenyzők közül Daniel Ricciardo kapott lehetőséget a Toro Rossónál, illetve a Force Indiánál Nico Hülkenberg ülhetett be Paul di Resta autójába.

Az edzés ideje alatt Charlie Whiting arról tájékoztatta a csapatokat, hogy a vizes pályán biztonsági okokból a versenyzők nem használhatják a mozgatható hátsószárnyat. (Arról már korábban döntött az FIA, hogy a verseny alatt intermediate vagy esőgumik használata esetén tilos működtetni a rendszert, mostantól kezdve azonban ez érvényes szabadedzésekre és az időmérőre is.) 
 
Az első mért kört bő fél óra elteltével a williamses Pastor Maldonado (1:39.831) futotta meg, majd pillanatokon belül a ferraris Felipe Massa már 1:31-es idővel iratkozott fel. Massa szintén a hármas kanyar áldozata lett, de az autó épségben megúszta a rövid kavicságy látogatást. A brazil folytatni tudta az edzést, végül mindössze a 11. legjobb időt autózta. Adrian Sutil már nem volt ilyen szerencsés, az 1-es kanyarban megcsúszott, és Force Indiája berepült, majd ott is ragadt a kavicságyban.
 
Egy óra elteltével már a két Red Bull foglalta el az első helyeket, és ez a leintésig már csak annyiban változott, hogy a sokáig élen álló Sebastian Vettel elé az utolsó pillanatokban befurakodott ausztrál csapattársa. A mezőnyből egyedül Mark Webber futott 1:26-os időt, ami több mint háromtized másodperccel volt jobb az 1-es számú RB7-et vezető csapattárs legjobb körénél. A harmadik helyen Fernando Alonso már majdnem egy másodperces hátránnyal zárt Webberhez képest.
 
A legtöbb kört a két McLaren tette meg az első szabadedzésen, ami végül egy 6. és egy 7. helyre volt elég. 
 
Első szabadedzés eredménye:

 

szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 formula 1 red bull melbourne mark webber első szabadedzés ausztrál nagydíj