2013. dec 09.

F1 Vettel idei nyerőszámai

írta: FormaNet
F1 Vettel idei nyerőszámai

Sebastian Vettel a 2011-es szezonhoz hasonlóan, idén hatalmas fölénnyel nyerte meg a világbajnoki címet, és mindeközben több éves vagy éppen évtizedes rekordokat állított be és döntött meg. A Red Bull ezen sikersorozat tiszteletére most csokorba szedett néhány "szerencseszámot", amik emlékezetessé teszik a német klasszis 2013-as szereplését. 

sebastian vettel - interlagos.PNG

13

A szezonzáró Brazil Nagydíjon aratott győzelme után Vettel idén 13. alkalommal ünnepelhetett a dobogó legtetején, és ezzel a számmal az egy szezonon belüli győzelmek statisztikájában beérte a csúcstartó Michael Schumachert.

 

4

Indiai futamgyőzelmével a német pilóta egyben negyedik világbajnoki címét is bezsebelte, ezzel olyan elit társasághoz csatlakozott, mint Alain Prost, Juan Manuel Fangio, és Schumacher. Rajtuk kívül még senkinek nem sikerült négy vb trófeát nyernie a királykategóriában. Nem mellesleg Vettel a széria legfiatalabb négyszeres világbajnokának mondhatja magát.

Ugyanitt kezdte meg gumiégetős produkcióit, és az utolsó négy győzelme után mind a négyszer látványos gumifüstöléssel ünnepeltette magát a közönséggel.

1

Mindössze egy alkalommal kellett feladnia versenyt ebben az évben, amikor a Brit Nagydíjon váltóhiba miatt az élről esett ki a 40. körben.

397

Ennyi pontot gyűjtött a 2013-as szezonban, és mindössze 3 egység hiányzott a szép kerek 400-hoz. Ennyi pontot még soha senki nem szerzett egy szezonon belül, és bár ez a statisztika a pontrendszer 2010-es változása óta nem túl mérvadó, az azért mindenképpen figyelemreméltó tény, hogy a Red Bull klasszisa egyedül több pontot gyűjtött, mint a második helyen záró Mercedes (360).

9

A nyári szünet utáni Belga Nagydíjtól egészen az évadzáró interlagosi verseny leintéséig  tartó menetelésével Vettel beérte Alberto Ascari hat évtizedes rekordját, az egymás után megszerzett győzelmek statisztikájában, és egyben megdöntötte honfitársa, Schumacher rekordját, az egy szezonon belüli sorozatos győzelmek számában.

Ebben az évben kilencszer nem talált legyőzőre a szombati kvalifikációkon, és kilenc pole-jából mindössze egyet (Ausztrál Nagydíj) nem váltott győzelemre.

231

Amikor Formula-1-es mezőny visszatér a téli szünetről, és Melbourne-ben megkezdődik a 2014-es világbajnoki küzdelem, az lesz a 231. nap, hogy a címvédő veretlennek mondhatja magát a szériában. 

000 facebook_banner.jpg

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá