2013. júl 02.

F1 Beszédes számok a Brit Nagydíjról

írta: FormaNet
F1 Beszédes számok a Brit Nagydíjról

Miközben Nico Rosberg a Brit Nagydíjon harmadik Formula-1-es győzelme felé száguldott, Kimi Räikkönen a verseny hajrájában ugyan lecsúszott a dobogóról, de túlszárnyalta Michael Schumacher rekordját a folyamatos pontszerzés statisztikájában. Vasárnap Silverstone-ban a finn bajnok zsinórban 25. alkalommal ért célba a top10-ben. A dobogó másik két helyezettje közül Mark Webber sorozatban ötödjére pezsgőzhetett a brit szurkolótábor előtt, Fernando Alonso pedig összességében hatodjára ért célba az első háromban Silverstone-ban, de ami a kvalifikációs statisztikáját illeti, Németországban a spanyol megdöntheti saját negatív rekordját. 

silverstone-2013.JPG

Bizonyára enyhe vigasz Kimi Räikkönen számára, hogy a királykategória történelmében immár ő tartja a sorozatos pontszerzések rekordját. A Lotus 33 esztendős klasszisa a tavalyi Bahreini Nagydíj óta minden alaklommal pontszerző helyen ért célba, így legutóbb Silverstone-ben letaszított a hétszeres világbajnok Michael Schumachert ezen rekord trónjáról

A Formula-1 történelmének top3 leghosszabb pontszerző sorozata:

Kimi Räikkönen 25  - 2012 Bahreini Nagydíj-2013 Brit Nagydíj

Michael Schumacher 24 - 2001 Magyar Nagydíj-2003 Maláj Nagydíj (baleset)

Fernando Alonso 23 - 2011 Európa Nagydíj-2012 Magyar Nagydíj (baleset)

A listán egyébként Sebastian Vettel vasárnap megszakadó, 14 versenyig tartó pontszerző sorozata is benne van a top10-ben. A címvédő a tavalyi Szingapúri Nagydíj óta egész az elmúlt hétvégi váltóproblémáig zsinórban 14 nagydíjon ért célba a legjobb tízben, sőt  mindannyiszor az első hat befutó között volt, ezen belül pedig hét győzelmet, és további négy dobogós helyezést húzott be.

vettel - silverstone.JPG- Vettel kiesése egyben azt is jelenti, hogy a mezőnyben már nincs olyan versenyző, aki eddigi nyolc nagydíj minden egyes körét teljesítette volna. Az összesen 493 körből Kimi Räikkönen és Lewis Hamilton 492 köre a legtöbb – Räikkönen egy kör hátrányban ért célba Kanadában, Hamilton pedig Spanyolországban.

- Nico Rosberg harmadik F1-es futamgyőzelmét ünnepelhette a Brit Nagydíjon, és ezzel az örökranglistán olyan nevekhez csatlakozott, mint világbajnok Mike Hawthorn és Phil Hill, valamint Peter Collins, Didier Pironi, Thierry Boutsen, Heinz-Harald Frentzen, Johnny Herbert és Giancarlo Fisichella.

- Rosberg csapattársa, Lewis Hamilton 28. pole pozíciót szerezte meg a szériában, Silverstone-ban pedig ez volt a második rajtelsősége. Hazai közönsége előtt az elsőt hat évvel ezelőtt, még újonc évében szerezte meg, 2007-ben. 

- Átlagos rajtpozíciót tekintve eddig egyébként a Mercedes brit versenyzője áll a legjobban idén. Az elmúlt nyolc kvalifikáción megszerzett átlagos rajthelye (büntetéseket nem számítva) 2.38, míg Vettelé 2.88. Érdekesség, hogy Rosbergé „csak” 3.13, pedig rajtelsőségekben házon belül 3-2-re ő vezet.

- Hamilton a hétvégén a Mercedes 14. pole pozícióját szerezte meg, ami éppen egyenlő a Tyrrell ezen statisztikájával, és ami jelenleg a összesített örökranglistán a kilencedik helyre elegendő. További egy rajtelsőség, és a brackley-i gárda beéri a nyolcadik helyen álló Benettont.

- A dobogó második fokára Mark Webber állhatott fel a Brit Nagydíj végén, és ezzel zsinórban ötödik alkalommal pezsgőzhetett a silverstone-i létesítményben, összességében pedig F1-es pályafutásának 37. dobogós eredményét gyűjtötte be, így az összesített statisztikában utolérte a 19. helyen álló Riccardo Patresét. Webberen kívül Silverstone-ban csak egy versenyző tudott zsinórban ötször is felállni a pódiumra - Kimi Räikkönen 2003 és 2007 között. A Red Bull szezon végén leköszönő ausztrál veteránja mindemellett F1-es pályafutása 16. leggyorsabb körét is megfutotta a hétvégi versenyen.

- Mark Webber helyére honfitársa, Daniel Ricciardo az egyik pályázó, így a fiatal ausztrál pilóta éppen a megfelelő időben szerezte meg eddigi legjobb rajtpozícióját a szériában. Paul di Resta kizárását követően Ricciardo az ötödik rajtkockából kezdette meg az 52 körös brit versenyt. Addigi legjobb rajtpozíciója egy hatodik hely volt, még tavaly Bahreinben.

- A Red Bull ugyan mindkét autóját a második sorba kvalifikálta, azaz a Mercedesek után az energiaitalos alakulat pilótái bizonyultak a legjobbnak szombaton, ám Silverstone-ban ez volt az elmúlt hat futam legrosszabb kiindulási pozíciója a címvédő alakulatnak. A mostani hétvége előtt ugyanis 2007-ben fordult elő utoljára, hogy egyik Red Bull sem kapott helyett az első sorban.

- Kiábrándító időmérő edzésen van túl Fernando Alonso is, aki csak a 9. helyről kezdhette meg a szezon nyolcadik futamát. Legutóbb ennél rosszabb rajtpozíciót a tavalyi Olasz Nagydíjon könyvelhetett el a spanyol bajnok, aki akkor a 10. helyről kezdhette meg csapata hazai versenyét.

Arctica sportnapszemüveg

- Mindemellett a kétszeres világbajnok immár zsinórban 18 nagydíj óta nem indult az első sorból, újonc mindardis évéhez hasonlóan. Első F1-es évében 17 nagydíjon egyszer sem sikerült az első rajtsor közelében jutnia, majd egy év kihagyás után, 2003-ban a második versenyhétvégén, Malajziában szerezte meg pályafutása első pole-ját a szériában, azaz összesen 18 versenyhétvégét követően sikerült elérnie az első sort, már Renault-s színekben. Azóta viszont egészen mostanáig sosem kellett ennyit várnia arra, hogy az első két rajthely egyikéről induljon. Ha ez Németországban sem sikerül elérnie, úgy egyéni negatív kvalifikációs csúcsot dönt. Alonso egyébként éppen a tavalyi Német Nagydíjon rajtolhatott utoljára az első sorból, annak is a legelőkelőbb helyéről. 

- A gyenge időmérőt követően egy remek hajrával Alonso végül harmadikként ért célba, ezzel együtt 150. pontszerző versenyét jegyezhette a szériában, Silverstone-ban pedig immár hatodik alkalommal pezsgőzhetett, éppen annyiszor, mint Nigel Mansell és Rubens Barrichello. Ennél többször (7) csak Michael Schumacher és Alain Prost végzett a top3-ban a Brit Nagydíjak történelmében.

000 facebook_banner.jpg

- Romain Grosjean idén először győzte le csapattársát az időmérő edzésen, így a mezőnyben már csak Sebastian Vettel és Nico Hülkenberg mondhatja el magáról, hogy idén eddig minden kvalifikáción gyorsabb volt csapattársánál. Jules Bianchi egyszer ugyan kikapott (Monacóban) Max Chlitontól, ám akkor a francia újonc műszaki probléma miatt nem is tudott egyetlen gyorskört sem futni, így ezt a szerencsétlen esetet leszámítva tulajdonképpen ő is ide sorolható, bár nyilván biztosra nem tudható, hogy mi lett volna a házon belül „csata” végkimenetele.

williams 600 - silverstone 2013.JPG- Bár a Williams most hétvégén, Németországban futja 600. Formula-1-es nagydíját, de a csapat úgy döntött, hogy hazai pályán, Silverstone-ban ünnepli meg ezt a történelmi mérföldkövet. Ezt a jubileumot végül az idei legjobb eredménnyel (Pastor Maldonado 11, Valtteri Bottas 12.) sikerült lezárnia, pontot azonban még mindig nem szerzett a csapat 2013-ban.

 

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

statisztika forma-1 autosport silverstone brit nagydíj formula-1