2011. okt 07.

Button nyitott az élen Szuzukában

írta: FormaNet
Button nyitott az élen Szuzukában

A Japán Nagydíj első szabadedzésén a McLaren párosa, Jenson Button és Lewis Hamilton bizonyult a leggyorsabbnak. Hamilton mindössze kilenc századdal kapott ki márkatársától, a harmadik helyen záró Sebastian Vettel azonban már majd fél másodpercet kapott Buttontól, ráadásul a német az utolsó percben kisebb kárt tett autójában. 
 
 
Magyar idő szerint hajnali háromkor, az első szabadedzéssel megkezdődött a szuzukai versenyhétvége. A meteorológusok napos, de szeles időt jósoltak a hétvégére, és ennek megfelelően az első gyakorlás kezdetekor Szuzukában a levegő 22, a pálya 31 fokos volt.
 
Több versenyző is különleges sisakkal, illetve felszereléssel készült a hétvégére, melyet később jótékony célok érdekében árverésre bocsátanak. Többek között Lewis Hamilton egy "Save Japan" feliratú cipővel készült, míg például Jenson Button, Sebastian Vettel és Vitatonio Liuzzi egy speciális sisakot visel majd a hétvége folyamán.  
 
Vitantonio Liuzzi sisakja
 
Tesztpilóták közül a Force Indiánál Nico Hülkenberg vezethette Adrian Sutil autóját, a Team Lotusnál Hekki Kovalainen helyét Karun Chandhok foglalhatta el, a HRT-nél pedig Narain Karthikeyan kapott lehetőséget Vitantonio Liuzzi helyén. Ez utóbbi pilóta kezdte meg elsőként a munkát, és 1:49.408-cal adta meg az alaphangot, majd kollégája, Daniel Ricciardo követte, és az első fél órában a két Hispaniához csak a japán közönség kedvence, Kobajasi Kamui csatlakozott.
 
A következő fél óra már mozgalmasabban telt, a top pilóták közül Mark Webber és Fernando Alonso csatlakozott elsőként a még igencsak hiányos mezőnyhöz, és a ferraris 1:35.181-gyel elfoglalta az első helyet.
A 45. percben már csak a két Renault-nak nem volt mért köre, a McLarenek pedig átvették a vezetést. Button 1:33.648-cas köridejéhez Hamilton hét századmásodperccel tudott felzárkózni, a harmadik helyen álló Alonso viszont már több mint hét tizeddel maradt el. A Ferrari aerodinamikai tesztekkel töltötte a másfél órás edzést, sőt ebből célból még az aerodinamikai részleg vezetője, John Illey is elutazott Szuzukába.
 
A Williams újoncának, Pastor Maldonadónak nem tartott sokáig a délelőtti tréning, mint később kiderült, olajnyomás problémák miatt kocsija nem tudott megfelelően befordulni a S-kanyar utolsó jobbos ívén, ezért kicsúszott, majd leparkolt a pálya szélén. A venezuelai versenyző mindössze 8 kört teljesített a délelőtt folyamán, ami végül egy 18. helyre volt elegendő.
Maldonado kicsúszásán kívül az utolsó percben Sebastian Vettel amortizálta le a Red Bull első szárnyát, amikor a Degner kanyarban kissé szélesre vette az ívet, és megcélozta a gumifalat.
 
A tréning harmadik szakaszában az élen sem sokban változott a helyzet, Vettel még jóval a balesete előtt beférkőzött Alonso elé, de ideje majd fél másodperccel maradt el Button legjobbjától, csapattársa, Mark Webber pedig az ötödik helyet bérelte ki, közel nyolc tizedmásodperccel lemaradva. Button az utolsó percekben még egy hajszállal javítani tudott, végül 1:33.634-es idővel zárt az élen. 
 
A középmezőnyből a két Toro Rosso volt a leggyorsabb, Jaime Alguersuari Felipe Massát megelőzve a hatodik-, Sebastian Buemi pedig a nyolcadik legjobb időt jegyezte. A top tízbe még Michael Schumacher és Vitalij Petrov férkőzött be.
 
Vettel balesete:

 
 
Első szabadedzés eredménye:
 

 FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 formula 1 szabadedzés japán nagydíj szuzuka jenson button