2014. aug 07.

F1 Féléves értékelés - Red Bull

írta: FormaNet
F1 Féléves értékelés - Red Bull

A nyári szünetben megszokott uborkaszezon jó alkalom a szezon első felének kiértékelésére, így a következő napokban, hetekben sorra vesszük a mezőny eddigi szereplését, és a csapaton belül kialakult erőviszonyokat. A lista második helyén a Red Bull Racing versenyzői, Daniel Ricciardo és Sebastian Vettel állnak, akik teljesítményükkel jócskán okoztak meglepetéseket a 2014-es idény első 11 nagydíján. 

vettel - ricciardo.JPG

 

Daniel Ricciardo

Világbajnoki pontverseny 3.hely, pontszám 131, idei legjobb eredmény 2x1.hely.

A szezon előtti jóslatokhoz és várakozásokhoz képest eddig már volt pár meglepetés a csapaton belüli erőviszonyok alakulásában, de ezekből talán a legnagyobb Daniel Ricciardo szereplése. Persze sejtettük, hogy gyors versenyző -hiszen nem a mosolyáért kapott szerződést a címvédő csapattól-, de hogy ennyire felülmúlja négyszeres világbajnok csapattársát, arra valószínűleg nem sokan fogadtak volna. Főleg, hogy a csapatot sokszor gyanúsították azzal, hogy Sebastian Vettel köré épül. Nyilvánvaló, a német bajnok nehezen barátkozik meg ezekkel az új generációs versenyautókkal,  ehhez képest Ricciardo lenyűgöző formában van, és ezt F1-es pályafutásának első két futamgyőzelmével koronázta meg a szezon első felében. Következetes vezetésével, remek gumikezeléssel és persze merész, agresszív versenyzéssel Kanadában és Magyarországon is váratlan győzelmet aratott, így a paddockban most már nem csak széles mosolyával hívta fel magára a figyelmet. Semmi kétség, eddig a 25 esztendős ausztrál a szezon meglepetés embere és meglehet, hogy a jövő világbajnoka.

Sebastian Vettel

Világbajnoki pontverseny 6. hely, pontszám: 88, idei legjobb eredmény 2x3.hely.

Az új korszak egy teljesen új helyzetet teremetett Sebastian Vettel számára, hiszen nem csak csapata dominanciája tűnt el, de az új csapattárs is határtalan lelkesedéssel vágott bele a 2014-es évbe, és eddig jócskán felülkerekedett a címvédőn. Tavalyi dominanciája után ez megdöbbentő kontraszt, de láttunk már hasonló eseteket az F1 történelmében. Egyértelműen kiderült, hogy Vettel a mezőny egyik olyan tehetsége, akinek az új autók nem a vezetési stílusára vannak „szabva”, mindemellett őt is sújtják a megbízhatósági problémák. Mindezek eredményeképpen nem sikerült megfelelő lendületet vennie. Tavalyi 13 futamgyőzelme és további három dobogós eredménye után, jelenleg két harmadik helyet tud felmutatni, de a legutóbbi nagydíjakon azért már kitűnt némi reménysugár a nyilatkozataiból. Ezidáig egyetlen egyszer, Németországban sikerült csapattársa előtt célba érnie, és bár matematikai esélye még van, de gyakorlatilag kizárt, hogy év végén ötödik világbajnoki címét ünnepelje. A bajnoki csatában - azon felül, hogy hatodik helyről előrébb lépjen - egyetlen kihívás maradt számára, hogy csapattársával együtt megnehezítse a Mercedes dolgát, és a Red Bull befogja, vagy legalább megszorongassa az idei év favorit alakulatát. 

Csapaton belüli féléves mérleg

Időmérő (jobb helyezés csapaton belül) – Daniel Ricciardo – Sebastian Vettel : 7:4

Átlagolt kvalifikáció időkülönbség vesztese Sebastian Vettel: -0.015 másodperc

Verseny (jobb helyezés csapaton belül) – Daniel Ricciardo – Sebastian Vettel: 6:1

Pole pozíciók száma – Daniel Ricciardo – Sebastian Vettel: 0:0

Dobogós helyezések száma – Daniel Ricciardo – Sebastian Vettel: 5:2

Győzelmek száma – Daniel Ricciardo – Sebastian Vettel: 2:0

Leggyorsabb körök száma – Daniel Ricciardo – Sebastian Vettel: 0:1

Befejezett körök száma (11 verseny – 698 kör)

Daniel Ricciardo: 691

Sebastian Vettel: 534

Élen töltött körök száma:

Daniel Ricciardo: 35 (5.01%)

Sebastian Vettel: 0

Féléves értékelés - Mercedes

 000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

statisztika forma-1 red bull formula-1 daniel ricciardo sebastian Vettel